Ez a civil jogvédelem napja Kolozsváron

2017. április 09. 13:48

Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés – lehet – Erdélynek. Emil Boc mégsem a Holdon él.

2017. április 09. 13:48
Papp Attila Zsolt
Főtér

„És még van egy fontos tanulság. Ez a fordulat nem történhetett volna meg, ha nincs néhány nyakas, kitartó ember, akik nem elégedtek meg a »kijárásos« politika által elért eredményekkel, hanem jogi és mozgalmi útra terelték az ügyet. Senki nem vitatja el a hivatalos politika szerepét a háttéregyezkedésekben, a városvezetés elutasító álláspontjának »felpuhításában«, de ha itt nincs per, és nem jön létre ennek nyomán egy néha csetlő-botló, de kurázsival rendelkező civil jogvédelmi mozgalom, akkor minden marad a régiben.

A gyanús, kellemetlenkedő, »külföldi érdekeltségű« civilek (emlékezzünk csak, a bíróság eleinte arra hivatkozva utasította el a hollandiai illetőségű jogvédő szervezetet, hogy nincs joga képviselni a kolozsvári magyarokat), Landman Gáborék, Szőcs Izabelláék, Bethlendi Andrásék sikere azt mutatja, hogy a kisebbségvédelmi küzdelemben nem elegendő a »mindenki nyugodjon le, majd mi megoldjuk« elvén működő mainstream (párt)politikai stratégia: hogy nem a parlament és nem az önkormányzat a nyelvi és polgári jogokért folytatott harc kizárólagos terepe, hanem a tárgyalóterem és – igen, ha szükséges – az utca is.

Amikor azt a szöveget halljuk, bármelyik főváros bármelyik pártközpontjából, hogy a civilek ne üssék bele az orrukat a választott politikusok dolgába, hogy a politikai egyezkedések világát megkerülő polgári kezdeményezések csak hátráltatják »az ügyet«, jusson eszünkbe Kolozsvár polgármestere, amint zavartan próbálja elmagyarázni az elmagyarázhatatlant: hogy mától valami végleg megváltozik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2017. április 09. 20:12
A Soros által támogatott (sőt némely esetben létrehozott) szervezetek nem "civil" szervezetek, hanem Soros ügynökségei. Nem kisebbségek jogait, hanem Soros érdekeit védik. Soros fő törekvése pedig a "nyitott társadalom" létrehozása, aminek fontos eszköze például a migráns tömegek rászabadítása hazánkra és Európára. Soros le akarja rombolni a hagyományos társadalmakat. Mindez nem hozható párhuzamba az erdélyi magyar őslakosság jogainak a védelmével.
Dénia
2017. április 09. 18:25
"Amikor azt a szöveget halljuk, bármelyik főváros bármelyik pártközpontjából, hogy a civilek ne üssék bele az orrukat a választott politikusok dolgába, " Csakhogy ezt a szöveget kizárólag az ellenzék nyomja, már megint szándékosan keveritek a szezont a fazonnal. Senki nem mondott olyat a fidesz részéről, hogy a civilek ne üssék bele az orrukat a választott politikusok dolgába. Ellenkezőleg. Az lenne a kívánatos, ha lenne egy olyan erős civilszféra, ami törődik az ország dolgaival és ami széles bázisa a politikacsinálásnak. Csakhogy a soros nemzetközi hálózata az nem a magyar civilszféra. Nem Soros képviseli a magyar civiltársadalmat. Ő a nemzetközi globáltőkét képviseli, ami a társadalmak felett állónak képzeli magát. A Soros dolga feltörni a társadalmakat, és ráhúzni egy ilyen internacionalista kaptafára, mint ami a nyitott társadalom. Ami nagyon szépen hangzik, mert nagyon szép neve van, csak maga a társadalom sajnos nem nagyon tudja hogy ez mit takar. Legfeljebb kezdi már sejteni.
KannibálTatárÚr
2017. április 09. 14:02
A civileknek joguk, kötelességük politizálni. A civil szervezeteknek nem szabad, mert ők a civil névvel azt jelzik, hogy nem politikai szervezetek, nem politikai tevékenység a feladatuk.
bdi
2017. április 09. 13:58
2006-ban is jól jött a tasz a fideszeseknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!