Tudja még valaki, mi folyik az iskolákban?

2016. december 05. 07:11

Az oktatási rendszer köré falat húztak fel: megmászhatatlan, áthatolhatatlan, áttörhetetlen falat.

2016. december 05. 07:11
Diószegi-Horváth Nóra
Diószegi-Horváth Nóra
Kettős Mérce

És akkor itt a legújabb: titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá került szakképzési centrumokban dolgozó tanároknak. Aki megszegi, a polgári törvény alapján akár büntethető. A legtöbben szó nélkül, megrettenve írták alá, bár fogalmuk sincs, miről is kéne titkot tartaniuk. A jelzés egyértelmű: a legjobban akkor járnak, ha semmiről sem beszélnek, senkinek. Így zárul be végleg a kör. Semmit sem tudunk már arról, mi folyik az iskolákban.

Mert pont ez volt a cél.

Sokan várták a pedagógus-tiltakozások tetőpontján, hogy majd a pedagógusok áttörik ezeket a falakat, kinyílnak az iskolák kapui, átlátható lesz az oktatás. Nem így lett. Azért nem, mert ugyan ideig-óráig lehet tiltakozni egy rendszer ellen, de hosszú távon épp a rendszer tette kiszolgáltatottá a benne mozgókat, alárendelt pedagógusok, diákok és szülők garmadájává degradálva őket. Fáradtak és elkeseredettek, igen. De erejüktől is megfosztottak, hiszen egyikük sem léphet ki a rendszerből anélkül, hogy saját jövőjét, egzisztenciáját tenné végletesen kockára. A tökéletes függési viszony eredményeképp pedig ma bármit és mindent meg lehet tenni az iskolákban, hiszen ugyan ki tudna róla, és ki emelne szót ellene?

Így vált az iskola zárt, ellenőrizhetetlen tereppé. Tökéletes tereppé a kormány számára ahhoz, hogy olyan gyerekeket nevelő gépezetként funkcionáljon, aminek kapuján önálló akarattal nem bíró, kérdéseket feltenni nem tudó, az elfogadhatatlanba is beletörődő emberek lépnek ki.

Kéne valami biztatót is mondani, hogy nem tarthat ez örökké, és hogy eljön majd az a pont, ahol elkezdődhet egy tisztulási folyamat. De sajnos azt látjuk, hogy miközben néhány maroknyi ember ugyan még küzd, és igyekszik menteni a menthetőt, a hatalom gyorsan és hatékonyan vágja el a menekülőútvonalakat (most éppen az egyházi iskolákét). Hacsak nem jön egy elemi erejű felháborodás, ha nem lesz egy olyan gyújtópont, ami újra lángra lobbantja a tiltakozásokat, akkor az iskolák kapui zárva maradnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisuff
2016. december 05. 14:02
Sötét ribi.
Sulammit
2016. december 05. 11:44
Hazudsz, mint a vízfolyás! Minden mondatodban. A titoktartásra mindig is kötelezve volt a pedagógus. "Ma egy pedagógus sokkal súlyosabb megfigyelés alatt áll, mintsem gondolnánk. Figyel rá az igazgatója. A tankerülete. A KLIK. Tudni akarják, hogy pontosan azokat az utasításokat hajtja-e végre, amelyekkel megbízták" "Így vált az iskola zárt, ellenőrizhetetlen tereppé." Döntsd már el, hogy a kettő közül melyik! A szülőket, nagyszülőket, rokonokat ismerősöket kihagytad, mert azok is "megfigyelés alatt tartják az iskolát." És ők a legnagyobb kritikusok.
néhai Ch.Pilot
2016. december 05. 11:43
Titoktartási nyilatkozatot minden jelentősebb cég aláírat a dolgozóival, ami ráadásul a munkaviszony megszűnése utánra is vonatkozik. Persze hangulatkeltésre jó.
noMores
2016. december 05. 11:26
Sajnos nagyon ocsmány, kádárista rezsim épül. Központi ideológiaterjesztés kötelező, fos tankönyvekkel, alternatív (működő!) módszerek kizárása (lásd: Erdélyben használatban lévő, itthon kitiltott oktatási program), káderek központi kinevezése igazgatói posztokra, iskolák teljes államosítása. Egyengyerekek vonulnak majd szép sorban a békemeneteken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!