Persze – A Száraz November 3. napja

2016. november 04. 08:38

„Szar ügy” – mondja a Wichmann kocsma csaposa, miután beavatom a tervembe, hogy most nem sört kérek, hanem csak egy almafröccsöt, lévén egy hónapig nem iszok alkoholt. Sajnálattal vegyes őszinte hang.

2016. november 04. 08:38
Trinks Náci
Mandiner.bor

Szerzőnk, Trinks Ignác úgy döntött: végigcsinálja a Száraz Novembert, tehát egy korty alkoholt nem fogyaszt ebben a hónapban. Náci erről a Mandiner.boron vezet naplót.

*

„Szar ügy” – mondja a Wichmann kocsma csaposa, miután beavatom a tervembe, hogy most nem sört kérek, hanem csak egy almafröccsöt, lévén egy hónapig nem iszok alkoholt. Ez a sajnálattal vegyes őszinte hang az egész estémet végigkísérte. Akkor is, amikor körbeültük a külföldről hazalátogató ismerőst és csak előttem volt alkoholmentes ital, akkor is, amikor az egyik bár előtt ingyen felest osztogattak, és kérdésemre, miszerint van-e benne alkohol, egy határozott „persze” volt a válasz, és akkor is, sőt pláne akkor, amikor betérve a Wichmannba se sört, se unikumot nem kértem, hanem inkább a két asztallal arrébb helyet foglaló Dúró Dórával toltam egy szelfit.

„Piára gyűjtök” – a délelőtti órákban láttam egy fiatalt az Astoria buszmegállójában ezzel a táblával koldulni. Pár pillanatig el is gondolkodtam azon, hogy akár adhatnék is neki, igyon helyettem is, aztán rájöttem, hogy a száraz november szellemiségébe nem fér bele sehogyan sem, ha mások alkoholizmusát támogatom. Meg hát eleve, kenyérre, Fedél Nélkülre alap, hogy adok. De piára? Az egyetemen egy dolgot a fejembe vertek: alkoholt bármiből lehet csinálni. Oldja meg hát maga.

– Ne feledje, Kovács úr, az alkohol az Ön legnagyobb ellensége!
– Semmi baj, doktor úr – mondja Kovács – én nem vagyok gyáva ember.

Az esti bulinegyedben járva az az érzésem, mintha muszáj lenne inni. Társadalmi elvárás, hogy legyen előttem egy korsó, de legalább egy pohár sör. Tök mindegy, milyen, lehet akár bor is. (A pezsgőre valamiért furán néznek, valószínűleg mert még nem tudják, hogy a sikeres ember bora a pezsgő.) A szétkoffeinezett és cukrozott üdítőm nem egyenrangú partnere a címkéje szerint egybeírandó Balatonivilágos nevű hipsztersörnek, hiába gyártja egy elég menő frankföldi sörfőzde.

A legnagyobb hatást azok teszik rám, akik képesek egy pohár vörösbor társaságában végigülni az estét, és a világért sem ismernék be maguknak, hogy legszívesebben kólával öntenék fel, na nem azért, mert ilyen egyszerű lelkek, hanem mert ölni tudnának a kóla ízéért, ellentétben a fűrészporos vörösborral.

És legalább ilyen vicces vagyok én is, amikor alkalmi absztinenciám miatt rögtön alkoholistának vagy gyenge jellemnek könyvelek el mindenkit, aki előtt nem egy csésze tea gőzölög. A negyedik napra Almdudlerrel és Club Mate kólával fordultam rá.

Most már kéne azért valami rendes is.

*

Pontosan mi is ez az egész? Minden tudnivaló a Száraz Novemberről.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. november 06. 07:47
Érdekes, nekem is ez valahogy a kor előrehaladtával magától alakult ki, hogy taszít az alkohol. Fiatal koromban én is sokat buliztam, és azt gondoltam, hogy nagyon jól bírom a kiképzést. Aztán ahogy telik az idő, változik a szervezetem. Most már két sörtől képes vagyok annyira másnapos lenni, amit nem felejtek el, és inkább nem vállalom már két pohár borért sem.
Szúnyog
2016. november 05. 23:26
Most tényleg minden nap lesz ez a szar?
2016. november 04. 11:18
Nem gond, ha az ember kihagyja az alkoholt. Én május óta egyetlen kortyot sem fogyasztottam, és még élek... Korábban kicsit túlzásba estem - bár nem voltam alkoholista - ezért döntöttem úgy, hogy elég volt. Igyekszem nem furcsán nézni azokra, akik előtt alkoholos italok vannak...
békalepcse
2016. november 04. 11:03
Bevallom nem vetettem meg az alkoholt. A társasághoz ez mindig járt. Ahogy korosodom egyre kevésbé esik jól, pedig pár éve még simán az asztal alá ittam a negyed századdal fiatalabbakat is, ha úgy hozta a helyzet. Ma már meggondolom az alkoholt, nem kell nekem az önsors rontás. Pár jótanács, ha nem tuja kikerülni az emeber az alkohol fogyasztást; Mindig igyunk annyi vizet mellé, hogy öt százalékos alkoholtartalom alá kerüljön a bevitt folyadékmennyiség. Ez a kiválasztási rendszert segíti. Mindig együnk hozzá természetes savanyúságot, mert az ecettel együtt a máj szinte maradék nélkül képes lebontani az alkoholt és úgy nem annyira kártékony. Az alkohol részegítő hatása úgy következik be, hogy a vérlemezkékről leoldja a súrlódáscsökkentő réteget, összetapadnak és az agy vékony ereit időlegesen elzárja, ergo, az agy nem kap elég oxigént! Akinek a vérzsír tartalma megfelelő és jó zsírokat tartalmaz az kevésbé lesz részeg ugyan annyi alkoholtól. Magas omega 3-6 tartalmú ételekben vannak ezek a fontos anyagok és a legnagyobb mértékben a busában! A busa amúgy is ajánlható minden szív és érrendszeri betegségben szenvedőnek. Sokat segít az állapotukon, "természetesen nem helyettesítve az orvosi kezelést, utasításait"...:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!