Nyugati szél

2016. szeptember 06. 17:18

Iparkodhat a kormányzat, töprenghetnek a politikusok: a tőke és a munkaerő szabad áramlásának korában a gazdaságfejlesztésben alighanem tényleg csak a kultúra és az oktatás jelenthet legalább részleges megoldást.

2016. szeptember 06. 17:18
Csontos János
Magyar Idők

„A munkaerő szabad áramlásának elve az egyik uniós posztulátum: csak a demagógok sózzák a magyar kormány nyakába, ha a mobil hazai munkaerő nyugaton keresi átmeneti vagy végleges boldogulását. Hosszú éveken át a hivatásos kesergők épp azon szörnyülködtek, hogy a magyar munkaerő – ellentétben például a lengyellel – nem elég mobil. Amíg a kereseti különbségek meglesznek (s amíg persze a ma ismert Európa egyben marad), ez nem is lesz másképpen: mondhatni, piaci törvényszerűség. Egyrészt a jól kvalifikált magyar munkavállaló felszolgálni, takarítani vagy akár mosogatni jár a szerencsésebb történelmű szomszédba – másrészt osztrák barátaink meg hozzánk járnak a fogukat, a hajukat és a körmüket megcsináltatni, mert itt (egyelőre) sokkal olcsóbb.

Iparkodhat a kormányzat, töprenghetnek a politikusok: a tőke és a munkaerő (viszonylag) szabad áramlásának korában a gazdaságfejlesztésben alighanem tényleg csak a kultúra és az oktatás jelenthet legalább részleges megoldást. A kultúra pedig jelentheti azt, hogy a szombathelyi karneválon vagy a szentgotthárdi szerelmesek fesztiválján mind többen érezzék magukat otthon az osztrákok közül is (nem ritkán a magyar oldalon telepedve is le); de azt is, hogy a praktikus, célzott oktatás révén olyan új, lokálpatrióta munkás-polgári réteg nevelődjön ki, amely már eleve el sem akar innen menni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2016. szeptember 06. 21:27
a 14 évig tartó felkészülés alatt senki egyszer sem írt róla /hozta szóba, hogy akkora népvándorlás fog indulni, mint a 930-as években. 100 ezrek. sutty. ha tényleg így van, akkor nem kellenek az elemzések, hisz az egyik legfontosabb tételt meg sem karcolták. ha elhallgatták, akkor pedig tényleg csak hangya alattvalók vagyunk.
Akitlosz
2016. szeptember 06. 20:46
Tehát akkor a munka Magyarországon továbbra sem lesz megfizetve. Elégedjünk meg annyival, hogy itt otthon vagyunk, ne akarjunk rendes fizetést a munkánkért!
madarasi.abel
2016. szeptember 06. 19:55
összefoglalom a cikket: nem a fidesz hibája, hogy az elmúlt hat év ellenére felgyorsult a nemzőképes fiatalok nyugatra húzása. tehát: csakafidesz, hajrá 2018, valamint 2022! az otthon maradt nyugdíjasok úgy is telibe szülik a Kárpát Medencét!
raber
2016. szeptember 06. 17:34
A kultúra rövidesen azt jelenti. hogy a szombathelyi fesztiválon nem kell tartani félmajmok ficki-ficki programjától. Szégyen a neved, fejlett nyugat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!