23-án este a diákság egy része a Rádióhoz megy

2016. október 23. 19:50

A diákság szétszalad. A Parlamenthez futnak, mire az ottaniak is a Rádióhoz indulnak, velük magyar katonaság. Egy kapitány reá akarja bírni az ávósokat, hogy engedjék az ifjúságot be, mire egy ávós lelövi a kapitányt.

2016. október 23. 19:50
Kós Károly
Korunk

„23-án délután gyűlés az Országház előtt: beszél Veress Péter, Nagy Imre, Gerő Ernő (ezt lehurrogják). Este a diákság egy része (munkások is) a Rádióhoz mennek, hogy bemondják a határozati pontjaikat. A Rádiónál ávósok nem engedik be őket az épületbe. Szétzavarások; könnygázbombák. A diákság szétszalad. A Parlamenthez futnak, mire az ottaniak is a Rádióhoz indulnak, velük magyar katonaság. Egy kapitány reá akarja bírni az ávósokat, hogy engedjék az ifjúságot be, mire egy ávós lelövi a kapitányt. Erre lövések, és az ávósok sortüzet adnak gépfegyverrel. Sebesültek, halottak. A fiatalság szétszalad. Katonák fegyvert adnak kezükbe, néhány munkás felkap 3 teherautóra, és Csepelre. Az ottani fegyver- és munícióraktárból fegyvert és muníciót szereznek, és vissza Pestre. Széjjelosztják a fegyvert és muníciót, és megtámadják a Rádiót, melyet ávósok védenek. Éjjel folyik a harc. A párt és kormány erre rendcsinálás céljából a Sz.fehérvári oroszokat hívja segítségül.”

(Részlet Kós Károly naplójából.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2016. október 27. 15:09
Copy1: "Egy kapitány reá akarja bírni az ávósokat, hogy engedjék az ifjúságot be, mire egy ávós lelövi a kapitányt. Erre lövések, és az ávósok sortüzet adnak gépfegyverrel. Sebesültek, halottak. ...A párt és kormány rendcsinálás céljából a Sz.fehérvári oroszokat hívja segítségül.” Azok, akik átélték, az emberi gonoszság legalját, amikor "ávósok sortüzet adnak gépfegyverrel", azok szó szerint fizikai rosszullétet éreznek, csak az emlékén is. A vasárnapi füttyögők ugyanezek a legalja emberek voltak, illetve a leszármazottjaik. Ha nem is ők mind, de akik szervezték, küldték őket, ugyanabból a szennykanálisból-szarkanálisból valók. Nem ma kezdték, őseik "1919. április 22-én idősebb Hollán Sándort, a Posta Takarékpénztár igazgatóját, miniszteri tanácsost, és fiát, ifjabb dr. Hollán Sándor kereskedelemügyi államtitkárt, a MÁV igazgatóját a vörös különítményes Lenin-fiúk hurcolták el I. kerületi, Pauler utcai otthonukból. A két férfit a Lánchídra vitték és a budai pillér mellett fejbe lőtték őket, holttestüket a Dunába lökték." Így függnek egybe a dolgok. 1919 - 1956 - 2006 - 2016 okt. 23. Biztos lehetsz benne, keresik a lőfegyvereket is. Sorosnak lesz annyi esze? Vagy épp ellenkezőleg? Mivel parlamenti választáson legyőzni képtelenek, csak egy megoldás marad a számukra: ugyanaz, mint 1919-ben! És ezt egyébként nyíltan ki is mondják, a Patkány Egon minden reggel azzal nyit az ATV-n: Mivel a szavak, a parlament lehetőségek Orbán leváltására, nem elégségesek, így nem marad más, mint a...
Nuttika
2016. október 27. 15:07
Igazad van. Valószínűleg azért, hogy a hőseikre emlékezéskor szabadon kifütyülhessétek a túlélőket, a lengyel barátaink képviseletében jött elnöküket és mindkét nép, illetve a székelyek himnuszát.
oskar
2016. október 27. 15:07
Hibáztál Krisztián! Provokáltad azt aki megütött. Tanult ember vagy, ezért igazán tudhatnád, hogy nem egyformán érzékenyek az emberek ha megzavarják ünnepüket. Nekem az a véleményem,hogy az bunkóság,és nem gondoltam volna,hogy téged is eltérít ez a bunkó Juhász. Egyébként lehet a fradi b középben újpestet éltetni,vagy Jézust egy mecsetben,vagy Orbánt egy DK gyűlésen, de annak lehetnek következményei.
OberEnnsinnen
2016. október 27. 14:45
Amikor cigányozol, gondolj arra, téged is szembeköphetnek. Sósavval, a mocskos szádért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik