Egy hétköznapi beszélgetés

2016. december 18. 10:29

Betegségtől függetlenül kevesebb van már hátra, mint amennyi mögöttünk. Az embernek eszébe jut, hogy ismeri-e saját magát. Interjú.

2016. december 18. 10:29
Megyesi Gusztáv
Népszava

Egy 2016 júliusi interjú, a most elhunyt Megyesi Gusztáv emlékére.

 

„- Miért viselkednél másképp?

- Hát, mert a reflexeim az egészséges ember reflexei. De gondolj bele, majd beállok a HÉV megállóba, és akkor jövök rá, hogy nekem itt fel kéne ugranom, ezzel a géppel…

- Miért kellene neked a HÉV-megállóban ugrálnod? Majd kialakul egy másik rendszer.

- Mert visz a reflex. Mert volt egy életem.

- Az agyad nem változott.

- Ezt nem tudhatod, és én sem tudom. Például azt próbálom most magyarázni magamnak, hogy hazakerülök, és már nem lesz újdonság se nekem, se a családomnak, hogy otthon vagyok. De nem leszek-e házsártos öregember? Nehogy véletlenül azt mondjam, figyelj, hozzál már be egy őszibarackot…, én nem is beszélek így. Annyira vagyok jól nevelt, és nem szeretem, ha kiszolgálnak. A mai napig zavarba jövök, hogy itt kiszolgálnak, és hogy például pelenkáznak. Nagyon nehéz megszokni, hogy fölötted matatnak. Csak nehogy természetes legyen, hogy úgy beszélek, mint egy jutasi őrmester. Ez jár a fejemben, igaz, ez egyszersmind garancia is, hogy nem fogok így viselkedni. Aztán lehet, lesz majd millió dolog, amire nem fogok így figyelni. Idegen helyre költözünk, ingerlékeny leszek az utcán, meg a piacon. A Fradi-pálya tolókocsis szektora is nyugtalanít. A szögletzászlónál ülsz, a Böde töke magasságánál látsz. Pedig jó helyre volt bérletem.

- Mintha egy pszichiátert hallanék: önismeret.

- Az. Hiába, jól benne vagyunk a korban, betegségtől függetlenül kevesebb van már hátra, mint amennyi mögöttünk. Az embernek eszébe jut, hogy ismeri-e saját magát. Nekem legalábbis eszembe jutott, amikor jött ez a betegség, ismerem-e magam, hogyan tudom, nemhogy legyőzni a kórt, de normálisan vele együtt élni.

- Az írásaidon nem tűnt fel semmi.

- Az elmúlt négy évben, ha rosszakat írtam, nem azért írtam rosszakat, mert beteg vagyok. Annyi volt, hogy először esernyőt, aztán botot mindig vittem magammal. Sántítottam, fájt a lábam. Most már simán el tudom képzelni, hogy behívnak katonának, százezrek között én vagyok a 98 600-dik. Bevonulok, és megyek a háborúba. Én is kiabálok, megyek rá az ellenségre. A mi korosztályunknak ez volt a nagy dilemmája. Hogy mi van, ha lőni kell – szerencsére soha nem történt meg. És akkor én biztos voltam magamban, hogy nem fogok lőni. Mert nekem civilben is hosszabb a hajam. Egy hippi vagyok, a hatvanas éveknek a tinédzsere, az pedig nem lő. Pedig dehogy voltunk mi hippik, azt se tudtuk, mi az.

- Két évvel vagy idősebb nálam. Ne legyél annyira rátarti.

- Ha két hétig fekszel élet és halál közt, nem tudsz megmozdulni, akkor akarva akaratlanul elgondolkozol. Nem pörgött le az életem filmje, csak rájöttem, mennyire nem ismerem magam, hogy mennyire tudatlan vagyok.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2016. december 18. 17:53
Mindenki jól ismeri magát. Sőt: Önmaga ismeretén keresztül képes érzekelni, mit jelent a többi ember, az egyedi életútjával, sorsával együtt. Van, aki ezt sokáig elnyomja magában, van, akinél mindig felszínen van. Nem vagyunk egyformák. Istent sem azok fogadják el, akik mindig csak kérnek tőle.
krotak
2016. december 18. 14:08
Bízom abban, hogy Kovács Zoltán nem szó-szerint, hanem értelemszerűen fordít magyarra egy latin szólást az Élet És Irodalomban.
dönci5
2016. december 18. 13:26
Nyugodj békében Guszti bácsi. Nagyon szerettem az írásaidat, és a humorodat. Hiányozni fog. Egy kicsivel megint rosszabb lett a világ....
Drágha Márió
2016. december 18. 11:26
Guszti bá' a "mi jobban gyűlölünk benneteket,mint ti minket" táborába tartozott,a negatív érzelmek (gyűlölet,harag stb.) gyengítik az ember immunrendszerét,remélem,nem szenvedett sokat ez a G.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!