A cowboy és a kozák

2017. április 10. 13:38

Trump, ne legyen kétségünk felőle, használni fogja a katonai erőt, az USA szuperhatalmi státusának ezt a legmasszívabb bizonyítékát.

2017. április 10. 13:38
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér

„Szóval Trump, ne legyen kétségünk felőle, használni fogja a katonai erőt, az USA szuperhatalmi státusának ezt a legmasszívabb bizonyítékát.

Csakhogy a katonai dimenziót leszámítva, a világ egyre inkább kiegyenlítődik, már ami a nagyhatalmi viszonyokat illeti. Sőt Szíria kapcsán Putyin katonailag is kozák mód reagált a cowboy-tempóra, felmondván például azt a repülésbiztonsági megállapodást, mi szerint Szíriában kölcsönös tájékoztatás van érvényben arról, éppen hol járnak az orosz és az amerikai hadigépek. S bár ez még nem jelent hidegháborút, a felek mintha máris szívesen leporolnák a Jó és a Rossz küzdelmére redukált egykori világképet. A szovjet Gonosz orosz Gonosszá alakult, Putyin cselvető akarnokká, akinek esze ágában sincs partneri viszonyt építeni ki a Nyugattal, mi több, mind a transzatlanti világot, mind az Európai Uniót szeretné megrendíteni.

S az oroszok, ellenkező előjellel, hasonlóképp egyszerűsítenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lado Lepoglavski
2017. április 15. 12:48
"Az amerikai titkosszolgálatok mintegy két tucat volt munkatársa nyílt levélben fordult Donald Trumphoz. Ebben nyomatékkal hívták fel az amerikai elnök figyelmét arra, hogy gondolja át vádjait, melyek szerint a szíriai kormány felelős az Idlib tartományban végrehajtott mérges gáztámadás áldozataiért. Trumpot arra szólítják fel, hogy fejezze be veszélyes konfrontációját az oroszokkal. A hírszerzők 2013-ban alapított szervezetük, a Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS – Veterán Hírszerzők a Józan Észért) írtak. E szervezet főként a CIA-ban szolgált hírszerzőkből áll és céljuk, hogy a titkosszolgálati információkat ne használják fel céltudatos torzítással. Megalakulásuk nyomán bemutatták, hogy az akkori Bush-kormány miként legitimálta az iraki háborút azzal, hogy ott állítólag tömegpusztító fegyvereket tárolnak. A levél így kezdődik, és az ügy fontosságára tekintettel érdemes annak szó szerinti idézete: „1. Azért írunk, hogy önt egyértelműen figyelmeztessük az Oroszország elleni fegyveres ellenségeskedés veszélyire. A veszély abban áll, hogy annak eszkalációja atomháborút robbanthat ki. Ennek a fenyegetése megnőtt a Szíria elleni megtorló támadás nyomán. Ön ugyanis azt állította, hogy április 4-én vegyi fegyveres támadást hajtottak végre szíriai polgárok ellen. 2. A környéken lévő amerikai katonákkal kapcsolatot tartók elmondták nekünk, hogy nem ez volt a helyzet. Semmiféle „vegyi fegyveres támadást” nem hajtottak végre szíriaiak. Ezzel szemben egy szíriai repülőgép bombázta az al-Kaida szíriai lőszerraktárát. Ez, mint kiderült, tele volt káros vegyszerekkel. Egy erős szél e vegyszerekkel terhelt felhőt egy közeli falu felé sodorta. Sok ember halt meg. 3. Ezt megerősítette az orosz és a szíriai kormány, ami fontosabb annál, mint amit hinni látszik. 4. Még feltehetjük azt a kérdést is, vajon a Fehér Ház tábornokainknak előírta, mit jelentsenek? 5. Miután Putyin 2013-ban Asszadot sikeresen arról győzte meg, hogy adja fel vegyi fegyvereit, az amerikai hadsereg puszta hat hét alatt 600 tonnányi szíriai vegyi fegyvert semmisített meg. A vegyi fegyverek betiltásáért felelős ENSZ-szervezetnek (OPCW-UN) kellett szavatolnia, hogy valamennyi vegyi fegyvert elpusztítson – éppen úgy, mint amikor az ENSZ-ellenőrök kapták ezt az utasítást az iraki tömegpusztító fegyverek tekintetében”. Végül pedig a 13-ik és a záró, 15-ik pont első mondatának szintén szó szerinti fordítása: Így tehát olyan helyzetben vagyunk, amelyben az amerikai-orosz kapcsolatokat a „növekvő bizalom” állapotáról „az abszolút bizalmatlanság” stádiumába kergették. Kétségtelen, hogy e nagy feszültségnek sokan örülnek, mivel ezek kiválóak a fegyverüzlet számára. Eljött az ideje annak, hogy Oroszországgal a tények alapján folytatódjanak a tárgyalások, nem pedig a ’közösségi médiából’ származó kétes bizonyítékok alapján. www.lovasistvan.hu
tango47
2017. április 10. 15:33
Trumpba úgy látszik beleverték, hogy mit szabad csinálnia: mindannak az ellenkezőjét, amit a kampányában mondott. Úgy járt, mint a hadvezér, aki elkiáltotta magát, hogy "Utánam!", aztán hátranézett és rájött, hogy egyedül van.
zolizolizoltan
2017. április 10. 15:21
Az USA hadviselésének bevett módszere a hazug provokáció. Ezzel győzik meg a saját lakosságukat a háborujuk "erkölcsi tisztaságáról". Az amerikai filmek is arra nevelik a lakosságot, hogy akinek igaza van jogában áll ütni, sőt ölni is.
nimród
2017. április 10. 14:00
Trump és tanácsadói szerintem melléfogtak. Semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy valóban Asszadék követték el a gáztámadást. A "kinek az érdeke" bevált kérdésére pedig azt lehet mondani, hogy Asszad vesztésre álló ellenfeleinek sokkal inkább érdekében állt a gaztett. Persze úgy, hogy ráfogják Asszadra. Amit a "hiszékeny" amerikaiak rögtön el is hittek. Mert el akarták hinni. Súlyos hiba volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!