Az USA Kínával szemben

2016. december 13. 18:05

Az amerikai biztonságpolitikai közösségnek a Szovjetunió bukása után gyökeret vert víziója, hogy a konfrontáció Kínával elkerülhetetlen, csak idő kérdése. Egyelőre nem lehet tiszta, mit forgat a fejében Trump, de az bizonyos, hogy Amerika lehetőségeinek határaival gyorsan tisztába kell jönnie. A konfrontáció Kínával az oroszországi alternatívája, egyszerre a kettő túl nagy falat lenne.

2016. december 13. 18:05
Zord Gábor László
Magyar Nemzet

„Miként a világon egy kapcsolat sem tökéletesen kiegyensúlyozott, így az amerikai–kínai reláció sem az. A szimbiotikus és a parazitikus jellemzők éppúgy jelen vannak benne, ám időszakról időszakra, egyik választási kampányról a másikra tűnhet úgy, hogy az egyik oldal méltánytalan helyzetben van. Különösen akkor – miként Trumpnál is –, ha a megválasztáshoz vezető stratégia legfontosabb felismerése a nemzeti gyártókapacitások kiszervezésével súlyukat vesztett, a középosztályból kihullott amerikai kékgalléros tömegek megszólíthatósága volt. Ebből a szempontból nézve egy amerikai elnöknek valóban cselekednie kell, de ez nem jelentheti azt, hogy elődei vagy a folyamatban érdekelt pénzügyi elitek hibájáért Kínán kellene elverni a port, kockára tenni ezáltal azt a kapcsolatrendszert, amelyet volumene és Kína felemelkedése miatt sokan a XXI. század világának legfontosabb relációjaként jellemeznek. Már csak azért sem, mert mindez a kétoldalú kapcsolatokon túl az egész földgolyó gazdasági folyamatait is negatívan befolyásolhatja. Nem lehet elmenni egy másik tényező mellett sem. Ez pedig az amerikai biztonságpolitikai közösségnek a Szovjetunió bukása után gyökeret vert víziója, hogy a konfrontáció Kínával elkerülhetetlen, csak idő kérdése. Aki nem a »semmiből« előbukkant terrorizmus és a demokráciaépítés szemüvegén keresztül nézi a dolgokat, az a közel-keleti intervenciókban is a Kína fejlődéséhez szükséges erőforrások ellenőrzési kísérletét látta. Obama elnök 2012-es stratégiai útmutatása a csendes-óceáni hangsúlyáthelyezésről is ezt az elkerülhetetlenséget tükrözte, amíg 2013-ban nem tört ki az ukrajnai válság, ismerősebb, már-már nosztalgikus lehetőséget kínálva az ellenségkép-alkotásra, újfent Oroszországgal szemben.

Egyelőre nem lehet tiszta, mit forgat a fejében Trump, de az bizonyos, hogy Amerika lehetőségeinek határaival gyorsan tisztába kell jönnie. A konfrontáció Kínával az oroszországi alternatívája, egyszerre a kettő túl nagy falat lenne.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
durrbele
2016. december 14. 15:55
The President of Taiwan CALLED ME today to wish me congratulations on winning the Presidency. Thank you! 1:44 AM - 3 Dec 2016 Tajvani elnök gratulált a hülye média meg hozta a formáját és HAZUDOTT mint most te is
Mich
2016. december 13. 18:43
"A konfrontáció Kínával az oroszországi alternatívája, egyszerre a kettő túl nagy falat lenne.” És Amerika, az EU és Oroszország egy kultúrkör - egy politikai társulás lehetne, annak kéne lennie.
3M..
2016. december 13. 18:12
Még az Usának sem érdemes konfrontálódnia a világ legnagyobb gazdaságával, Kínával. Trump ezúttal jobban teszi ha a jó kapcsolat fenntartására törekszik. Kína ha úgy gondolja két hónap alatt bedönti az egész amerikai gazdaságot aminek az árát természetesen ő is keményen megfizeti. Trump tartsa fönn a meglévő, de törékeny egyensúlyt. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!