Az Idegenek elleni nagy hajsza

2017. május 02. 11:25

Akárcsak Orbán Magyarországon, a román szocdemek is Sorost jelölték ki első számú közellenségnek. Valaki mindig lesben áll és akadályozza a fejlődésünket, egy örök összeesküvés rabolja el fejlődési esélyünket.

2017. május 02. 11:25
Dan Tăpălagă
Hotnews.ro

„»Legyünk románok!«, erre biztatta a PSD (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) vezére, Liviu Dragnea a Parlament Jászvásár/Iaşi – a Román Királyság fővárosa 1916–1918 című rendezvénynek szentelt ünnepi ülésére összegyűlt szenátorokat és képviselőket. Nem világos, hogy ki akadályozza őket nemzeti identitásuk kinyilvánításában, és hogy miért kellene egy románt arra biztatni, hogy román legyen. De a PSD és vezetői eddigi megnyilatkozásából eléggé kikövetkeztethető: az idegenek. Miattuk megy ma rosszul Romániának, vagy nem annyira jól, mint amennyire megérdemelné. Az idegen lett a közös ellenség, aki ellen Dragnea és a PSD – más eltévelyedett országokhoz hasonlóan – már elindította a nagy üldözést.

(...)

Akárcsak Orbán Magyarországon, Dragnea és a PSD is Sorost jelölte ki első számú közellenségnek. Bárki, aki bírálja az állampárt politikáját, vagy tiltakozik ellene, az azonnal sorosista, lefizetett, vagy haladópárti lesz, ez utóbbit pejoratív értelmezéssel alkalmazva. Még Kövesi DNA-ja (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.) is felkerült a feketelistára, mint az idegenek – román tőke elleni – fegyveres karja.

Erre az egyszerű és hatékony mechanizmusra épül az összes összeesküvés-elmélet, az átverés pedig minden alkalommal működik. Senki sem fogadja el egykönnyen, hogy rosszul választott, hogy ő a kudarc oka, vagy teljes mértékben felelős a saját sorsáért, így inkább mindig a másikat hibáztatja. Az embereknek magyarázatok kellenek, mert gyakran meghaladják őket a környezetükben bekövetkező gyors változások, melyeket vagy elutasítanak, vagy nem értenek meg. Egy személyes kudarc megindokolásának, egy rossz helyzet, vagy egy társadalmon belüli válság megmagyarázásának az a legegyszerűbb módja, ha a külső ellenséget vádolják. Már csak egy kis türelemre és kitartásra van szükség, hogy végül meggyőzzék a lakosságot arról, hogy nem a bennünket vezető politikusok korrupciója és alkalmatlansága, nem az elképzelés- és projekthiány viszi csődbe az államot, ítél bennünket fejletlenségre. Mások a hibásak, sohasem ők!

Valaki mindig lesben áll és akadályozza a fejlődésünket, egy örök összeesküvés rabolja el fejlődési esélyünket. Így születtek a fasizmusok, az izolacionista nacionalizmus, a kommunizmus (mely paradox módon eredetileg internacionalista volt) és általában véve az összes szélsőséges ideológia. Sikerük lényegében a közvéleménynek egy képzelt ellenség – zsidók, háttérhatalom, dekadens kapitalizmus és más hasonlók – elleni mozgósításán alapult.

Azt fogják kérdezni, hogy kinek jó ez? Miért kapcsolódott be Románia ebbe az eszement körtáncba, ebbe a kollektív őrületbe, mely úgy tűnik, az egész bolygót hatalmába kerítette? Részben utánzásból. Egy globális áramlat nem kerülhetett el minket, egyértelmű volt, hogy előbb-utóbb ide is eljut. Aztán opportunizmusból. A PSD, a mogulok és az összes pártban megtalálható büntetőügyesek hadserege jó alkalmat látott az izolacionista áramlatban arra, hogy visszatérjenek abba a pozícióba, melyből önkényesen gyakorolhatják a hatalmat és melyet a NATO- és EU-csatlakozás után részben elveszítettek. A nagy haszonélvezők között pedig mindenképpen ott van Oroszország is, melyet egyre hangsúlyosabban vádolnak azzal, hogy trollokon, hackereken és befolyásolási ügynökein keresztül táplálja az etnicista áramlatot, a nacionalista és idegenellenes eszméket. Belpolitikai téren a PSD jó témát kap ezzel támadásra, mint ahogy védekezésre is. A nacionalista téma jövőre, a Nagy Egyesülés  centenáriumának ünnepségei alkalmával éri majd el csúcspontját.

Csak futólag említem, hogy az ellenzék jobban tenné, ha inkább fellépne az ilyenfajta kisiklások ellen, nem pedig felkapaszkodna erre a hullámra, rálicitálva a többieket a már elkezdődött és tovább erősödő hazafiaskodó versengésben.

Az idegenek elleni harc 2019-ben, az elnökválasztási kampányban csúcsosodik ki, amikor a PSD előrelátható módon azt fogja kínálni a románoknak, hogy vegyék vissza az országukat a német Klaus Iohannistól. Másrészről a PSD-s kormányzat bármilyen kudarcát az EU nyakába fogják varrni (a bennünket elszabotáló multik és általában véve az idegenek, Románia nagy ellenségei nyakába), mely nem hagyja, hogy egy 3 százaléknál nagyobb hiány elfogadásával fejlődjünk. Románia összes korruptja, alkalmatlanja és imposztora mögéjük fog bújni abban a reményben, hogy ezáltal továbbra is hatalmon maradhat egy átvert és manipulált nép felett. Közben a nemzet legértékesebb tagjai már rég külföldre mentek, egyre idegenebbül érezve magukat a saját országukban, jövő és távlat nélkül.”

*

A cikket a kolozsvári Főtér portál remek fordításában közöljük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2017. május 02. 18:28
Taplókám! Egyre többen ismerik fel Soros káros tevékenységét! Ez nem zavar? Vagy te is????????
néhai Ch.Pilot
2017. május 02. 18:21
Milyen érdekes! Ellenségkereséssel, -kijelöléssel vádaskodik ez a szellemi toprongy Tapagala. Mármint, hogy a nemzeti erők ellenséget keresnek, vagy jelölnek ki, összeesküvéselméleteklet gyártanak. Nem is veszi észre sem ő, sem a nemzetközi ballib csőcselék, hogy ezekkel a vádakkal ők pontosan ugyanezt teszik. Ellenségként jelölik meg a nemzeti erőket (mint a fejlődés kerékkötői, az emberi jogok lábbal tiprói, stb), és összeesküvéselméleteket gyártanak arról hogy ezek összeesküvéselméleteket gyártanak. Csórikám, Dan Tapalaga! :-)
balbako_
2017. május 02. 14:56
Ott is vannak okos emberek.
kesztió
2017. május 02. 14:13
Na, kiscserkészek, hogy is van azzal a kognitív disszonanciával? Cudar dolog tükörbe nézni, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!