Több hozzáértő nőt a politikába!

2016. július 24. 12:59

Azzal ugyanis, hogy a nők politikai szerepvállalásának szükségességét a tipikusan „női” tulajdonságok közéletet befolyásoló hatásával legitimálják, egyúttal konzerválják a velük kapcsolatos sztereotípiákat.

2016. július 24. 12:59
Szalai Laura
Magyar Idők

„Theresa Mayről tehát nem mondható el, hogy tapasztalat és hozzáértés nélkül került volna elő a kalapból, amikor David Cameron kormányfő utódját kellett megválasztani a konzervatív pártban. Mégis, ahogy minden olyan esetben, amikor nő kerül fontos hatalmi pozícióba, ezúttal is megjelentek a »Több nőt a politikába!« jelszavak és a kvótát szorgalmazó hangok a magukat haladáspártinak kikiáltó hazai és külföldi véleményformálók részéről. Itthon a Népszabadság vette elő az ismert sablonokat: kellenek a női vezetők, hiszen »fontosabb számukra az együttműködés, mint a versengés«»nőként, anyaként hamarabb eszükbe jut a következő generációk sorsára gondolni, s elősegíteni nőtársaik, és általában a gyengébbek esélyegyenlőségét«. A Hvg.hu pedig pletykamagazinok stílusában arra jutott, hogy Theresa May nem az a fecsegős fajta politikus, nem pletykás, nem csacsogós, és nem az a típusú nő, akivel a lábgyantázásról lehetne beszélgetni.

Tehát az amúgy a nemek esélyegyenlősége mellett kardoskodó baloldali és liberális sajtó szerint egy nő egyrészt azért jó politikus, mert »tipikus« női tulajdonságaival – érzékenység, empátia, gondoskodás – szolgálhatja az ország ügyeit, aminek nyomán nyugodtabb, békésebb légkört teremthetnek, megszűnhetnek a konfliktusok. Theresa May nem fecseg, nem csacsog – ezek szerint unikális nővel állunk szemben, akire nem jellemzők ezek a – mint a Hvg »elemzése« sugallja – inkább hölgyekre jellemző rossz szokások, így pedig méltóvá válik arra, hogy megfelelő vezető legyen. Hiába a nőpárti és esélyegyenlőségi retorika: belátható, hogy ezzel a gyakorlattal a progresszió eszméjét magának vindikáló liberális és a baloldal kontraproduktív hatást ér el. Azzal ugyanis, hogy a nők politikai szerepvállalásának szükségességét a tipikusan »női« tulajdonságok közéletet befolyásoló hatásával legitimálják, egyúttal konzerválják a velük kapcsolatos sztereotípiákat. Mindebből az következik, hogy nem képesek megfelelő választ adni arra a kérdésre, miként lehet összebékíteni azt, hogy látszólag szükség van egy kifejezetten a nők által képviselt politikára, azzal a másik politikai-társadalmi törekvéssel, amely e kategória létjogosultságának megkérdőjelezésére irányul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nannyó
2016. július 25. 14:09
E topikot olvasgatva meghűlt bennem a vér...elképesztő hülyeségeket olvastam.
pontvalakiaki
2016. július 25. 09:07
Semmi keresnivalójuk a politikában. A nyugati politika is azóta ilyen semmitmondó mióta a nők is rész vesznek benne. Arra a nemre kellene rábízni országunkat akik genetikailag a behódolásra vannak kódolva? A szerző mutasson egy társadalmat amit nők építettek fel. Sőt nem is kell társadalomépítést mutatni, elég lenne bármit mutatni amit nők építettek, de semmre nem voltak képesek mióta ember létezik.
Vezetéknév Utónév
2016. július 24. 23:12
Tényleg óriási szükség lenne a nők nagyobb aktivitására a politikában (is), de a kollegina kicsit eltévedt. Olyan macsó kormány lapjában forszírozza az emancipációt, amelyikben a legkisebb arányú a nők részvétele ill. a leghímsovinisztább a programja és a retorikája összes rendszerváltás utáni politikai erő közül.
Pandaka pygmaea
2016. július 24. 20:52
Merkel közben/után, Clintonné előtt ilyeneket írni!? És a teljesség igénye nélkül: Vadai, Kunhalmi, Lendvai, Gurmai, ... Istenments!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!