Szokott füstölni a fejem

2017. január 17. 14:57

A fradizmus életforma. Illetve az kellene legyen. Nem is tudom, hány millióan vallják magukat fradistának, de meccsre sajnos nem járnak. Interjú.

2017. január 17. 14:57
Gera Zoltán
24.hu

Mikor fogadott be az Üllői út?

Csank János szerint akkor, amikor először szaltóztam a gólom után.

Gyerekkoromból maradt meg ez a trükk, sokat ugrabugráltunk a játszótéren, kitéptük a rugót valami használt ágyból, azon gyakorolgattunk. Na, ez nagyon tetszett a közönségnek, Jani bá’ meg állítólag fogta a fejét a kispadon, hogy „mit szaltózgat ez itt, eztán mindig be kell rakni a csapatba”.

De már az edzőmeccseken is jól éreztem magam, 2000-ben azokra is kijöttek három-négyezren. Tetszettem a közönségnek, ami önbizalmat adott, egyre bátrabb és jobb lettem, amitől még inkább megkedveltek.

A nyolcvanas években Nyilasi Tibi volt a fradizmus megtestesítője, aztán meg Simon Tibor. Nagyon más személyiségek, nagyon más életutak, Nyilasit szerették, Simonnak respektje volt. Manapság meg sokaknak te vagy a fradizmus.

Kinek?

Mondjuk nekem.

Haha. Hajtok, csúszok-mászok, és technikailag is elég látványos a játékom, kevesekben van meg mindkettő. Szeretem a futballt, nagyon szeretem, mondhatom, az életemnek komoly része.

Simon úgy fogalmazott: a futball az életem.

Én meg úgy fogalmazok: a futball az életem komoly része.

Beszéljünk majd az istenhitről is, de előbb elmondod, mit jelent neked az a szó, hogy fradizmus?

A fradizmus életforma. Illetve az kellene legyen. Nem is tudom, hány millióan vallják magukat fradistának, de meccsre sajnos nem járnak.

Pedig az igazi fradista a helyezéstől függetlenül kijön, hiszen ez a csapata.

Angliában esőben, fagyban kitartanak a csapat mellett, veszik a bérletet és a mezt minden évben. Persze itthon kevesebb a pénz, rosszabb a futball, de az Európa-bajnoksággal rászolgáltunk a bizalomra, ehhez képest annyian sincsenek, mint korábban. A Fradi első bajnokiján öt válogatott lépett pályára, miközben a lelátón hatezren ültek. Most ez miért van?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
béla 60
2017. január 18. 18:25
Kár hogy HIT- gyülis !
zőldsas
2017. január 18. 16:25
Nem szívesen de szólnom kell a témáról. A Kádár érában is beleszólt a politika a fociba de az emberek ellenszenvüket kimutatva több tízezren néha nyolcvan ezren ott voltak a pályákon féltek is tőlük. Mert a tömegben olyat is lehetett mondani amit máshol nem. És még valami az újságírók mivel erősen függtek tőle pozitívan álltak a sporthoz. Most mi van 1990-től elloptak csak a fővárosban ezer sportpályát. Ebből valakik vissza akarnak adni párat akkor megindul a mocskolódás.Újságot el nem adó újságírók írják a tutit. Ugyan már...
neeskens
2017. január 18. 11:25
Zoli egy hihetetlen jó focista, egy igazi ösztönös zseni. Egészen hihetetlen, hogy ilyen tinédzserkorral ilyen karriert futott be, meggyőződésem, hogy ha megfelelő képzést kap, akkor fénykorában a klubok legszűkebb élmezőnyében is megállta volna a helyét. Az ösztönös cselei, rugalmassága, játékintelligenciája, hozzáállása példaértékű. Emellett egy nagyon jó ember, az egyházával semmilyen szinten nem értek egyet, de azt hiszem ő igyekszik az igaz úton járni.
szuverén
2017. január 18. 09:18
-Írja: „Nem is tudom, hány millióan vallják magukat fradistának, de meccsre sajnos nem járnak.” Csakugyan nem tudja! A nagyságrend legfeljebb; százezres-tízezres-ezres? Nem „sajnos”, hanem szerencsére! Higgyen a szemének. A jelenséget eszmélésnek nevezik. Van az országnak, az állampolgárainak sokkal nagyobb gondja(i) mint az Ön, az önök és néhány elvakult drukker, meg a miniszterelnök hobbija. (Tévedés ne essék; kormánypárti vagyok. Még!) -Nosztalgiázás helyett figyelmébe ajánlom: "Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér? Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort; Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!" -Egyébként maga kicsoda? Mégis mit képzel magáról? A csodás nyugat; "Anglia" csodálása; infantilis személyiségre vall.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!