Illiberálisok Szent Szövetsége

2017. február 06. 10:31

Kimondhatjuk, hogy a kivételből villámgyorsan szabály lett, s a világpolitikát tekintélyes részben illiberális rendszer(kísérlet)ek, illiberális vezetők és azok egymáshoz való viszonya határozza meg.

2017. február 06. 10:31
Fazekas Csaba
168 Óra

„Donald Trump amerikai elnökké választása valóban a nemzetközi kapcsolatok jelentős átrendeződését vonhatja maga után, s nem pusztán azért, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezt pár nappal az extravagáns milliárdos beiktatása után úgy ünnepli, mintha legalább is ő tette volna a kezét a Bibliára Washingtonban. Tény, hogy a nagy ambíciókkal és még nagyobb ellentmondásokkal a világpolitika színpadára lépő Trump látványosan barátkozik Vlagyimir Putyin Oroszországával, nem leplezi az ott honos illiberális rendszer iránti vonzalmát, s mindez új világrend körvonalait sejteti.

Még egy-két éve is úgy gondoltuk, hogy csak különleges politikai körülmények között, legfeljebb a demokratikus rendszerek üzemi baleseteként fordulhat elő ilyesmi, s ha egyáltalán megtörténik, akkor marginális jelenség marad. Most viszont kimondhatjuk, hogy a kivételből villámgyorsan szabály lett, s a világpolitikát tekintélyes részben illiberális rendszer(kísérlet)ek, illiberális vezetők és azok egymáshoz való viszonya határozza meg. S ez független attól, hogy a tendencia rövid távon szétzúzza-e a liberális demokráciákra épülő Európai Uniót (»igény volna rá« közel s távol), vagy csak tovább gyengíti amúgy is bajban lévő immunrendszerét. Ha az unió vezető államaiban, Franciaországban és Németországban is hatalmi vagy legalábbis komoly politikai pozícióba kerülnének az illiberális elvbarátok és sikeres lenne az európai népek Orbán által vizionált »lázadása«, akkor az új, illiberális világrendnek nem maradna számottevő ellensúlya.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abraxas
2017. február 07. 11:46
Ezt a szerencsétlent honnan szalajtották, és dobták be az illiberalizmus elleni harcba?
zakar zoltán béla
2017. február 06. 19:11
Szia Csibi!
balbako_
2017. február 06. 14:48
Ennyire ragaszkodnak a hidegháborúhoz, ami több helyütt igazi háborúba csapott át? Agyrém! A demokrácia nem a háborús állapotok rendszere a kutyafáját!
Mich
2017. február 06. 14:48
Mi van, Csabi a libsik, bolsik és nácik Szent Szövetségéről nem tudsz mondani semmit...?! Vagy azt megtiltották az elvtársak...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!