Gyurcsány pofátlansága határtalan

2017. május 14. 10:04

Fel kell tenni a kérdést, hogy a bűnös megkapta-e a megérdemelt büntetését, és mekkora is volt a bűne, a károkozása? Az a válasz, hogy nem kapta meg a büntetését.

2017. május 14. 10:04
Náray László
Magyar Idők

„Fel kell tenni a kérdést, hogy a bűnös megkapta-e a megérdemelt büntetését, és mekkora is volt a bűne, a károkozása? Az a válasz, hogy nem kapta meg a büntetését. Egyrészt a fent leírt, vélelmezhetően köztörvényes bűncselekmények miatt nem folyt ellene és társai ellen eljárás. Másrészt Gyurcsány Ferenc nem (csak) az orbitális csalás és hazudozás, hanem végül a gazdasági világválság miatt bukott meg. Egyszerűen pechje volt. A válság egy eleve nagyon legyengült országot talált el, amellyel szemben megszűnt a nemzetközi bizalom. Ennek köszönhetően az országunk volt az első Európában, amely pénzügyileg összeomlott. Az ország gazdasági teljesítménye 2009-ben igen súlyosan, a GDP közel tíz százalékával esett vissza.

Térjünk át arra kérdésre, hogy mekkora kárt okoztak a Medgyessy–Gyurcsány-kormányok a magyar társadalomnak. Feltehető, hogy jó kormányzás esetén a magyar gazdaság éves növekedései közel hasonlók lettek volna mint a cseh, szlovák, és lengyel gazdaságoké. Mivel nekünk magasabb volt az államadósságunk, mint a három országnak, ezért azt feltételeztem, hogy jó kormányzás esetén is a fenti országok éves növekedési ütemeinek az átlagánál minden évben egy százalékkal lassabban bővültünk volna 2002 és 2009 között. 2009 és 2016 között pedig a tényleges növekedési ütemeket vettem alapul.

Az így konstruált növekedési pályával kiszámítottam, hogy jó kormányzás esetén milyen lett volna évenként a magyar gazdaság teljesítménye. Ebből kivontam a tényleges gazdasági pályát. A különbség azt mutatja, hogy mekkora kárunk származott napjainkig abból, hogy 2002 és 2006 eleje között csapnivalóan rossz gazdasági kormányzás volt. Az alkalmazott metodika kiszűri annak hatását, hogy 2009 után is alacsonyabbak voltak az éves növekedési ütemeink, mint a referenciaországok hasonló, átlagos mutatói, azaz a Fidesz kormányzásának gazdasági hatását.”

Az eredmény megdöbbentő: a magyar nép 2002 utáni vesztesége napjainkig 1,2 évi GDP-nek felel meg. A magyar gazdaság 42 000 milliárd forint veszteséget szenvedett el 14 év alatt a 2002–2006 eleje közötti rossz gazdaságpolitika miatt. Minden átlagos magyar állampolgár, mai napig 1,2 évi jövedelmével tudott volna többet fogyasztani a 2002–2016-os időszakban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Negue
2017. május 15. 17:01
Főleg, ennek tükrében! http://www.origo.hu/itthon/20170513-18-milliardos-tortenet-a-welt-2000-rol-az-emir-rol-gyurcsany-ferencrol-es-dobrev-klararol.html
TAVIROZSA
2017. május 14. 16:14
Jön, jön hamarosan az "EMIR ügy" .....
Ipper Péter
2017. május 14. 14:55
Ki olvas agyar időket????
Mich
2017. május 14. 13:46
Vegyük csak sorba... 0. A csóró KISZ-titkár Gyurcsány a Rendszerváltás körül rövid idő alatt, és homályos körülmények között, milliárdos lesz(!) 1. 2000-ben "tér vissza" a politikába: lép be az MSZP-be, 2003-ban már Medgyessy minisztere(!) 2. mint ilyen PUCCSolja meg(!) (persze a Háttérhatalom támogatásával) a főnökét és lesz miniszterelnök 2004-ben(!) 3. aztán már csak a 2006-os választásra készül, amit a nép átverésével meg is nyer(!!) 4. ősszel az inga kezd visszalendülni, közben a Háttérhatalom arra kényszeríti, hogy (végre) elkezdje az államháztartás és a gazdaság "helyrepofozását": azaz óriási megszorítások jönnek (szöges ellentétben a korábbi helyzetleírásával és választási ígéreteivel)! 5. EZT vezeti be az eredetileg titkos, később elhíresült "őszödi beszéddel" és annak kiszivárogtatásával 6. amely már valszeg része volt egy az akkor már vezető Fidesz kiiktatására kigondolt PUCCS-tervnek! Ennek a lényege, hogy a felfuttatott Jobbik és a rendőrterror segítségével zavargásokat robbantsanak ki és azokat "rátolják" a Fideszre, majd ezt valamilyen módon "ártalmatlanná" tegyék...(!) 7. a fő ürügy azonban a Fidesz(!) állítólagos PUCCS-terve lett volna...(!) +1. a Fidesznek azonban (az október 23-i rendőr-manőverek ellenére) sikerült elkerülnie ezt a leszámolást (Orbán állítólag gyorsan külföldre repült az Erzsébet-hídi békés Fidesz-tüntetés után...) +2. Gyurcsány valszeg NEM kapott engedélyt a Birodalom "ideiglenes ügyvivőjétől" a Fidesszel való leszámolásra...(!) +3. de ugyanakkor valszeg garanciát kapott arra, hogy megőrizheti a miniszterelnöki posztját (amiről persze a Háttérhatalom később leválthatta) - +4. és (főleg) arra, hogy később sem állíthatják bíróság elé (!, amit 2010 után az "elszámoltatási biztos" Budai keményen meg is tapasztalt...!) Pofátlan Fletó mostanában ezeket a 2006-os koholt vádakat (7-es pont) "lengeti be" az akkori (kiszemelt) áldozat felé (az immunitásában bízva, illetve azzal kérkedve)...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!