Fiatalabb anyák, kevesebb abortusz

2017. április 26. 12:45

Több, évtizedek óta kedvezőtlen tendencia is megtört tavaly. Egyértelműen megállapítható tehát, hogy erősödött és stabilabbá vált a hagyományos családmodell.

2017. április 26. 12:45
Farkas Melinda
MNO

„Bár tavaly a születésszám csak kismértékben nőtt, eközben húszéves rekordszintre emelkedett a termékenység, ami csak azért nem hozott demográfiai áttörést, mert ezalatt jelentősen csökkent a szülőképes korú nők száma – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi évre vonatkozó részletes demográfiai elemzéséből. Több, évtizedek óta kedvezőtlen tendencia is megtört tavaly, így például a gyermekvállalási kedv hosszú évek óta először a 30 év alatti korosztály esetében nőtt a legnagyobb mértékben. Több mint két évtizede nem volt annyi esküvő, mint tavaly, és ami még ennél is meglepőbb fordulat: megtorpant a válások számának évek óta tartó emelkedése, és most először nőtt a házasságban született gyermekek száma is. Egyértelműen megállapítható tehát, hogy erősödött és stabilabbá vált a hagyományos családmodell. Mindeközben tovább csökkent az abortuszok száma, bár még mindig elkeserítő, hogy évente 30 ezer születendő baba elől elveszik az élet lehetőségét.

2016-ban összesen 93.100 gyermek született, 1,5 százalékkal, 1.410 újszülöttel több az előző évinél. Ez az emelkedés sajnos nem mondható jelentősnek, és mivel még mindig jóval többen halnak meg, mint ahányan világra jönnek Magyarországon, továbbra is évről évre fogy hazánk népessége. Ha viszont a számok mögé nézünk, kiderül, hogy annak ellenére nőtt a gyermekvállalási kedv, hogy közben csökkent a szülőképes korú nők száma. Az előző évhez viszonyítva ugyanis mintegy 16,5 ezer fővel csökkent a 15–49 éves nők létszáma. Ezen belül különösen a 40 évesnél fiatalabbak száma esett vissza, míg az annál idősebb, gyermeket már ritkábban vállaló korosztály 25 ezer fővel gyarapodott. Több mint 7 ezerrel csökkent a szülőképes korba lépő 15–19 éves nők létszáma, és közel ugyanennyivel mérséklődött a 20–24 éveseké, de a legjelentősebb visszaesés a 30-as éveikben járó nők körében történt, ők mintegy 28 ezer fővel lettek kevesebben.

Több tinédzser lett anya

Ha a születések száma úgy emelkedik, hogy közben a gyermekvállalásra képes nők létszáma csökken, akkor ez egyértelműen a termékenység növekedésének a következménye. A 2016-os termékenységi szint mellett száz nő 149 gyermeket hozna világra élete folyamán, öttel többet, mint egy évvel korábban. Ez 3,5 százalékos termékenységnövekedést jelent, ami több mint kétszerese a születésszám másfél százalékos emelkedésének. Ez a szint ugyanakkor továbbra is számottevően elmarad az egyszerű reprodukció biztosításához szükséges gyermekszámtól, de 1996 óta így is ez a legmagasabb érték.”

(...)

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik