Trump ante portas

2017. január 19. 19:38

Krisztus után a 2016-dik esztendő novemberének eleje óta egy Donald Trump arra vár, hogy – most már csak egy nap múlva, 2017. január 20-án – a mai világ legerősebb hatalmának, az Amerikai Egyesült Államoknak elnöki hivatalát átvegye.

2017. január 19. 19:38
Domonkos László
Magyar Hírlap

„Krisztus után a 2016-dik esztendő novemberének eleje óta egy Donald Trump arra vár, hogy – most már csak egy nap múlva, 2017. január 20-án – a mai világ legerősebb hatalmának, az Amerikai Egyesült Államoknak elnöki hivatalát átvegye, és ezáltal a jelenleg élő emberiség sorsának egyik legnagyobb hatású alakítójává váljék. Trump ante portas.

Az embernek ilyen alkalmakkor óhatatlanul párhuzamok jutnak eszébe, korábban már megélt pillanatok, helyzetek a közelebbi és távolabbi múltból – és legfőképpen arcok és személyiségek, amelyek és akik megfelelő analógiákkal szolgálhatnak a mostani sorsfordító esemény főszereplőjének várható – szinte fölmérhetetlen fontosságú – jövendőjét illetően: tetteinek sorát, teljesítményét, történelem- és sorsalakító egész ténykedését.

Nekem az Egyesült Államok legújabb kori történetének vitán felül legnagyobb elnöke, Ronald Reagan jut eszembe. Az az ember, akinek e földi világból történt távoztakor meg kellett róla írni, hogy világtörténelmi mércével mérve is nagy politikus, históriát formáló, jellemes és bátor férfiú volt. Ez a tiszta, mélyen erkölcsös ember olyan mennyiségű mocskot, gúnyt, szitkot, rágalmat, megvetést kapott, és még kígyót-békát is kiabáltak rá 1981 eleje és 1989 eleje között, nyolc álló esztendőn át, amennyit Trump a 2016 novembere és 2017 januárja között eltelt időt véve alapul, nagyon komoly eséllyel behozhat, sőt akár teljes mértékben még meg is előzhet. Rea­gan volt ostoba ripacs, tehetségtelen, buta fajankó, agresszív és nevetséges, primitív figura és még ezerféle patás ördög. Hogy miért? Mert igazi Elnök volt, méltó a legszebb amerikai hagyományokhoz: meg nem alkuvó, harcos, következetes, kitartó és rendíthetetlen. És Ronald Reagan megsemmisítette a Gonosz birodalmát, mert volt erős hite, és így mindig minden csoda megtörténhet – mint ahogy meg is történt. Így hozhatta el nekünk a szabadság igazi lehetőségét, amiért a magyarok istene áldja meg az idők végezetéig. Ezért álltunk meghatottan 2011 júniusának végén ott, a Szabadságról elnevezett téren, ahol méltó, szép szobrát Trump majdani egyik legjobb európai szövetségese, Orbán Viktor avatta föl…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2017. január 21. 07:46
"És Ronald Reagan megsemmisítette a Gonosz birodalmát"... És megteremtette a Gonoszabb birodalmát. A környezete befolyása alatt állt, annak parancsait teljesítette. Nem ellenőrizte azt. Még drogcsempészés is akadt az elnöki hivatal árnyékában... Ma csak Grenadára emlékszem, de a JOGTALAN beavatkozások egyik mintaképe. Ezzel megszünt a vietnami vereség béklyója, aminek legsúlyosabb következménye az "arab tavasz". Elszabadulz az eladósodás. Állami kiadásokat növellt, adókat csökkentett. Ma már egyértelműen kezelhetetlen USA adóssága. (Más dolog, hogy a hitelezőknek így is megéri, de nem tudjuk mikor robban és okoz világgazdasági káoszt).
Gregorius
2017. január 20. 10:56
Reagen nem csak szinész, hanem rádiós is volt, és így kitűnő kommunikátorrá vált. Ráadásul Kalifornia kormányzója is volt évekig, így felszedte azt a kormányzási rutint is, ami egy nagy állami gépezet irányításához kell, így lett az USA egyik legsikeresebb Elnöke. Trumptól azért tartanak, mert bár Ő is kitűnő kommunikátor és szuggesztív egyéniség, de nincsen kormányzati gyakorlata. Remélhetően az Alelnöke ebben kisegíti.
BőröndÖdön
2017. január 20. 09:20
A "legjobb" európai szövetséges meghívó nélkül maradt...
kjkj945
2017. január 20. 04:50
""Trump ante portas"" Ahogy az egyszeri diák fordítja Trump azelőtt portás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!