Ajándékok a Vatikánból

2017. május 25. 07:28

A Vatikán és az USA több lényeges kérdésről is gyökeresen mást gondol, és ezen a mostani találkozó biztos, hogy nem sokat változtatott.

2017. május 25. 07:28
Kuthi Áron
Magyar Nemzet

„Bocsánatot kért egymástól a tavalyi ütésváltásért Donald Trump és Ferenc pápa – jó lett volna ezt olvasni a hírekben az amerikai elnök vatikáni látogatása után, de a sajtó jószerivel csak a merőben protokolláris gesztussal, az ajándékok cseréjében rejlő szimbolikával foglalkozott.

Trump még elnökjelöltként szégyenteljesnek nevezte Ferenc pápa lesújtó kijelentését a mexikói fal építésének tervéről, a menedékkérők kitagadásáról. Vérmérséklettől függ, de az egyházvezető mondatát, hogy a hidak helyett kerítést építő ember nem keresztény, akár Trump kiátkozásának, exkommunikálásának is el lehetett könyvelni. Az amerikai választási kampány hevületébe még talán ez a purparlé is belefért, csak utána jó hosszú ideig semelyik fél nem piszkálgatta a Vatikán–Washington-tengelyt.

Olyannyira nem volt világos az új amerikai vezetés Vatikán-politikája, hogy a sajtó kénytelen volt arról cikkezni, hogyan építi titkos rendszerét az Egyesült Államok a katolikus egyház döntéshozatali központjában. A fejtegetések középpontjában az ellenreformer Raymond Burke amerikai püspök állt, akit Ferenc pápa legelső intézkedései között váltott le a vatikáni legfelsőbb bíróság éléről, és dugta el a Máltai Lovagrendet pátyolgató patrónusi hivatalban. Több hírportál még Steve Bannonnal, Trump tanácsadójával és ideológiai szócsövével is összekötötte, eszerint ők ketten egyenesen Ferenc pápa liberális egyházirányítása ellenében dolgoznának. Hogy a városállam – Magyarországhoz hasonlóan – a diplomácia alsóbb polcain szerepel a Fehér Háznál, azt az is mutatja, hogy a mai napig nincs kinevezett nagykövet, csak ügyvivő. Szóval eddig nem sok kézzelfoghatót lehetett tudni arról, hogy egy-egy kiszóláson túl mégis mit kezd egymással, mit gondol egymásról a két, a világ történéseire egyaránt nagyon nagy befolyással bíró személyiség.

Mivel a húszpercesre tervezett, de félórásra sikerült négyszemközti megbeszélés érdemi része a hagyományoknak megfelelően nem volt sajtónyilvános, így csak Trump Twitter-üzenetére, elejtett mondataira és a vatikáni közleményre lehet támaszkodni, s ezek nem hemzsegnek az érdekes információktól. Ha valaki még ezeket sem akarja végigolvasni, a pápa elcsigázott arcát és Trump állandósult médiavigyorát mutató csoportkép nagyon jól megragadja a lényeget.

A Vatikán és az USA több lényeges kérdésről is gyökeresen mást gondol, és ezen a mostani találkozó biztos, hogy nem sokat változtatott. Biztonsági, katonai, migrációs, környezetvédelmi, ökológiai téren a lehető legnagyobb szakadék tátong a világi és az egyházi hatalom között. Ezen a szinten egyáltalán nem csupán arról van szó, hogy hány szíriai menekült befogadását irányozta elő annak idején Barack Obama, és ehhez képest még meddig tart a Trump-adminisztráció által bevezetett, többek között a szír állampolgárokra vonatkozó beutazási tilalom. A Szentszék mindenesetre felismerte, hogy a nagy ember látogatásának alkalmát nem lehet elvesztegetni, így nem fukarkodott a kedélyes, ám határozott ajánlásokkal. A közlemény világos együttműködést javasol a menekültek segítésében, a közel-keleti helyzetet illetően pedig nem lehet megspórolni a tárgyalásos békeszerzés opcióját. Ennek a gondolatnak volt tárgyi megfelelője az olajágat ábrázoló medálajándék, amit most Trump magával vihet. De ha lehet, a pápa még nagyobb keresztet pakolt a fosszilis energiaforrásokat támogató Trump vállára Laudato si’ (Áldott légy!) című enciklikájának házi feladatba adásával, amely a szélsőségesen profithajhász, kizsákmányoló globális ipari termelést ostorozza, elítélve a környezetrombolást.

Trump a Vatikán falai közé is elhozta szokásos harsány fellépését – még Twitter-falának borítóképét is pápásra cserélte. Persze mindez nem fedi el a két vezető fájdalmas egymás mellett való elbeszélését. És ezen még a szimbolikus vatikáni ajándékok sem segítenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
napvilág
2017. május 26. 18:03
"az USA több lényeges kérdésről is gyökeresen mást gondol" Az USA mást gondol? :D
Tehetős Totó
2017. május 25. 14:30
Dont' cry for Mamas & Papas Argentinában, minden kis bárban, nem terem pápa: ottan en gros-ban csupán tangó van, mint itt Bangó van. S van Maradona, katona junta, csicsás Madonna, aki Evitát játsz, s vált ki vitát ha Argentinát nem hagyja bőgni!
Mich
2017. május 25. 13:17
G.Lali G.Nemzete...
quiet
2017. május 25. 10:09
Ferenc pápa tett jópár olyan kijelentést, amelyek ellenkeznek az Egyházi Tanítóhivatal tanításával és Szenthagyománnyal. Ez a kettő az egyház ALAPJA. Ezen alapul a római katolikus egyház. A pápa személye a Tanító Hivatal tanításával EGYÜTT csalhatatlan. Ő csak egy kvázi pápa így. Hit és erkölcs dolgában egy kvázi pápa nem lehet mérvadó. Trump ezért laza, protokolláris, oda se figyel. Egyenlőre nem is érdemes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!