A burkini mögötte rejlő társadalmi feszültségek nagyon is valósak

2016. szeptember 07. 10:26

A francia hatóságok ugyanúgy előírják a nőknek, hogyan reprezentálhatják magukat nyilvánosan, mit tehetnek, és mit nem tehetnek a testükkel, mint állítólagos muszlim elnyomóik.

2016. szeptember 07. 10:26
Kapelner Zsolt
Kettős Mérce

Az európai kultúra egy sajátos reflexe, hogy a progressziót, a haladást nem tudja másként értelmezni, csak európaivá válásként. A klasszikus imperialista berögződés szerint a nyugat fejlett népeinek feladata, hogy civilizálja a gyarmati világ elmaradott lakosait, és itt »civilizálni« mindig azt jelentette, »olyanná tenni, mint mi vagyunk«. A mai napig él bennünk a gondolat, hogy ha valamely kultúra vagy társadalom nem a »nyugati normák« felé konvergál, hanem saját keretrendszerén belül, a maga szabályszerűségei szerint változik és halad, akkor voltaképpen nem is halad. Ez azonban nem több mint imperialista gőg.

Persze a gondolatmenet nem hibátlan. Elvégre a burkini egy olyan hagyomány megőrzésén fáradozik, melynek középpontjában mégis csak egy patriarchális, a nők elnyomását előíró értékrend áll. A muszlim »szemérmesség« és »női erény« ideáljai valójában egy olyan ideológia részei, melynek célja a női test feletti uralom kiteljesítése, egy olyan kultúra fenntartása, melyben a nők nem rendelkeznek saját testük felett, az egy férfiak által birtokolt tárggyá válik. A burkini ugyanennek az ideológiának a terméke és annak reprodukálásához járul hozzá, így semmi esetre sem tekinthetjük progresszívnek.

Ez így igen ésszerűnek hangzik, két dolgot azonban érdemes megjegyeznünk. Egyrészt ha problémánk van azzal, hogy a nők nem rendelkezhetnek saját testük felett, ha úgy véljük, senkinek nem kellene előírnia, mit viseljenek vagy mit ne, akkor mégis milyen alapon támogathatunk olyan törvényeket, amelyek épp ezt teszik?

A francia hatóságok ugyanúgy előírják a nőknek, hogyan reprezentálhatják magukat nyilvánosan, mit tehetnek, és mit nem tehetnek a testükkel, mint állítólagos muszlim elnyomóik.(…)

Elvégre ne feledjük, a radikális iszlamisták nem hagynák saját feleségeiket burkiniben strandolni. Mégis az egyszeri konzervatív francia strandoló szemében a burkinit viselő nő azonnal egy lapra kerül a nizzai tömeggyilkossal, a párizsi merénylőkkel, az Iszlám Állam katonáival. Sokak számára egyáltalán nem kérdés, hogy a burkini-vita voltaképpen nem a nők jogairól és a női test tárgyiasítása elleni küzdelemről szól – hisz ekkor az európai fürdőruha-gyakorlatok ellen is épp úgy fel kellene lépni –, hanem arról a kultúrharcról, melyet Európa az Iszlámmal – iszlamizmussal, muszlimokkal? – vív.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2016. szeptember 08. 09:01
Feszültséget elő lehet idézni, csökkenteni, vagy növelni. http://ktkj.blog.hu/2016/08/19/a_divatrol_213
Akitlosz
2016. szeptember 07. 18:43
A kérdés nem a fürdőruhadivatról szól, hanem a szabadságról. A burkiniviselés joga Európában nem szabadságot jelent, hanem rabságot. Nem azt jelenti, hogy Európában akkora szabadság, hogy itt még burkinit is szabad viselni a strandon, hanem éppen ellenkezőleg. Azt jelenti, hogy hiába jönnek a muzulmán nők Európába itt sem lehetnek szabadok, itt is ugyanúgy be kell bugyolálniuk magukat, mintha otthon lennének. És ugyan nem az európaiak miatt, hanem a sajátjaik miatt. Itt sem az európai törvények vonatkoznak rájuk, hanem a muzulmán vallási előírások. De szakadjunk el a fürdőruhától, elvégre lehet, sőt arra kijelölt helyeken szabad is anélkül is strandolni! Így hirtelen ötlettől vezérelve rákerestem a világ naturistáinak a szövetségére. 30 európai ország tagja van. 3 afrikai, (Kamerun, Szenegál, Dél-Afrika) 3 ázsiai (Izrael, Thaiföld, Tajvan) 2 Ausztráliai + óceániai (Ausztrália, Új-Zéland) 8 amerikai Na lényeg, hogy egyetlen muzulmán ország sincsen közöttük. Az meg eléggé egyértelmű, hogy több köze van a nudizmusnak a szabadsághoz, mint a burkininak. Szerintem legalábbis. Szóval a burkini viselés nem szabadságot jelent, hanem éppen annak az elfojtását.
Akitlosz
2016. szeptember 07. 18:24
Addig jó, illetve csak kevésbé rossz, ameddig csak kultúrharc van és nem igazi harc. Nem lenne semmi probléma, ha élne mindenki a saját országában és nem mások országára fájna a foga. Az EU országot azt tehetik, hogy vagy kultúr- és egyéb harcolnak önvédelemből vagy muzulmánná válnak. Több variáció nem igazán van, mert integráció mint olyan nem lesz.
Venn
2016. szeptember 07. 18:20
A burkini a progressziót, a haladást jelenti??? De milyen irányba, Te hülye??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!