Talán tényleg a lázadás éve lesz 2017

2017. április 24. 09:33

Hogy 2017 milyen év lesz, ma még nem tudjuk. Talán tényleg a lázadásé. De ha igen, akkor a mostani jelek szerint sokkal inkább a szélsőjobbos, populista hergeléssel szembeni lázadásé.

2017. április 24. 09:33
Jávor Benedek
Jávor Benedek
Facebook

„Hogy 2017 milyen év lesz, ma még nem tudjuk. Talán tényleg a lázadásé. De ha igen, akkor a mostani jelek szerint sokkal inkább a szélsőjobbos, populista hergeléssel szembeni lázadásé. Először Ausztriában választottak egy ízig-vérig Európa-párti zöld elnököt tavaly decemberben. Aztán Hollandiában hasalt egy nagyot a Wilders-féle szélsőjobb, és győzött fölényesen egy pro-európai koalíció. Most pedig a francia elnökválasztás néz ki úgy, hogy Le Pen nem csak hogy messze van attól, hogy megnyerje, de még az sem sikerült, amit mindenki készpénznek vett évek óta, hogy az első fordulót fölényesen vigye. Kikapott egy tulajdonképpen pártnélküli, (nekem túlságosan is) liberális-centrista, határozottan Európa-hívő jelölttől, és a mérési hibahatáron belül a nyakában liheg nem csak a családfinanszírozási botrányban szénné égett Francois Fillon, de még a radikál balos-antikapitalista Mélenchon is. És szinte minden érdemi jelölt (a hivatalos szoci jelölt Benoit Hamon és a jobber Fillon is) Macron támogatására szólította fel híveit a második fordulóban. Le Pen számára, aki választási gyözelemre trenírozta híveit, ez nagyon nagy falnak menés.
Orbán számára pedig, aki a szélsőjobb 2017-es európai áttörésére építette fel a politikáját, nem kisebb probléma. Az Európa erős embere szerepet vízionálta magának, de egyszerű, elszigetelt lúzer lehet belőle.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2017. április 25. 06:42
"Ausztriában választottak egy ízig-vérig Európa-párti zöld elnököt" Az egész örömködésed annyit ér, mint ez a mondat. Persze, az EU-párti elnökjelölt nyert, de épp csak egy paraszthajszállal a Szabadságpárti jelölt előtt. A hagyományos "nagy" pártok meg nem voltak sehol. Wilderst is csak egy szélsőjobbos húzással, a török (muszlim) propaganda betiltásával tudták megverni, éppen hogy. Mi ez már önmagában, ha nem lázadás - te szerencsétlen. Ha a hülye ballib politikusok hozzád hasonlóan elhitetik magukkal, hogy mostmár hátradőlhetnek, visszatért az liberális EU pártiság, nagyot fognak koppanni. Ha a most (jaj, de jó!) megválasztottak továbbra sem törődnek a nép akaratával, továbbviszik az eddigi (EU)önsorsrontó politikájukat, a következő választásokat - beleértve az '19-es EP-t is - már biztosan a "szélsőségesek nyerik". Az egyetlen esélyük, hogy addig - Európát tovább pusztítva - betelepítenek annyi migránst, hogy ellensúlyozza az őshonos európaiak akaratát.
Szőke Ciklon
2017. április 24. 18:43
Hát ha itt egyszer lázadás lesz, akkor az ilyen férgek lesznek eltaposva!
zolizolizoltan
2017. április 24. 16:05
Jávor Benedek ne lelkedezzen! Minél tovább tartják magukat a neoliberális "centrista" frontemberek, annál nagyobb szól majd az eltávolításuk. Minél tovább maradnak kormányon a neolib-neokon pártok, annál nagyobb lesz a felfordulás Európában, amikor a szélsőjobb eltávolítja őket. Miért? Mert az emberek az oligarchia uralma elől jelenleg csak a szélsőjobb felé tudnak menekülni. Bizony-bizony ezt nehéz megemészteni, de mondjon valaki egy baloldali tömegpártot, amelyik nem hazudik és nem neoliberális. Jó lenne, ha Benedek elgondolkozna ezen, mert jelenleg ő is az oligarchia hatalmát erősíti az EU parlamentben.
kjkj945
2017. április 24. 15:51
takán jb gondolkodni tud? én kétlem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!