Magyarország felértékelődött Ausztriában

2016. augusztus 03. 11:52

A magyar politika tartalma ugyan sok ellenérzést váltott ki a bécsi elitben, de az ereje és hatékonysága széleskörű elismerést váltott ki.

2016. augusztus 03. 11:52
Szalay-Bobrovniczky Vince
Messzelátó

„Az osztrák politika zsigerileg másként van kódolva, a birodalmi keretek között ragadva azt szokta meg, hogy iránymutatást ad a tőle keletebbre elhelyezkedő népeknek. Magyarország ezen népek sorában azért különleges, mert a magyarokat az osztrákok alapjában véve szeretik, a svájciak után hagyományosan másodikak vagyunk a szomszédok népszerűséglistáján. Az osztrákokhoz képest relatív nagyságunkhoz társult az elmúlt hat évben a kiemelt politikai stabilitás Magyarországon. A magyar politika tartalma ugyan sok ellenérzést váltott ki a bécsi elitben, de az ereje és hatékonysága széleskörű elismerést váltott ki.

Kern némi kezdeti bizonytalankodást követően a nyilvánvaló osztrák érdeket hazánk irányában politikai cselekvésre fordította. Szociáldemokrata elődeihez (Faymann, Gusenbauer) képest kimozdult a hagyományos lesajnálás kontraproduktív pozíciójából, és ki tudta mondani: nincs sikeres osztrák menekültpolitika Budapest nélkül. Magyarország egyértelműen felértékelődött Ausztriában. Osztrák barátaink valószínűleg csak sejtik, hogy mennyire jól esik ez a megközelítés nemcsak a magyar politikai szereplőknek, de a magyar embereknek is. Orbán Viktor őszinte örömmel és (talán) elégtétellel beszélt arról Tusnádon, hogy napokon belül várja osztrák partnerét, mert úgy látja, hogy Magyarországnak, de a V4-eknek is első helyen Ausztriával kell szorosabbra fűzni a viszonyt.

Budapest egyenrangú partnerként kezelése a sikeres kétoldalú együttműködés záloga. Ehhez el kell bizony menni Magyarországra, ha az élet úgy hozza, katonákat kell küldeni a magyar-szerb határra és meg kell egyezni. Ennek a sok szempontból szimbolikus látogatásnak a lélektani tartalom, a magyar-osztrák relációban különösen jól csengő „kiegyezési” szándék lényeges alapeleme. A kancellári látogatás után Kern és az osztrák média is meghirdette: véget ért a jégkorszak Budapest és Bécs között. Én azt javaslom: legyünk inkább óvatosan optimisták.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. augusztus 03. 19:04
Egy sajtótájékoztató még nem csinál nyarat, hogy ilyen képzavarral éljek. A hétköznapok tettei döntik el, hogy ez a sunyi-képű Kern akkor mondott-e igazat, amikor kiválasztása után szinte azonnal tett néhány kellemetlen megjegyzést ránk és Orbánra, vagy most, amikor "megenyhült" irányunkban. Én a sajtótájékoztatón tapasztalt lelkesedést Orbán részéről egy kicsit elsietettnek tartom.
BőröndÖdön
2016. augusztus 03. 17:37
Egy orbán-seggnyaló mást nem mondhat.
Tintamin
2016. augusztus 03. 15:20
Teny: soha senki nem lopta meg ilyen hatekonyan a kozpenzt. Ezt imadjak az agyhalottak es s seggnyalok.
vigyor
2016. augusztus 03. 12:51
Kezdetnek jó, tényleg. Sok év után volt egy olyan sajtótájékoztató, aminél két dolog volt szembetűnő, az első, hogy nem támadták a magyar miniszterelnököt, és nem zúdultak ide agyament liberális újságírók. A másik, hogy a kancellár arrogancia helyett humorral próbált kitörni a számára kényelmetlen kérdés válaszolása elől, ami egyébként nem is neki szólt:-) Szóval várjuk meg, hogy merkel valóban elmegy-e a soron következő V4 találkozóra, és akkor tényleg lehet egy egészséges optimizmusra okunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!