Nem 2016 gyilkolt: 5 ok, amiért egyre több híresség fog meghalni

2017. január 02. 07:22

De valóban annyival szerencsétlenebb év volt a tavalyi, hogy kiérdemelje a felé irányzott, már-már babonás gyűlöletet?

2017. január 02. 07:22
Pósfai Orsi
Kettős Mérce

2. A modern popkultúra első sztárjai most kezdtek el kihalni

Még ahhoz képest is soknak tűnhetett a hírességek elhalálozásának aránya idén, hogy alapvetően magasabb a jóléti társadalmakban az idősebb emberek százaléka az összlakossághoz képest. Ebben az Independent szerint szerepe lehet annak, hogy »amit ma celebkultúrának nevezünk, az a 20. század első évtizedeiben kezdett el beindulni, Hollywood és a professzionális sport térnyerésével. Modernkori állapotához hasonlóvá Frank Sinatrával, majd néhány évvel később Elvisszel vált, de a hírnév kultusza igazán csak az 1960-as évek elején, négy, a világot meghódító bilifrizurás liverpooli sráccal teljesedett ki.

Ez volt az az évtized, amely egy osztálymentes, meritokrata jövőt ígért, amikor munkásosztálybeli fiatalok híressé válhattak csupán tehetségük és ambíciójuk segítségével, felsőosztálybeli privilégiumok nélkül. A Beatles-t gyorsan követte a Rolling Stones, a Who és a Kinks, valamint más szakmák felemelkedő sztárjainak tömege: Muhammad Ali, Michael Caine, Julie Christie...a modern popkultúra, ahogy ma ismerjük, ekkor kapott szárnyra.

Azok, akik a '60-as években váltak híressé, most lépnek időskori éveikbe, úgyhogy elkerülhetetlen a hírességhalálok számának emelkedése.«

Úgyhogy ha rajongója vagy valamely '60-as, '70-es években híressé vált színésznek vagy zenésznek, lehet, nem árt lélekben felkészülni a következő néhány évre.

3. Többet beszélünk róla, ezért többnek is tűnik

Az Inverse szerint egyszerűen túl sokat beszélünk a híres emberek haláláról, így úgy tűnhet, hogy azok száma évről évre növekszik.

»A közösségi média nemcsak jobban felhívja a figyelmünket ezekre a halálesetekre, hanem alapvetően meg is változtatja azt, ahogyan feldolgozzuk őket.

A Kaliforniai Nemzeti Egyetem professzora és a celebhalálok szakértője, Jacque Lynn Foltyn szerint „a közösségi média felfokozza a hírességek halálára adott reakciónkat, személyes köreinket messze meghaladva. Van egy nemzetközi gyászoló közösség, amely azonnal összekapcsolódik a közösségi médián keresztül. Mivel a halál »trendel«, vannak, akik azonnal posztolnak valamit, még azelőtt, hogy feldolgozták volna, hogy nekik személyesen mit jelent ennek az embernek a halála.”

Ugyan nem volt jelentős növekedés 2016-ban a közösségi média felhasználóinak számában és részvételük mértékében, ennek ellenére nőttek ezek az adatok az előző évhez képest. Több mint 317 millióan használják a Twittert, míg a Facebook 250 millió új profillal jelentős felhasználónövekedést produkált. Mindez valószínűleg a hírességhalálokra adott reakciók növekedésében is szerepet játszhatott.

És minél több ember beszél a halálról online, annál morbidabbá válik maga a diskurzus.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. január 02. 19:36
Nem csak sztárok haláloztak el tömegesen a tavalyi évben, egyéb híres emberek is hullottak, mint a legyek. Már bocsánat. És ez egy évre összpontosult, a magyarázatod erre nem magyarázat.
twist
2017. január 02. 11:34
2016 egy szar év volt.
kukorica-jancsi
2017. január 02. 08:33
"A Kaliforniai Nemzeti Egyetem professzora és a celebhalálok szakértője" Ez újévi vicc?
Szúnyog
2017. január 02. 08:20
Ez az Orsi se lesz hülyébb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!