Segítség! A fiúnk babázni, a lányunk focizni akar…

2016. szeptember 27. 14:58

Sok szülőt kétségbe ejt, ha a fiúk a versenyautózás helyett inkább egy Barbie babával játszik, vagy a lányuk az öltöztetős játékot félreteszi, mert szívesebben tologatja a tankokat a szőnyegen. Tényleg van ok az aggodalomra?

2016. szeptember 27. 14:58
Viniczai Andrea
Családháló

„Mivel különböző nemű ikreink vannak, nálunk sosem volt abból probléma, hogy fiús vagy lányos játékokkal játszanak-e csemetéink. Aztán megérkezett a kisöccsük, aki ugyanazt csinálta, amit nagyobb testvéreitől látott, hol az autókat, hol a babákat preferálta egy-egy játék során. Amikor egy jelmezes mulatság során nővére rózsaszín királylány ruhájában akart menni, az egyik ovis anyuka a hír hallatán ijedten csapta össze a kezét: Te ezt megengeded neki? Megengedtem. Más kérdés, hogy következő nap gyermekem már meggondolta magát, és mégis inkább egy kalózjelmezt választott, de a döntést ő maga hozta meg.

Miért baj?  Miért, baj?

A társadalmi elvárástól eltérően viselkedő gyermek sokszor megijeszti környezetét, leginkább a szülők vagy a nagyszülők esnek kétségbe. De mégis mi a félelmetes egy királylány ruhás kisfiúban, vagy egy harckocsit tologató ovis kislányban? Leginkább az ismeretlen, és a szokatlan. Persze a nagy ijedelem előtt nem árt utána olvasni a dolognak. Így kiderül, hogy óvodás korban a gyermekek nemi identitása még igencsak formálódóban van. Ennek a formálódási szakasznak pedig a velejárója, hogy ismeretlen dolgokat próbál ki a gyermek. Játék közben, biztonságban, többféle szerepet tesztel és él át. Fontos tudni, hogy a játék csak az egyik eszköze a nemi szerepek elsajátításának, de nem az egyetlen. Önmagában az, hogy egy óvodás más nemre vonatkozó játékokkal játszik nem veszélyezteti szexuális identitásának alakulását. Persze az is gyakorta előfordul, hogy az ismeretlentől való félelem mellett a szülők a szó szerinti másságtól is tartanak, mi van, ha a gyermekük nem lesz olyan, mint a »többi«? A szülőket hatalmába keríti a szorongás, hogyan fog viszonyulni gyermekükhöz a külvilág, nem közösítik-e ki a gyerkőcöt, illetve ők maguk, szülőként hogyan bánjanak ezzel a helyzettel?

(...)

Mégis, mit tegyünk egy ilyen helyzetben?

Leginkább semmit. Persze nem kell direkt babát vásárolni egy kisfiúnak, és elemes mozdonyt egy kislánynak, de érdemes a háttérből figyelni, hogy a játékboltban, játszóházban, vagy egy szülinapi zsúrban mi köti le az érdeklődését. Nem kell megijednünk, ha éppen az ellenkező neműeknek szánt játékokkal foglalatoskodik szívesen. Ne szekáljuk, ne akarjuk más játékra rábeszélni! Próbáljuk elfogadni gyermekünk döntését és viselkedését, mert ha ez nem megy, akkor ez könnyen beárnyékolhatja a kettőnk közötti viszonyt.”

(...) 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2016. október 02. 19:50
Értem. A fő, hogy tiszteletet adjon a szülő, akkor is, ha a gyerek viselkedése helytelen. Tiszteleten alapuló, összefüggésében értelmes eligazítás: az nem szekálás.
matykox
2016. október 01. 01:41
Igen, a XXI. sz-ra jellemző geniális felfedezések egyike, hogy a gyereket nevelni kell, kellene. Nem kényeztetni. Kinek, ugye?
OberEnnsinnen
2016. október 01. 01:39
"Próbáljuk elfogadni gyermekünk döntését és viselkedését, mert ha ez nem megy, akkor ez könnyen beárnyékolhatja a kettőnk közötti viszonyt.”" Ezzel szemben az én tapasztalatom az, a gyermek időnként tud habókos lenni, magyarul aránytalan, nem megszokott módon reagálni, viselkedni, és ilyenkor a legjobb és egyetlen jó megoldás, ha a szülő - minden esetben, kivétel nélkül - valamilyen formában jelzést ad, ez így nem lesz az igazi, kisfiam, kislányom. Ez a beárnyékolhatja a kettőnk közötti viszonyt, napjainkra jellemző idióta meglátás, könyörgöm a gyerekemmel nem viszonyban vagyunk. Az más, teljesen más. A gyerek a védelmem alá van vetve, tartozom neki, hogy a védelmet akkor is megkapja tőlem, ha neki ez nem tetszik igazán. Családháló.hu, ejnye, ejnye, legalább ne az lenne a neved, hogy Családháló, bár nyilván jót akarsz. csakhogy ez kevés, a pokolba vezető út...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!