A demokrácia megbukott

2017. február 01. 12:45

Az átlagszavazó pedig se nem okos, se nem bölcs, se nem tájékozott.

2017. február 01. 12:45
Ágoston László
agostonlaszlo.hu

„Képzelj el egy repülőt, ahol szavazásra terjesztik, ki legyen a kapitány. Előáll az egyik kellően nagypofájú, de hozzá nem értő utas, hogy ő lesz az egyik jelölt. Ha meggyőzi a többit, ő lesz a kapitány? A demokrácia szabályai szerint igen. A nép akarata dönt. Minden rendszer annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. A demokrácia, mint rendszer tehát annyira erős, mint amennyire a okosak, bölcsek és tájékozottak a szavazók, akik döntenek. 2016 megmutatta az egész világon: a rendszer sajátossága miatt nem az fogja vezetni az országot, aki a legrátermettebb - hanem a legnagyobb pofájú utas, aki a legjobban tudja maga mellé állítani »az átlagszavazót«.

Az átlagszavazó pedig se nem okos, se nem bölcs, se nem tájékozott. A népesség 25-35 százaléka például képtelen lesz megérteni, amit ebben a cikkben leírok - bizonyítottan funkcionális analfabéta. De ugyanannyit ér a szavazata, mint egy egyetemi tanárnak. Unalomig ismételt közhely, igaz? Most lépj feljebb egyetlen szintet a funkcionális analfabéta fölé. Ott is sokan lehetnek, igaz? Pedig ők sem értik meg a makrogazdasági összefüggéseket, sőt… Őszintén szólva azt sem értik, hogy mit jelent a szó: makrogazdaság. És így lépegetve még egy pár százalék és el is érünk a kritikus 50%+1 emberig. Vajon mennyire elég közülük a legokosabb, legbölcsebb, legtájékozottabb tudása? Ha meg tudod győzni a könnyebben meggyőzhető tanulatlanokat, a félig odafigyelőket és azokat, akik tőled remélnek hasznot, a demokrácia elvei szerint már kapitánnyá is választottak! Minek csatáznál érvekkel, tervekkel, programokkal a felső ötven százalékért? (Ne érts félre, ezzel nem akarok beleesni abba a hibába, hogy minden egy irányba szavazó embert egy bizonyos kasztba osszak - az elméletről beszélek.)

A demokrácia nem működik ott, ahol a polgárok nem demokraták. A demokrácia szó eredeti jelentése »a nép uralma«. Demokrata tehát az, aki tud, képes és akar uralkodni egy országban. Ez nem mindenkire igaz. De miért is kéne, hogy igaz legyen?”

Frissítés: Az eredeti cikk szerzője levélben kérte a következők közzétételét, helyreigazításként: „Nem a teljes cikket adtuk - egyébként engedély nélkül - közre, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közölt anyag csak kiragadott részlete egy hosszabb közlésnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2017. február 02. 12:57
Ágoston László szerint A demokrácia megbukott "Az átlagszavazó pedig se nem okos, se nem bölcs, se nem tájékozott. " Ebből az következik, hogy egy olyan élcsapatnak kellene átvenni a hatalmat, amelyik hasonlít a proletariátus élcsapatához, a bolsevik párthoz. Ők sem vették komolyan a demokráciát, mégis a választásokon (Churchill: Lóverseny, ahol egyetlen paripa indul) a választók 99 %-a rájuk szavazott. Jaj lenne nekünk, ha a szabad választások lehetőségét megszüntetve olyan alakok ülnének a nyakunkra, mint ez a zavarodott Ágoston László, akinek a demokrácia lehetővé tette, hogy 2010/11-es tanévben a Hallgatói Önkormányzat elnökeként tevékenykedhessen.
Zokni
2017. február 02. 12:33
Szerző rosszul tudja. A demokrácia nem akkor működik jól, ha a legjobb program, a legalkalmasabb jelölt kerül hatalomra - rövid távon -, hanem, ha a közösség ellenérdekelt tagjai, rétegei, osztályai stb. megtalálják - hosszútávon - a közös érdekeik optimális érvényesülésére alkalmas együttműködési, vezetési formát - a jelöltek "elvi" alkalmasságától függetlenül. Ehhez a célhoz nem kell rendkívüli adottság, mert az ember a saját érdekeit azért elvárható mértékben képes lehet felismerni. Ennek működésére, érvényesülésére és védelmére lett volna hivatva a demokratikus intézmények rd-e. Azzal, hogy Orbán ezt felszámolta, már csak ötletelni lehet. Pl. Szerző eszmefuttatásából szépen kicsírázthat a képzettségi cenzus, ami gyakorlatilag a vagyoni cenzussal egyenlő. Ehhez meg gratulálok.
krakken96
2017. február 01. 21:48
a nép szava szent,mégha hülyeség is:))
zakar zoltán béla
2017. február 01. 17:18
.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!