Falak

2017. február 08. 08:42

Hogyha pontosan leírható volna a két világ (az Egyesült Államok és a latin-amerikai civilizáció) közötti komplex jövedelemáramlás, akkor kiderülne, hogy összességében Amerika a nyertes.

2017. február 08. 08:42
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Donald Trump amerikai elnök egyik legfőbb kampányígérete volt az áthatolhatatlan fal felépítése a mexikói határon, s hivatalba lépését követően pedig első intézkedéseinek egyike annak az utasításnak a kiadása lett, amely a fal felépítésére vonatkozik. Legelőször is egy sajátos ellentmondással kell szembesülnünk. Amerika mégiscsak világbirodalom, és évtizedek óta a világ legnagyobb, legerősebb gazdasági, kulturális és katonai hatalma, és az amerikai kontinensen meg aztán végképp élet-halál ura. Akkor viszont hogyan van az, hogy most mégis fallal kell megvédenie magát egy mindenféle értelemben sokkal gyengébb és egyértelműen alávetett helyzetben lévő országtól. A válasz erre a jogos kérdésre az, hogy éppen az Egyesült Államok rendkívüli ereje az, ami egyben a gyengesége is. Pontosabban az egész feszültség abból származik elsősorban, hogy az Amerika és Mexikó közötti határ nem egyszerűen egy országhatár, hanem civilizációs elválasztó vonal is. Ez nem egyszerűen Mexikó határa, hanem egész Latin-Amerika határos itt az Egyesült Államokkal. Vagyis mindaz, ami onnan be akar hatolni az Államokba, az itt, ezen a határon át akarja ezt tenni.

Ez elsősorban a nyomor és munkanélküliség elől menekülő milliókat jelent s az egész latin- amerikai kábítószer-hálózatot, valamint általában a prostitúciót, a csempészetet, a bűnözői hálózatokat, szóval, mindazt, ami a világ leggazdagabb, leghatalmasabb országában akarja e gazdagság egy részét magának megszerezni. És itt mindjárt megelőlegezve a végkövetkeztetést, ennek az irtózatos nyomásnak csak úgy lehet véget vetni, vagy legalábbis enyhíteni azt, ha a társadalmi, gazdasági, kulturális különbségek egy jól átgondolt stratégia nyomán fokozatosan kiegyenlítődnének. Ám nemcsak hogy nincs ilyen stratégia, de most a fal építése kapcsán sem fogalmazódott meg az igénye egyik fél részéről sem. Márpedig, bármilyen kényes is erről beszélni, az elmúlt évtizedek során ezek a különbségek nem csökkentek, hanem inkább még növekedtek is. És ennek az egyik legmélyebb oka az, hogyha pontosan leírható volna a két világ (az Egyesült Államok és a latin-amerikai civilizáció) közötti komplex jövedelemáramlás, akkor kiderülne, hogy összességében Amerika a nyertes. Vagyis a kiegyenlítődés már csak azért sem mehet végbe, mert lényegesen több jövedelem áramlik a latin-amerikai térségből az Államokba, mint vissza.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2017. február 08. 16:55
Ez a világ már rég nem emberszabású, úgy érzékelem Trump sem fogja azzá tenni.A rosszat nem lehet jobban csinálni. Jót kell tenni, utoljára ez Észak-Amerikában az indiánok idején történt. Ha azokat a nyersanyagokat amiket azóta feléltek humusz, olaj, szén nem a földből kellett volna kitermelni, hanem a föld felett lettek volna depókban,-az indiánok idején még mind megvolt- akkor látnánk hogy mi mindent pusztítottak el és hol tartunk most. Hangyásodás koncepcióváltással folytatódik.
BőröndÖdön
2017. február 08. 14:19
Semmi háttérhatalom??Már a Laci bácsi sem a régi...:)
Tündér_Lala
2017. február 08. 13:08
Az alapgondolat fenntarthatatlan. Az alapgondolat az volt, hogy a szabályozók és vámok leépítésével a termelést olyan országokba, régiókba helyezik át, ahol a munkabér töredéke a gazdag országokénak, a termelést nem terhelik munkajogi és környezetvédelmi szabályok, költségek. (A cél persze a profit maximalizálás.) Ez azonban azt eredményezte, hogy a termelés jövedelmei kiestek a gazdag országok és az emberek bevételei közül. A megtermelt árúkat a termelő országok emberei az alacsony bérek miatt, a célországok emberei a hiányzó jövedelmek miatt nem képesek megvásárolni. (Persze egy ideig hitelből és a tartalékokból megveszik, de hosszútávon ez nyilván nem működhet.) Az országok államai pedig a hiányzó jövedelmek adó- és járuléktartalma nélkül képtelenek ellátni feladataikat. (Infrstruktura fenntartása, nagy ellátórendszerek működtetése, Költségvetési egyensúly, stb.) Ennek legalább részleges visszafordítása elengedhetetlen. Nagyon nehéz de szükséges folyamat. Viszont valahogyan megállapodásokkal kell biztosítani, hogy az eddigi termelő országok se kerüljenek lehetetlen helyzetbe, új stratégiákat kell kialakítani. A környezetvédelmi szempont sem elhanagolható. Könnyű például Kínát ostotozni a terület elhanyagolása miatt, de a világ fogyasztásának minimum a felét ott állítják elő és a termelés valamilyen fokú szennyezést mindenképpen jelent. Másrészt a termékek sok ezer kilóméteres utaztatása is vastagon szennyez. Összességében a globális elit proitéhsége és a ráció közötti frontvonal hullámzását láthatjuk.
Mich
2017. február 08. 11:27
Hasonló a helyzet az EU-n belül is "Nyugat" és "Kelet" között... ahol Nyugat NEM akar valódi felzárkózást, kiegyenlítődést Keletnek... hanem minden cent "segélyért" legalább annyi hasznot vár el Nyugatnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!