Égő ország: Szíria és a „baloldal”

2016. december 16. 12:01

Robin Yassin-Kassab és Leila-Al-Shami olyan könyvet írt a szíriai polgárháborúról, amelyben a szíriai forradalom különlegességét kívánták bemutatni, azt a hihetelen népi energiát és önszervező képeséget, melyeket ez a spontán forradalom felszabadított.

2016. december 16. 12:01
Balázs Gábor
Kettős Mérce

Ezek az elemzők hogyan tévedhetnek ilyen nagyot? Ez részben a Szíriát és a széles értelemben vett Közép-Keletet érintő mély tudatlanságuknak köszönhető, de ennél is súlyosabb, hogy ez a tévedés jól mutat rá még nagyobb kudarcokra, melyek megbénítják »a baloldalt« az egész világon, és széles kaput nyitnak a szélsőjobb előtt. Ezen hibák között komoly szerepet játszik egyrészt az a tendencia, hogy a baloldalt megpróbálják olyan autoriter államok mellé állítani, melyeket a lehető legkisebb joggal neveznek ki »anti-imperialistának«; másrészt, hogy képtelenek meghallani és megérteni a társadalmi bázis felől érkező hangokat; harmadrészt pedig, hogy az a teljes intellektuális csőd, amelyben szenvednek, komoly lehetőséget ad a legkülönbözőbb összeesküvés-elméleteknek és propaganda-szövegeknek.

Az ellenforradalmak győzelemre állnak, és ha figyelmet fordítanánk rájuk, akkor éppen az arab forradalmak lennének azok, amelyek tanulságokkal szolgálhatnának nekünk egy forradalmi folyamatban szerepet kapó szervezeti- és ellenállási formák természetéről. Maguktól az ellenforradalmaktól is tanulhatnánk, ha képesek lennénk megfelelően elemezni azokat. A fennálló hatalmak hogyan érték el, hogy megosszák a szembenálló erőket és a helyzet urai maradhassanak? Hogyan tudták elrejteni az általuk elkövetett bűnöket? Az államok, még azok az államok is, akik egymással szembenállóknak látszanak, hogyan értettek egyet kifogástalanul abban, hogy széttörjék a szabadságról szóló álmokat? Bizonyos szempontból a szíriai forradalom a legmélyebb szociális forradalom a harmincas évek Spanyolországa óta. És a »baloldal« szó nélkül ment el mellette.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2016. december 17. 16:08
"Az ellenforradalmak győzelemre állnak" Még a szóhasználatában is a "szocsta" elődöket követi. Ugyanaz a gondolkodás. Ők a progresszívek a többi a reakció. Demokratikus ellenzék, progresszió, idióta küldetéstudat. Ez azért 2016-ban hajmeresztő, különösen a kommunizmus-szocializmus 44 éves dühöngése után!
luisbathhelena
2016. december 17. 15:59
A "forradalom" egy nyugati történetírás által kreált, definiált fogalom, ami a nyugati társadalomfejlődésben használható csak-az araboknál értelmezhetetlen. Az arab országokban lezajlott folyamatok azok spontán lázadások voltak ezerféle okból, amit hol az USA, hol a szaudiak, hol az oroszok, hol Irán pénzzel fegyverrel megtámogatott. Az Iráni "forradalom" konkrétan egy elég sötét teokratikus diktatúrát hozott létre a nép támogatásával-egy másik helyett. Szóval ezeknek korbács kell csak abból értenek. Az iszlám és demokrácia összegyeztethetetlen.
egy genetikusanalattvaló
2016. december 17. 15:54
Hát a "Jóember" és bűntársai nem spontán módon voltak ott pont az arab tavasz idején. Magyarországi tevékenysége alapján el tudjuk képzelni mi mindent spontánkodhattak ott a birtokukban levő pénz-paripa-fegyver segítségével.
74bro
2016. december 17. 14:07
Ja, majdnem olyan spontán volt mint Józsi tata magömlése négy doboz Potemix után...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!