A chatbotok is a rejtélyes völgyben járnak már

2017. április 26. 11:30

Elbizonytalanodunk, ha egy chatbot majdnem, de mégsem úgy beszél, mint az ember. A robotikában rejtélyes völgyként ismert jelenség komoly akadálya a tényleg emberszerű gépek fejlesztésének.

2017. április 26. 11:30
Kaveh Waddell
The Atlantic

„Ha egy robot majdnem úgy néz ki, mint az ember – majdnem, de nem egészen – eredeti helyett sokszor inkább hamisítványnak tűnik. Az egyértelműen mesterséges robotoknál, például R2-D2-nál nincs ilyen probléma, androidok esetében viszont igen, mert az arckifejezéseik túl bizarrak stb. Zavarnak.

Ezt a jelenséget hívjuk rejtélyes völgynek. Komoly gondot okoz az emberhez hasonló robotok tervezőinek, és most már az emberhez hasonlóan beszélő botok fejlesztőinek is, pedig ezeknek a botoknak egyáltalán nincs testük. Mindenhol jelen vannak, elődeikhez képest nagyon fejlettek, például az Amazon Alexája.

Kellemes beszélgetőpartnerré válás helyett a saját rejtélyes völgyükbe léptek. A velük folytatott interakciók egyre inkább hasonlítanak az emberek közötti interakcióhoz. De minél közelebb kerülnek a humán szinthez, robot mivoltuk annál erőteljesebben érzékelhető.

A rejtélyes völgynek androidok és chatbotok esetében is köze lehet ahhoz, hogy hogyan érzékeljük a képességeiket. Egy 2012-es kísérletben emberek és robotok mozgását bemutató videó nézőinek figyelték az agytevékenységét. Az agy hasonlóan reagált a folyamatosan mozgó emberre és a mechanikus külsejű robot ügyetlenkedéseire. Agyuk akkor lengett ki, ha ember küllemű robot nem emberi módon cselekedett. A kutatók által „előrejelzési hibának” nevezett jelenséget élték át.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!