Törölni az amnesztiát!

2016. október 16. 08:25

A Smer eddig mindig blokkolta a gyalázatos amnesztiák eltörlését. Koalíciós partnerein a sor, hogy lépjenek, tükröt tartsanak Ficóék elé.

2016. október 16. 08:25
Mózes Szabolcs
Új Szó

„Sokan csak legyintenek: 21 évvel a bűntény után vajon mit tudnának kideríteni, hány perdöntő bizonyítékot tudnának összegyűjteni a hatóságok? Kiket lehetne leültetni? Nem ez a lényeg: ha senki sem kerülne hűvösre a terrorista cselekmény, az emberrablás miatt, akkor is szükséges lenne eltörölni az amnesztiákat és befejezni a nyomozást. A cél ugyanis a korszakkal való elszámolás: hogy hivatalosan ki lehessen jelenteni, államilag szervezett bűncselekmény történt. Ebből a szempontból másodlagos, hogy a nyomozás megnevezi-e az összes tettest – ideális esetben igen, beleértve a megrendelőket is. A lényeg azonban az, hogy őszintén lezárjunk egy vészterhes időszakot. »Állítólagos« bűncselekményekkel, feltételes módban megírt kijelentésekkel ugyanis ez nem megy.

A Smer eddig mindig blokkolta a gyalázatos amnesztiák eltörlését. Koalíciós partnerein a sor, hogy lépjenek, tükröt tartsanak Ficóék elé, nehezen vállalható helyzetbe hozzák. Az SNS – amely ifjabb Michal Kováč elrablása idején kormánypárt volt – le akarja vetkőzni régi énjét, jobb alkalom erre nincs is, mint megszavazni a mečiari amnesztiák eltörlését. A Híd pedig azzal a céllal lépett kormányra, hogy a józan hang lesz a vállalhatatlan koalícióban: most egy fontos elvi kérdésben lehet nagyon józan véleményt megfogalmazni. Michal Kováč temetésén büszkén menetelt a gyászmenetben, aki csak él és mozog a hazai politikában. Itt a lehetőség, hogy a nemzeti gyász és más szimbolikus tettek mellett valós módon is tisztelegjenek az egykori államfő előtt.”

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik