Az ember és teljesítményei

2016. augusztus 12. 08:17

Vannak pillanatok, amikor egy sportoló – legyen bármekkora világsztár – egyszerűen képtelen a legjobbat, a reméltet teljesíteni. Ilyenkor, ebben a helyzetben kell melléjük is odaállni.

2016. augusztus 12. 08:17
B. Molnár László
Magyar Nemzet

Jó, ha tudjuk, hogy egy olimpián mindig, minden körülmények között a pillanatnyi forma dönt. Borulhatnak a jóslatok és előrejelzések, az aktuális esélyesnél lehet jobb vagy még jobb. Egy biztos: nem kell azonnal temetni azt, akinek talán élete egyik legfontosabb napján »nem jött ki a lépés«, azaz nem tudta valamiért azt nyújtani, amiért éveken át szerettük, elismertük, ajnároztuk, ünnepeltük. Vannak pillanatok, amikor egy sportoló – legyen bármekkora világsztár – egyszerűen képtelen a legjobbat, a reméltet teljesíteni. Ilyenkor, ebben a helyzetben kell melléjük is odaállni, mert például Gyurta Dánielnek soha nem volt nagyobb szüksége arra, hogy erőt meríthessen az őt a sikerei csúcsán is körülvevő szeretetből. Amikor ítéletet készül valaki mondani, előtte azért jusson eszébe az, vajon ezeknek a sportembereknek hány és hány csodálatos percet köszönhetünk.

Ugyanakkor az elkövetett hibákból tanulni kell mindenkinek, legfőképpen azoknak, akik azt elkövetik. Akár a sportpályán, a medencében, a ringben, akár a sportvezetői székben vagy a kommentátori állásokban. A tévedéseknek sem belátása, sem korrigálása nem szégyen. Bevallom, Gyárfás Tamás úszóelnöktől rendkívüli emberi gesztus lett volna, ha felülemelkedve Hosszú Katinkáékkal folytatott vitáján, a Magyar Úszószövetség elnökeként legalább egyszer megpróbálkozik azzal, hogy valamelyik díjkiosztónál ő adja át az Iron »Arany« Lady érmét, és vállalja azt, hogy a világ szeme láttára gratulál neki a napokban – és az azt megelőző években – nyújtott teljesítményéért. Mert így csak azt látja mindenki, hogy a sportágért amúgy sokat tevő vezető úgy kerüli Katinkát, mint ördög a tömjént.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2016. augusztus 12. 13:11
Lehet, a Katinka nem venné át tőle az érmet, azért nins ott a Gyárfás. Nem is csodálkoznék. Mindenesetre a tújójudi reklám remekül sikerült, a benne szereplő úszók formaidőzítése valamiért kevésbé. Még szerencse, hogy a körülmények, azok adottak voltak a felkészüléshez. A győri medencékbe telepített videomegfigyelőrendszer is behozta az árát. De legalább az úszók látták magukat benne. A fordulója valamiért meg csak a Hosszúnak javult, a többieké nem. A romos Komjádi után a félkész olimpiai faluban otthon érezhették magukat a versenyzők. Gyárfás még csak nem is tapsolt, amikor Hosszú világcsúccsal lett olimpiai bajnok. A Hargitay legalább tapsolt, de egyébként az öröm semmilyen jelét nem mutatta. Ja, és két csapatunkat kizárták, mert a szövetség nem olvasta el, hogy itt más nevezési szabályok vannak.
bajai
2016. augusztus 12. 12:40
Ha elszúrod a felvételi tesztet, vagy egy fontos vizsgát, ki áll ki melletted? Magyarázhatod, hogy te vagy a legjobb, senkit sem érdekel.
néhai Ch.Pilot
2016. augusztus 12. 09:45
B. Molnár nevű Simicska-csicska! Gyárfás feltehetően éppen azért nem próbálkozik Katinkának aranyat átadni, mert akkor a ballib csőcselék, és Simicska-csicska csatlósai olyan gyalázkodásba kezdenének, hogy az ihaj (van sapkája - nincs sapkája)! Retkes egy provokátor vagy. Egyébként én nem hallottam szidalmazó hangokat sikertelen sportolóink felé. De ha valaki veszít (akár a bajnokin egy focicsapat), akkor természetes, hogy a saját drukkerei elégedetlenkednek (naná, az ellenfél legyen elégedetlen?). Az elégedetlenség (emberi) joga csak megillet mindenkit, nem?! Főleg ha esetleg valóban az adott sportoló vét valamilyen elkerülhető hibát, fegyelmezetlenséget? Attól még ugyanúyg szeretjük. Ti a média ragadozói ültetitek el a sportolókban a félelmet, hogy csak az arany számít! Ne kend ránk, Simi-csicsi! Ti igyekeztek szembeállítani a sportolót a szurkolókkal! hiszen ezt nteszitek akkor is, ha politikáról, gazdaságfról, vagy bármiről van szó. Pontosan a balllib csőcselék és Simicska-csicska csatlósai sokalljátok ezeknek a sportolóknak a felkészítésére szánt összeget, az élsportra fordított pénzeket. Ti tartjátok őket feleslegesen túldotált sportolóknak, a "4 millió mélyszegény országában". A foci EB-n amikor - bár tudtuk, hogy nem juthatunk messze -, az egész ország (még a 4 millió mélyszegény is) egységesen örült! A belgák elleni 4:0-ás vereség után is éltettük a csapatot, csak a ballib csőcselék, és Simicska-csicska csatlósai fanyalogtatok. MosT akkor hogy is van ez?! Mit kérsz a magyar szurkolókon számon?!
C.Dömötör
2016. augusztus 12. 08:44
Ezt az előbb írtam, a Bősz cikk alá, kivételesen ide is bemásolom, mert kapcsolódik ehhez a véleményhez is. Ez egy olyan hiábavaló vita, hogy nem is akartam hozzászólni. Mindig is voltak provokátorok, kútmérgezők, árokásók, akik megpróbálták mások örömét elrontani. Ha másként nem, akkor úgy, hogy valamit kitalálnak, azt tényként elénk tárják, tudván, hogy lesz elég reakció. Nézzük a tényeket; a magyar olimpikonok kiválóan szerepelnek. Az, hogy nem minden sikerül az elvárások szerint, az élet rendje. Az a szóbeszéd, hogy a nem érmes versenyzőket valaki is nem kellő tisztelettel kezeli, egyszerűen egy hazugság. Mindenki tudja, most az épeszű emberekről van szó, hogy milyen munka van abban, hogy a nevezést elérték. Lehet valaki is mérges Gyurta Dánielre azért, mert nem nyert? Az egyik legnagyszerűbb sportolónk! S mindig az is marad. Emberekről van itt szó, nem pedig robotokról, vagy amerikai úszókról! Aki azt akarja bemagyarázni, hogy az úszósport válságban van, mert csak Hosszú nyert, az szándékosan provokál! Nem csoda, hogy egysegelem elemében érzi magát. Már ez egy intő jel! A németek napokig nem szereztek érmet, és nem tört ki pánik. Az ötödik-hatodik helyet is megbecsülik, sőt azt is, ha valaki a döntőbe került. Ez nálunk sincs másképp, legalábbis azok között, akik tudnak még józanul gondolkodni. Ezért ne hagyjuk, hogy az ilyen Szarvas, és Bősz félék piszkálódására megmérgezzék a hozzáállásunkat az olimpia idejére. Ez csak zavarkeltés, az ismert módszereikkel. Ne dőljünk be nekik!! Mert akkor elérték a céljukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!