Védhetetlen helyzetben az EU a CETA elfogadásával

2016. november 11. 14:01

Más esetekben politikailag sokszor kifizetődő keresni a konfrontációt az Unióval, ha viszont a nagyvállalatok érdekeiről van szó, mindenki tudja, hogy velük nem érdemes ujjat húzni. Interjú.

2016. november 11. 14:01
Lányi András
Origo

Ha ez a szabadkereskedelem annyira hasznos, mint azt a politikusok állítják, akkor miért tiltakoznak évek óta több millióan a kanadai és a transzatlanti egyezmények ellen Európában és az óceán túlpartján, és miért kellett titokban folytatni a tárgyalásokat?

A látszat, hogy a világot százvalahány kormány irányítja, valójában százvalahány óriáscég befolyása alatt áll. A kormányok, nemzetek feletti szervezetek és a globális üzleti hálózatok szorosan összefonódtak és ehhez a spontán létrejött koalícióhoz a világ médiumainak nagy része is hozzátartozik.

Nincs semmi összeesküvés, mindez a rendszer működésének logikájából következik. Marx Károly sok mindenben tévedett, de igaza volt a tőkekoncentráció törvényében, vagyis abban, hogy a piaci versenygazdaságban a sikeres szereplők megállíthatatlanul növekednek, felfalják egymást, végül gazdasági birodalmakat alkotnak, amelyekre már nem vonatkoznak a piac törvényei, hiszen ahol tehetik, ott ők diktálják a játékszabályokat, és céljaikat inkább piacon-kívüli, elsősorban politikai eszközökkel érik el.

Ennek következtében alakultak ki az országokhoz már nem köthető érdekeltségek, amelyek a világpiacot behálózzák. Központjaik többnyire Észak-Amerikában és Európában találhatók, és bár továbbra is a világgazdaság meghatározó tényezői, a feltörekvő országok piacain újabban osztozkodniuk kell egyre erősödő új versenytársakkal. Az észak-amerikai és európai multik szemében ez felértékelte a hazai piacokat, mert már csak itt tudnak terjeszkedni. Értelemszerűen az itteni kis- és közepes méretű vállalkozások rovására. Ezt szolgálja az észak-atlanti piacok teljes egybenyitása, és az üzleti nyereség útjában álló utolsó akadályok elhárítása, az úgynevezett »jogharmonizáció«.

Az új egyezmények nem a nemzetgazdaságok, hanem az európai és amerikai multik érdekeit szolgálják kisebb versenytársaik rovására, és mint mindjárt látni fogjuk, a társadalom alapvető érdekeinek sérelme árán is.

A frontvonal tehát nem Kanada, az USA, illetve az EU között, hanem a nemzetközi nagyvállalatok és a kisebb, nemzeti vállalkozások között húzódik?

A kereskedelem eddig is meglehetősen szabad volt a szóban forgó országok között. Az új megállapodás lényege az úgynevezett „jogharmonizáció". Remekül hangzik: jog és harmónia, mi kell ennél több? Valójában a szerződést kötő országok arra vállalnak kötelezettséget, hogy ha egy terméket vagy technológiai eljárást az egyik országban elfogadtak, azt a többi államban már nem kell engedélyeztetni. Az egyes országok környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági, munka- és munkásvédelmi rendelkezései, egészségügyi előírásai között jelenleg számottevő különbségek vannak. Akadnak köztük szigorúbbak és engedékenyebbek. Ezentúl tehát azoknak a cégeknek, amelyek ezt megengedhetik maguknak, megéri majd, hogy termékeiket mindig abban az országban vezessék be először, ahol a határértékek a legmagasabbak, az előírások a legrugalmasabbak és a kormányzati tisztviselők a leginkább »megértőek« az üzleti érdekekkel szemben (mert van az a pénz). És ettől kezdve a többi aláíró ország elveszti a jogát, hogy saját, szigorúbb előírásait érvényesítse. Ez a jogharmonizáció: hogy lefelé nivellálunk, azaz a legfelelőtlenebb szabja mindenben a mértéket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2016. november 12. 11:44
A fidesz is beallt a sorba, pont akkor, amikor a magyar erdekekert tenyleg ki kellett volna allni! Az agyhalottak meg azt se tudjak, kedvenc partjuk mit tett...:(
Ahura
2016. november 12. 09:27
Védhetetlen a fidesz, ami a cetát olvasatlanul aláírta - mint ahogy a liszaboni szerződést is anno. És még nem elég, ttip pártiak is, nyíltan. Mikola te patkány! Azért már csak mocskolódni tud, hazugságokkal támad, a bulvárszennyet is bevetve Ide meg fizetett trollok írnak, a véleményük annyit is ér mint a júdáspénz. Költsék kötélre!
Dénia
2016. november 12. 04:48
Így van. Plusz a választott bíróságok ügye, az talán a legfontosabb. Hogy a multik a köztük és az országok közötti érdekellentéteket nem az adott állam bíróságán kívánják rendezni az adott ország jogrendje szerint, hanem kell nekik saját "választott" privátbíróság, ami az államok felett áll. Nem, mint ha eddig nem szolgálták volna őket ki a kiszolgáltatott államok, nem mint ha eddig nem lett volna nagyobb hatalmuk, mint országok választott vezetésének (lásd az rtl megadóztatására tett kísérlet, és a villámgyors visszalépés), de ezzel hivatalossá tennék a hatalmukat az országok és azok választott kormányai felett.
Akitlosz
2016. november 11. 21:18
"Ez a jogharmonizáció: hogy lefelé nivellálunk, azaz a legfelelőtlenebb szabja mindenben a mértéket.” Minden lán olyan erős, mint leggyengébb láncszeme. Minél hosszabb egy lánc, annál több az esélye, hogy van benne egy gyenge láncszem. Gyakorlatilag ez az egyezmény megint nem más, az országok részéről mint a saját függetlenségükről való önkéntes lemondás. Amelyik ország másik ország törvényeitől függ az többé nem független állam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!