Ötkarikás ostor

2016. december 19. 11:42

Már rég nincs meg az esélye annak, hogy a jövő szeptemberi, ránk nézve kedvező NOB-döntés esetén képes lenne az egész ország a sikeres olimpiarendezés érdekében összefogni.

2016. december 19. 11:42
B. Molnár László
Magyar Nemzet

„Elvégeztetett. Mármint az, hogy egyrészt Magyarország most már végigcsinálja a pályázatát a 2024-es nyári olimpia és paralimpia rendezési jogáért, másrészt hogy erről biztosan nem lesz népszavazás. Pedig amióta egyáltalán felmerült újbóli, immár tizedik kandidálásunk, azóta legalább az ország fele elgondolkodott azon: vajon megéri-e ez nekünk, magyaroknak?

Már rég nincs meg az esélye annak, hogy a jövő szeptemberi, ránk nézve kedvező NOB-döntés esetén képes lenne az egész ország a sikeres olimpiarendezés érdekében összefogni. A népszavazás intézménye is alapvetően megváltozott: jó ideje kizárólag arra használja fel valamennyi oldal, hogy a másik felet legyőzze. Nem egy adott témában. Nem szakmailag, érvek alapján. Politikailag. Úgy tűnik, az emberek véleménye nem sokat számít. Sem azoknak, akik a kérdéseket feltennék, sem azoknak, akik már a kérdések feltevését hol kopasz verőlegényekkel, hol bírósági ítéletekkel, hol pedig – a biztos vereséget előre látva – parlamenti törvényalkotással akadályozzák meg. Éppen ezért az olimpia rendezéséről nem lehet véleményt mondani. Se pró, se kontra.

Hogy miért? Mert vélhetően arról szólna minden, odacsap-e az (öt)karikás ostorral Orbán Viktornak és a Fidesznek az istenadta nép. Ugyanakkor a Kúria ítéletét hallva – miszerint nem lehet népszavazást tartani az olimpia rendezéséről szóló törvény hatályon kívül helyezéséről – már mindenki legyintett, és egyre többször mondták ki nyíltan az emberek: ez is csak arra lesz jó, hogy még jobban megszedjék magukat azok, akik a húsosfazék közelében vannak. Erre látnak esélyt egyre többen, s nem arra, hogy becsületesen, korrupciómentesen képesek legyünk megrendezni 2024-ben a nyári játékokat. Egyöntetű vélemény, hogy vannak, akik az olimpiai öt karikából is lenyúlnának egyet. És ebben csak megerősítik az embereket az olyan döntések, mint az a kettő, amely az elmúlt héten született: több mint 483 millió forintot különítettek el a riói érmesek és helyezettek jutalmára – olimpia és paralimpia együtt –, ugyanakkor 636 millió forintért parkosítanak a felcsúti fociakadémián. De a vizes világbajnokság költségei is 100 milliárd körül járnak, holott Gyárfás Tamás eredetileg 7-9 milliárdos költségről beszélt.

A népszavazás a fentiek nélkül is veszélyes fegyver lehet egy ilyen fajsúlyú döntésnél. Hamburg éppen ugyanezen olimpia és paralimpia rendezéséért szállt volna harcba, ám a helyiek tavaly november 29-én ügydöntő népszavazáson úgy határoztak, hogy nem támogatják a város pályázatát, mert féltek a gazdasági következményektől, a hatalmas kiadásoktól és attól, hogy mindez veszélybe sodorhatja a kikötőváros lakóinak jövőjét. De ott van Oslo példája is, ahol egy szinte biztosra vehető téliolimpia-rendezés azért hiúsult meg, mert a város lakóinak csak 55 százaléka támogatta a pályázatot, és a városvezetés ezt kevésnek ítélte.

Objektív döntésről aligha beszélhetnénk egy olimpiáról szóló népszavazáskor, mondjanak bármit a gazdasági szakemberek: számos világverseny elképesztően magas színvonalú megrendezésével bizonyítottuk már, igenis képesek lennénk a teljes sportvilágot vendégül látni. Gazdaságunk megélénkülne, nyereségünk – elsősorban a turizmusból adódóan – nemcsak anyagilag, hanem az országimázs tekintetében is számottevő lenne, az infrastrukturális befektetések pedig középtávon megtérülnének. Az ellenzők fő érve az, hogy az ezermilliárdokban mérhető összegeket – amelyek természetesen folyamatosan nőnének a csillagos égig – másra is költhetnénk: oktatásra, egészségügyre, a szakadozott szociális háló befoltozására.

Ráadásul a két riválishoz – Párizs és Los Angeles – képest mindenben el vagyunk maradva, ahogy ezt nemrég egy magyar sportdiplomatának, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség főigazgatójának a nyilatkozata is megerősítette. Ádámfi Attila ugyanis mindkét városban járt nemrég, és azt tapasztalta, hogy míg a korábban egyaránt két-két olimpiát sikeresen megrendező Párizs és Los Angeles akár holnaptól készen áll lebonyolítani a nyári játékokat, addig jelenleg egész Magyarországon nincs olyan létesítmény, amely alkalmas lenne bármely versenyszám olimpiai szintű befogadására. Az első ilyen még épül: a 2017-es vizes vb igencsak impozánsnak ígérkező uszodakomplexuma. Igaz, tervek, elképzelések már vannak, makettben verjük a világot, ugyanakkor például a paralimpiához elengedhetetlen akadálymentesítés még nem áll sehogy. A Magyar Paralimpiai Bizottság előzetes kalkulációja szerint tízezer mozgássérült vendég érkezésére számíthatunk sikeres pályázat esetén 2024-ben, és jelenleg mindössze ötszáz akadálymentes férőhely van a budapesti szállodákban, míg a hármas metró vonalán két akadálymentes állomás.

A döntés azonban végleg és kizárólag a NOB kezébe került. Kérdés, társadalmi megerősítés híján jól jártunk-e ezzel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Russel
2016. december 19. 23:07
Bezzeg ha a Közgép építhetné az olimpiai létesítményeket, nem írnál ilyen cikket!
Lolka-Bolka
2016. december 19. 15:56
mi van a zsirdiszno kiadta a szopatas utana az ukaszt : MA AZ OLYMPIA ELLEN KELL KAMPANYOLNI !!!!! te meg letorolted a szad szelet es most irsz marhasagokat patkany barma
Dénia
2016. december 19. 13:36
Biztos, hogy egy ekkora volumenű állami vállalkozásnál sokan szeretnének a husosfazék közelébe férkőzni, meg minél nagyobbat meríteni belőle. Ez ezer százalék, hogy így van, így is volt, meg nálunk is így lenne. Akik ebben szerződéseket szereznek, azok majd jól fognak járni, mert ha nem járnának jól, akkor nem csinálnák meg. És? Miért jelenti ez azt, hogy nem lenne társadalmi összefogás, ha eldőlne, hogy megkapjuk?
noMores
2016. december 19. 13:04
Nagyon segghulye fidesznajomnak kell lenni ahhoz, hogy ne lassa az ember, hogy ez orban ujabb idiotizmusa, amire a haverok szepen ra is repultek. (A sportolokat nem karhoztatom, nekik kotelezo kiallni, fel is hasznalja a mostani komcsi rendszer oket.) A ruszkik az olimpia 30-35%-at loptak el. Nekunk biztos sikerul majd tobbet is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!