A hatéves terv – Hruscsov közöttünk

2016. december 02. 13:16

Az egészségügy és a nyugdíjkassza forrásainak csökkenése reálértékben gyorsan bekövetkező és brutális mértékű lesz.

2016. december 02. 13:16
Dedák István
hvg.hu

És most röviden térjünk rá a tervezett kormányzati intézkedésekre. A vállalati szektor által a bérek után fizetett szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke két év alatt jelentősen – 27%-ról 20%-ra – csökken. Ezzel a lépéssel a vállalkozási szektor bérekre rakódó terhei csökkennek, s pontosan ugyanilyen mértékben csökkennek a közösségi feladatok ellátására – esetünkben döntően az egészségügyre és nyugdíjakra – rendelkezésre álló források. A vállalkozások terheinek csökkentését tehát az egészségügy és a nyugdíjasok finanszírozzák.

A szocho-adókulcs jelentős csökkentése miatt a költségvetésben ez utóbbi két területre rendelkezésre álló források szűkülése azonnali és hatalmas lesz. Bár fontos megjegyezni, hogy ezt nem mindenki gondolja így. Sokan úgy vélik, hogy a kisebb adókulcs szocho-bevételeket csökkentő hatását a növekvő bérek majd ellensúlyozzák. Ez az okfejtés azonban helytelen. Ugyanis ahhoz, hogy a szocho-bevételek reálértéke változatlan maradjon, az adókulcs közel 25%-os csökkenését a reálbérek azonnali 25%-os növekedésének kellene kísérnie a gazdaság egészében.

Ez viszont lehetetlen, ezért újra megerősítem: az egészségügy és a nyugdíjkassza forrásainak csökkenése reálértékben gyorsan bekövetkező és brutális mértékű lesz. A kormányzati intézkedések további eleme a minimálbér és a garantált bérminimum drasztikus emelése: az előbbi 23%-kal az utóbbi 37%-kal fog növekedni a következő két évben. Egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy a gazdaság egészét jellemző általános bérszínvonal növekedésére ennek az intézkedésnek mekkora hatása lesz. Standard makrogazdasági összefüggésekből eredően viszont biztosan tudjuk, hogy a nominális bérek növekedése nem okoz gondot mindaddig, amíg az a termelékenység emelkedésétől (a gazdaság növekedési ütemétől) nem szakad el jelentősen, azzal összhangban van.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Text adósság
2016. december 03. 09:40
Amikor Kökény Mihályék kétszer vontak ki az egészségügyből 4000 milliárdot, akkor nem hiányoltad a forrást?
áfonya
2016. december 03. 00:28
Ordító sikító kommunista ballibsiknek nem kell az Erzsébet utalvány , 8 év alatt annyira összelopták magukat hogy 6 év után is dőzsölnek a javakban nincsenek hozzá szokva a kevesebb juttatásokhoz.Maga nép nyomorgott fázott éhezett kormányzásuk alatt ,csak gondoljunk bele mennyi sokat elvettek elvontak a néptől ,most látszik hogy a gazdaság a sok milliárdot kitermeli telik béremelésekre külön juttatásokra óvodákban iskolákban ingyen ebédekre utak építésére gazdaság erősítésére . Szűcs Erika milliókért figyelte a sajtót . Nézzük a mérleget röviden,hol a lé (mszp-szdsz): Spontán priv. Guruló dollárok, guruló márkák . Tocsik-Szokai-botrány . Politikatörténeti Alapitvány-botrány . Kossuth Könyvkiadó-botrány . Hotel Panoráma-botrány . Ifjúsági Lapkiadó-botrány . Környezetvédelmi Alap-botrány . Bokros Lajos búcsúpénze . Horn-villa Exporttámogatás-botrány . Ok-Tat-botrány . Diplomatawhisky-botrány . Káosz a Tb-nél CM-Klinika-botrány . Over-botrány TB székház-botrány . Olajgate-botrány Nyírfa-botrány, . zsurki vodkagyár . Xénia-botrány . Szdsz székház-botrány . Vecsési számlagyár . MNB adósságcserének elnevezett bankári mûvelete (3500milliárd Ft) . Bp.Bank-botrány . Cw Bank-botrány . Posta Bank-botrány 145 milliárd eltűnése Agro,Konzum Bank-botrány . 1-es villamos beruházásánál történõ lenyulások . Budai Hengermalom . Altus-birodalom . Báv-botrány . Bankár Kft-botrány . Búzaexport körüli visszáságok(több10milliárd) . Kárpotlási jegyek(40*-es haszon) . Tsz vagyon . Óbudai és sasadi földek Szakszervezeti vagyon(365db ingatlan, . Szot üdülök) 4-s metró építése nyugatinál kormányzati hivatal építésének füstbe ment terve sok milliárdja eltűnése
Akitlosz
2016. december 02. 23:49
"Ugyanis ahhoz, hogy a szocho-bevételek reálértéke változatlan maradjon, az adókulcs közel 25%-os csökkenését a reálbérek azonnali 25%-os növekedésének kellene kísérnie a gazdaság egészében." Nem mondtam volna még, hogy ez nem feltétlenül van így? Ha nő a fehér foglalkoztatás, akkor kevesebb is elegendő.
Akitlosz
2016. december 02. 23:46
"s pontosan ugyanilyen mértékben csökkennek a közösségi feladatok ellátására – esetünkben döntően az egészségügyre és nyugdíjakra – rendelkezésre álló források." Ez nem feltétlenül igaz. Ha közben nő a fehér foglalkoztatás, akkor nem csökkennek ilyen mértékben a források. Tetszik tudni az olcsóbból többet az ugyanannyit hozhat a kasszába, mint a drágábból kevesebbet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!