A The Black Aether új tervei

2017. május 21. 17:30

Elfogult vagyok HPL-el kapcsolatban – bár a magam módján kritikus is -, ezt soha nem is tagadtam. Én ezt nem harcnak hívnám, inkább annak, hogy végletekig kiállok az elveim mellett vele kapcsolatban, bár azért néha ez a két dolog valóban együtt jár. Interjú.

2017. május 21. 17:30
Tomasics József
Próza Nostra

stv: Több cikkben is említetted, hogy mindaz, ami eddig a The Black Aether környékén történt, csupán a kezdet. Május elején egy  posztban beszámoltál további tervekről. Tudnál ezekről a tervekről mondani néhány további információt?

TJ: Sokszor mondtam és még mondani is fogom, mert olyan hosszú listám van az még előttünk álló feladatokról, hogy csupán felsorolni is sok lenne. Mindenképpen ki kell emelnem, hogy ezek mögött a tervek mögött, most már csapatmunka van, ami nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a megvalósítást. Szerkesztőtársaim nélkül, biztos, hogy még több év kellet volna a folyamatok elindításához.

A legfontosabb előrelépésünk az antológia elindítása lesz, ami jelenleg még mindig előkészítő fázisban van, mert bizonyos jogi és gazdasági kérdéseket le kell tisztáznunk. Én mindenképpen azt szeretném, hogy az írók a könyv esetében anyagi juttatást is kapjanak, mert úgy gondolom, hogy egy ilyen szintű projektnél már nem várható el senkitől, hogy ingyen és bérmentve, csupán egy darab tiszteletpéldányért rendelkezzünk a novellájával. Annak ellenére, hogy maga a kiadvány szintén nonprofit lesz és csak is a felmerülő költségek határozzák meg a majdani vételárat. Az elismerésen kívül, ez megbecsülése az íróknak, semmiképpen nem szeretnénk követni azt az eljárást, mikor egy piacra szánt könyvnél, kiszúrják a szemüket a vélt vagy valós ismertség csábító ábrándjával, azt meg pláne elvből elutasítjuk, hogy valaki fizessen a megjelenésért. Innét üzenem minden írónak, írópalántának, hogy SOHA ne fizessetek megjelenésért, mert ami amögött van, az színtiszta hazugság! A terjesztés szempontjából én személy szerint hidegrázást kapok az irreálisan magas terjesztői részesedésektől, mindenképpen megpróbáljuk elkerülni azt, hogy az ő zsebükbe vándoroljon a könyv árának 40 - 60 százaléka. Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy különösen nehéz – vagy kivitelezhetetlen – feladatnak tűnik, én azonban hiszek abban, megfelelő előkészítéssel megvalósítható ez a terv. Crowdfunding kampányt nem tervezünk Magyarországra, azonban ha sikerül a kiadványt megfelelő minőségben lefordítani angol nyelvre, akkor a külföldi – digitális – megjelenés valószínűleg ezen a módon fog megtörténni.

A másik nagy kihívást jelentő és új projekt a képregény antológia, aminek előkészítése ugyan csak folyamatban van már egy ideje. A Képregények.net két szerkesztője Dávid és Gábor keresett meg az ötlettel még tavaly, ami a legjobbkor jött, mert hasonlóban gondolkoztam én is. Ez egy olyan projekt, ami előre láthatólag több évig el fog húzódni, mert akárhogy is próbáltuk, alig tudtuk meghúzni a listát, és kiválasztani azokat a novellákat, amiket szeretnénk átültetni képregény formátumba. Ennek eredményeképp 7 kiadványt tervezünk, amiben feldolgozzuk a popkultúrában jobban ismert novellákat, klasszikus rémtörténeteket, az Álomföldet, de lesz olyan különálló anyag is, amiben egy-egy hosszabb történetet adaptálunk. Egy dolgot elárulhatok, The Call of Cthulhu nem lesz, senkinek sincs szüksége egy újabb feldolgozásra. A cél egyértelműen a nemzetközi piac, ebből adódik, hogy ez nem egy nonprofit hobbi projekt, hanem megbízáson alapuló közös munka. De nem hagyjuk magára a hazai közösséget sem és természetesen magyar nyelven is elérhetőek lesznek a képregények töredék áron. Hamarosan elkészülünk a kiírásokkal, és elkezdjük toborozni a hazai tehetségeket, bár azt már látjuk, hogy májusban ez nem fog megtörténni, de amint elkészülünk akár párhuzamosan is elindul a két projekt.

A Black Aether magazinnal kapcsolatos fontos változás, hogy ezentúl a megjelenés fél éves periódusra áll be, illetve a megjelenéssel egy időben elérhető lesz digitális formátumban is. A magazin koncepciója nem változik, ugyanolyan tartalommal fog megjelenni, mint eddig. Emellé érkezik még rendszertelen megjelenési idővel az ebook, ami egy olyan kiadvány lesz, ami szélesebb körből merít a horror alzsánerei közül, és ebbe kerülnek azok a novellák is, amik nem fértek bele a nyomtatott magazinba.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!