7 kihagyhatatlan lépés a mobil és saját magunk védelmére

2017. február 20. 11:44

Át kell gondolni, mi történne, ha az óvatlanul elől hagyott készülékbe illetéktelen kolléga, netán családtag pillantana. Vagy egy tolvaj. Megfelelő biztonsági intézkedések híján fél életünk napvilágra kerülhet a mobiltelefonunkba kukkantva.

2017. február 20. 11:44
Híradó
hirado.hu

Kidőlnek az e-mailek, mentett szövegek, hívásnaplók, böngészési előzmények – azaz mindazon oldalak, amelyeken a weben pillanatra is tartózkodtunk -, ténykedéseink a közösségi médiában, jelszavak, hitelkártya adatok, személyes fotók. És így tovább: a magánszféránkat veszélyeztethetik a hackerek rosszindulatú alkalmazásai, sőt, a hirdetők, meg a telefonszolgáltatók.

Mielőtt megégetnénk az ujjunkat, érdemes hét tételben sorra venni, milyen alapvető védelmi teendőket kell megteremteni a mobilunknak, a táblagépünknek – pontosabban magunknak.

1. Használjunk PIN kódot vagy jelszót

Ahhoz képest, hogy fontosságával gyakorlatilag mindenki tisztában van, felmérések szerint minden harmadik készülék tárva-nyitva áll. Tényleg abban bízunk, hogy illetéktelenek nem képesek elhúzni az ujjukat a zárképernyőn? És természetesen olyan jelszó kell, amit nehéz kitalálni: az 1-2-3-4 vagy a 0-0-0-0 nem sokat ér.

Lépjünk iPhone-ban a Beállítások/Touch ID és jelkód, Androidon a Beállítások/Képernyőzár – típusonként az elnevezések némileg különbözhetnek – menüpontba és állítsunk be nehezen feltörhető számsort.

Számos Androidon az arcfelismerő, vagy a hangfeloldó modul rosszul, vagy nem elég megbízhatóan működik. Ha mintázattal oldjuk a zárképernyőt, szintén nehezen kitalálható, leskelődőknek minél kevésbé megjegyezhető legyen.

2. Csak megbízható alkalmazásokat telepítsünk

Dacára, hogy egy-két szendvics árán a legtöbb fizetős alkalmazáshoz hozzá lehet jutni, sokan telepítenek ismeretlen forrásból programokat.

(...)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 05. 03:23
Pegazus
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!