Az érinthetetlen kaszt

2016. szeptember 10. 10:11

A kémkedési ügyekkel az a gond, hogy elmosódnak a határok az ország biztonsága és a törvényesség között. Ezért a bíróságok salamoni, felmentő ítéleteket hoznak, de titkosítják is néhány évtizedre őket.

2016. szeptember 10. 10:11
Ugró Miklós
Magyar Nemzet

„Ártatlannak találta a minap elsőfokú határozatában a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa Szilvásy Györgyöt, minden titkok hajdani miniszterét, amely elsőfokú ítélet aligha lepte meg különösebben a közvéleményt. Nem mintha a hazai népesség szentül meg lenne győződve a Gyurcsány-kormány volt tagjának bármiféle ügyben való ártatlanságáról, viszont nagy találati aránnyal képes megsaccolni a bírósági ítéletek végkimenetelét az ilyen Szilvásy-típusú perekben. Az ügy aktáit 2040-ig titkosították, ezért Szilvásy ártatlanságának tényszerű részleteit az előttünk álló emberöltő alatt nem ismerhetjük meg, így viszont a közvélemény szemében a bírósági eljárásnak nincs valóságos tétje.

A kémkedési, árulási, államellenes ügyekkel az a gond (mások szerint az benne a szép), hogy elmosódnak a határok az ország biztonsága és a törvényesség között. (Egy olyan titkosszolgálat, amelyik mindenben a törvénykönyv előírásai szerint működik, annyira hatékony, mint a Riporter őrs volt kisdoboskorunkban.) Ezért a bíróságok többnyire salamoni, felelősséget elhárító, azaz felmentő ítéleteket hoznak, de a presztízsüket és tekintélyüket védendő titkosítják is néhány évtizedre őket.

Szilvásy szerint az igazság is kiderült, ami huszonnégy évnyi titkosítás esetében a kiderülésnek némileg késleltetett formája. Nyilatkozott is felmentése utáni első örömében, ekképpen: »a politikusok, állami vezetők, miniszterek tevékenységét nem büntetőjogi alapon kellene megítélni, a politika közelében lévő hatóságoknak sem kellene büntetőjogi irányba terelniük a politikai vitákat«. Ez bizony nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy Szilvásy szerint a politikusokat érinthetetlen kasztként kéne pátyolgatni, mindenféle előjogokkal felruházni, minden felelősséget levenni a vállukról, mondván: ők politikai felelősséget viselnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jucidom
2016. szeptember 11. 08:54
Az érinthetetlen kaszt kifejezés foglalt, és egészen más a jelentése: "Az érinthetetlenek több száz kisebb kasztot alkotnak. Általában páriákként (tamil: dobos) emlegetik őket; ez a név honosodott meg több nyelvben. Eredetileg ez a szó egy nagyon alantas kaszton kívüli kasztot jelöl. Magukat inkább dalitnak (elnyomott) hívják."
tango47
2016. szeptember 10. 22:49
Érdekes, hogy avádirat réstzletesebb szövegét nem ismerve is sokan megjósolták ezt az ítéletet, vajh miért? Valami nagyon félrement a magyar "igazságszolgáltatásban" és úgy látszik senki sem képes rendet tenni.
Akitlosz
2016. szeptember 10. 20:35
Ha valami 2040-ig titkosítva van az nem jelenti, hogy 2040-ben majd meg lehet ismerni, hanem csak azt, hogy addig nem. Ha akarják, akkor 2039-ben simán titkosíthatják további 50 évre is.
kjkj945
2016. szeptember 10. 14:49
páriák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!