Több szempontból blöff, de jobb, mint a semmi a kormány minimálbéremelése

2016. november 15. 07:30

Ezzel az adópolitikával valójában megint a legjobban keresők, és a nagy cégek járnak a legjobban. Míg az átlagkereset-közeliek, és az az alattiak lényegében nem kapnak semmit, a minimálbéreseknek pedig nem érkezik igazán megoldás.

2016. november 15. 07:30
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

A tőkések, a legjobban keresők járnak jól

»Tovább kell egyszerűsíteni a társasági adó rendszerét, a 19 százalékos kulcsot csökkenteni kell, ugyanígy a személyi jövedelemadót is tovább kell mérsékelni, és a munkáltatói járulék csökkentése sem kerülhető el.« - mondta Orbán az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank konferenciáján.

Az egykulcsos jövedelemadó csökkentése a leggazdagabbaknak kedvez, a társasági adó csökkentése a nyereséget növeli, hiszen a tőkét adóztatja meg, a munkáltatói járadék csökkentése pedig a vállalkozások nyereséget növeli első körben, nem a fizetéseket.

A legtöbb kisvállalkozás nem tőkenyereségként, hanem számlával és alkalmazottként veszi ki a nyereségét. A társasági adócsökkentés tehát leginkább a nagy cégeknek, a multiknak és a nagyobb közép-vállalkozásoknak fog segíteni.

A személyi jövedelemadó csökkentése csak a legjobban keresőknek segít igazán. Egy egyszázalékos adócsökkentéssel egy bruttó egymilliót kereső 10 ezerrel, egy bruttó 200 ezret kereső 2000 forinttal vihet többet majd haza. De vajon a bérnyomás, amit Orbán is említett beszédében, kin jelentkezik inkább, kinek lenne inkább szüksége nagyobb nettó bérre? Valószínűleg nem az egymilliót keresőnek, nem neki vannak albérletgondjai, rezsifizetési gondjai, nem neki kell spórolnia azon, hogy a gyerekét beiskoláztassa, vagy tudjon venni egy új hűtőt, ha elromlik a régi, és nem ő fogja elhagyni az országot egy jobb fizetés reményében.

Érthető, hogy a munkáltatói terhek csökkentésével a minimálbéremelést akarja kompenzálni a kormány, csakhogy a minimálbéremelés, pont a munkavállalói járulékcsökkentés nélkül nem ér sokat. Persze a munkáltatói járadék csökkentésének is lehetnek bérnövelő hatásai, de ismerve a magyar cégek helyzetét, azt, hogy a legális működés mellett mennyire nehezen hoznak ki nyereséget a cégvezetők, nagy valószínűséggel ez a járulékcsökkentés inkább a nyereségben fog megmutatkozni, mint béremelésben.

Ezzel az adópolitikával valójában megint a legjobban keresők, és a nagy cégek járnak a legjobban. Míg az átlagkereset-közeliek, és az az alattiak lényegében nem kapnak semmit, a minimálbéreseknek pedig nem érkezik igazán megoldás.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Text adósság
2016. november 16. 05:00
Jámbor elvtárs én még emlékszem a ti blöffötökre: Elvtársak már csak egy kicsit kell várni és önöknek is jó lesz.
Text adósság
2016. november 16. 04:59
Blöff, a kettős mérce büffögését olvashatták.
atila68
2016. november 15. 18:42
Ezek szerintem minden reggel eléneklik az Internacionálét, majd leróják tiszteletük az "Áprilisi Tézisek" vörös bársonyba kötött sorzámozott ciril különkiadása előtt. Ja, #legalja #egyszerűensenkikvagytok mert ez most menő
Royce2.0
2016. november 15. 13:18
azt írja a sík idióta jámbortetű, hogy ez azér' nem jó, mert a 15%-nak a nettója az kevesebb. hát matekból nem vennének fel barátom... a szakgimnáziumba :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!