Véres vajúdás

2016. december 21. 07:22

A „karácsonyi” bevásárlások mámorában a plázákban andalogva aligha vagyunk igazából tudatában annak, hogy létünk eddigi – jó eséllyel amúgy is fenntarthatatlan – rendszere milyen gyorsan semmivé válhat.

2016. december 21. 07:22
Zord Gábor László
Magyar Nemzet

A támadások és a napokban Európában megakadályozott merényletek egy változó kor szimptómái, a nemzetközi rendszerben valami új születését megelőző vajúdás. Fájdalommal, vérrel, úgymond a kórházon kívüli szülés fokozott kockázatával. És nemcsak a hatalmi viszonyok alakulnak át, hanem az országon, társadalmon, államapparátuson belüli struktúrák is mozognak. Recseg-ropog az 1945 után kialakult világrendnek az a része, amely 1991-ben, a Szovjetunió bukásakor azt hitte, kiadták a teljes gőzzel előre parancsot, nem lehet semmi, amit útjukat állja.

Hát lett. A nyugati modell megakadt az olyan történelmi állócsillagok, mint Oroszország, Kína, Törökország torkán, miközben erőltetett bevezetési kísérlete erőszakos káoszhoz vezetett az amúgy is ingatag Közel-Keleten. Ahol az imperialista birkózás nyomán egykor vonalzóval húzták meg a mesterséges határokat. Az Egyesült Államok, amely hol idealizmusból, hol felsőbbrendűségi tudatból, hol üzletszerűen avatkozott be mások dolgába, megszűnt hagyományos értelemben nemzeti érdeket érvényesíteni, és kimondva-kimondatlanul, mint valami eljövendő globális utópia ügynöke lépett fel, hogy aztán erőforrásaiból kifutva kudarcot valljon. A zászlóvivőből »hátulról vezető« lett, a katonai invázióból közvetítők útján, feketeműveletekkel vívott, rejtett háború. S közben, nem függetlenül a külpolitikai következményektől, a terrorizmustól és a migránsáradattól (attól, hogy a fagyi visszanyalt), a nyugati szavazók is elkezdtek nem nyugati módra viselkedni, és ezt az igényt észlelve politikusok is beálltak a sorba. Mi több, nem akármilyen győzelmeket arattak: az egyik legnagyobb, világpolitikai szereplőként is jelentős tagállam, Nagy-Britannia lett az Európai Unió első kilépője, az Egyesült Államok pedig olyan elnököt választott, akit bárhogyan is forgatunk, sem karakterében, sem gondolkodásában nem illik bele a világelső nagyhatalmat eddig irányító elit öntőformájába.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2016. december 21. 07:59
Amerika exportálja a "demokráciát" mindenhová akár kérik, akár nem...Ők meg a lábukkal szavaznak és tömegestől jönnek ide Európába...Az itteni fehér őslakosok meg nem szeretnek szülni...Borzaszutó képlet...:(
Harangláb
2016. december 21. 07:55
...Elég volna csak lekapcsolni a villanyt egy hétre...E-pénz és a vonalkód leolvasók miatt kenyeret sem tudnál venni...Mindenki hajítaná el az egészet a ..csába, és törve-zúzva a kirakatokat ősember horda módjára vinné amit tud... A civilizációs máz pillanatok alatt lemállana...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!