Donald Trump és a hortobágyi pásztor háromszáz szava

2016. november 11. 03:13

Az információk, a műveltség, a gazdasági hatalom birtokában lévő elitnek folyamatos önvizsgálatra kell kényszerülnie, hogy leküzdje a türelmetlen, gőgös, lefitymáló hozzáállást, mert ez voltaképpen az önimádó antidemokratizmus útja.

2016. november 11. 03:13
Papp István
Népiblog

„Azt javaslom, hogy vegyünk egy nagy levegőt és nézzük meg miben volt igaza a vitatkozó feleknek. A hortobágyi pásztor voltaképpen rendkívül kiszolgáltatott. Ha nem ismeri a modern jog, közgazdaság, közlekedés nyelvét, nem kíséri figyelemmel a környező világot, akkor nagyon hamar áldozatává válhat a külső erőknek. Ha nincs tisztában azzal, hogy az iskolázottság, műveltség milyen fontos, gyermekei is csak a Hortobágy poétái lehetnek, bármilyen talentum rejtőzik is bennük. Másrészről a hortobágyi pásztor olyan autonóm, az emberi érzelmek kifejezésének széles tárházával rendelkező műveltség birtoka, amelyet megőrzendő kincsnek kell tekintenünk. Ha ő félti magát és örökségét, az általa nem ismert, nyelvében és szimbólumaiban is idegen külső világtól, az teljesen jogos emberi alapérzés.

Azt mondhatjuk, Zsolt Béla valós problémára tapintott rá, de tökéletesen alkalmatlan és érzéketlen módon, amely megközelítés a bezárkózást nem oldotta, hanem erősítette. Kodolányi János viszont amellett, hogy fontos igazságot mondott ki, nem ismerte fel Zsolt azon igazságát, hogy a hortobágyi pásztorok világa elmúlóban van, s ha ez az elmúlás felkészületlenül éri ezeket az embereket, annak ők lesznek a legnagyobb vesztesei.

Valami ilyesféle kölcsönös meg nem értést érzek én az elnökválasztásban megtestesülő konfliktusban, amely Clinton és Trump személyében közvetítődött. Az információk, a műveltség, a gazdasági hatalom birtokában lévő elitnek folyamatos önvizsgálatra kell kényszerülnie, hogy leküzdje a türelmetlen, gőgös, lefitymáló hozzáállást, mert ez voltaképpen az önimádó antidemokratizmus útja. Ugyanakkor éppen ilyen veszélyes a sérelmi alapú, parttalan elitellenesség, amelyet nem ünnepelni és dicsérni, inkább megérteni és csillapítani kell, mert veszélyes utak eredője lehet. ”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2016. november 11. 17:10
"a hortobágyi pásztor háromszáz szava' --- Idióta! Egy igazi pásztor 10 x annyi szót tud, mint te.
áfonya
2016. november 11. 14:52
Ballibsik hamarosan a Trump lába előtt csúsznak másznak ,keresik az új feneket .
luga
2016. november 11. 13:14
A legtöbb ember azt látja, amit láttatni akarnak vele. Mindenki nézi a TV-t, hallgat rádiót, könnyen befolyásolható. Tehát : Trump bunkó, stb, stb. Kilntonné pedig szép, okos, stb. Örülhetünk az internetnek, mert már nem vagyunk annyira kiszolgáltatva az agymosásnak.
KannibálTatárÚr
2016. november 11. 12:51
A rendszerváltást az elit rendezte le. Nagyobb károkat okozott, mint a két vh. együttvéve. Ettől a hortobágyi juhász kutyája is jobb döntéseket hozott volna, ha vakkantásai alapján gazdálkodunk. Igen-nem kérdéssel 50 % a valószinűsége a jó döntésnek. Az elitnek volt legalább egy jó döntése? A valóság az, hogy az ú.n. elit egy élősködő, semmihez sem értő érdekszövetség a munkakerülésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!