Lehetetlen Trumpról anélkül beszélni, hogy a nárcizmus kifejezéssel éljünk

2016. november 08. 18:33

Az ilyen személyiségvonással bíró emberek túlzott önszeretettel rendelkeznek és úgy tartják, jogosultak a nagyságra. Folyamatosan próbálják magukra vonni a figyelmet.

2016. november 08. 18:33
Mindset Pszichológia
Mindset Pszichológia

„Pszichológusok számára majdnem lehetetlen Trumpról anélkül beszélni, hogy a nárcizmus kifejezéssel éljenek. Howard Gardner, a Harvard pszichológusa és George Simon, klinikai pszichológus a republikánus elnökjelöltet használják a személyiségvonás példájaként

Trump-feliratok a szállodáin, építményein, kaszinóin és ún. egyetemén, amely nem számít akkreditált felsőoktatási intézménynek. New York-i hatóságok egyenesen azt állítják, a Trump University-t egyetemnek nevezni törvényellenes. Beszédeiben és beszélgetései során is gyakran magára hivatkozik. Apja temetésén, 1999 nyarán arról beszélt, ez élete legnehezebb napja. Apja teljesítményét abban ismerte el, hogy egy híres és kiváló fiút nevelt fel.

Az ógörög mítosz egy fiatal, gyönyörű fiúról, Narkisszoszról szóló története szolgál alapul a nárcizmus mai modern koncepciójához. A fiú annyira imádta a vízen át tükröződő arcképét, és annyira közel került hozzá, hogy végül belefulladt. Az ilyen személyiségvonással bíró emberek túlzott önszeretettel rendelkeznek és úgy tartják, jogosultak a nagyságra. Folyamatosan próbálják magukra vonni a figyelmet. A mértéktelen és folyamatos önhivatkozás megkülönböztető jellemzője személyiségüknek. Hogy megismerjük, mekkora jelentősége van Trump önimádatának, mélyebbre kell tekintenünk magas extraverziója és alacsony barátságosságra utaló személyiségjegyeinél. Meg kell vizsgálnunk, mi hajtja, mi motiválja, melyek a legértékesebb céljai?
Narkisszosz mindennél jobban akarta magát szeretni. A nárcisztikus emberek ugyanezt akarják, de kétségbeesetten vágynak a többiek imádatára is. Egy 2005-ös interjúban Trump azt nyilatkozta, hogy ő Palm Beach királya. Celebek és gazdag emberek mind elmennek hozzá enni, imádják, »nyalják a seggét«. Aztán mindenki úgy távozik, hogy szörnyű alaknak gondolják – »Mit számít ez, ha én vagyok a király«.

A nárcizmus kialakulása sokszor vezethető vissza arra, hogy gyermekként nem kapott elég figyelmet és szeretetet a szüleitől az egyén. McAdams viszont úgy véli, nincsenek arra utaló jelek, hogy a kis Donnyt hasonló gondok sújtották volna. Épp ellenkezőleg, szeretetteljes kapcsolata volt mindkét szülőjével. Mindezt figyelembe véve, Trump szimplán nem tud megelégedni azzal, amije van.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
74bro
2016. november 09. 10:53
Jesszusom, mennyi távgyógyász gyült itt össze. Meg se merek mukkanni, nehogy csípöbül analizáljanak.
Lanchaster
2016. november 09. 10:02
Kezdődik... Legalább 24 óra nyugit hagyhatott volna kedves Dorina az új elnöknek az ünneplésre. :D
tango47
2016. november 09. 09:46
Nem kell ahhoz pszichológusnak lenni, hogy a fenti írásban írtakat inkább Gyurcsányra vonatkoztassuk, ne Trumpra.
Dénia
2016. november 08. 21:54
Nárcizmus? Akkora egoja van, hogy nem fér el a felhőkarcolójában sem. Csak az a baj, hogy ehhez még ráadásul egy nagy tahó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!