Ausztriának kár lenne kilépnie az EU-ból

2016. július 10. 13:09

Nem akarom, hogy Ausztria kilépjen az EU-ból. Napok óta mérgelődöm, hogy ezt feltételezik rólam. Interjú.

2016. július 10. 13:09
Norbert Hofer
Die Presse

Mi a helyzet most az Öxittel?

Nem akarom, hogy Ausztria kilépjen az EU-ból. Napok óta mérgelődöm, hogy ezt feltételezik rólam. Ausztriának kétségtelenül kár lenne, ha kilépne az EU-ból. Az én álláspontom az volt, hogy extrém esetben – ha Törökország belép, vagy olyan szerződések lesznek, amelyek megfosztják a hatalmuktól a tagállamokat, egy központosított államot hoznak létre, amiben az egyhangúsági elv elbukik – azt támogatnám, hogy kérdezzük meg az osztrákokat, hogyan tovább. De kérem, ez nem azt jelenti, hogy Norbert Hofer azt akarja, hogy Ausztria kilépjen az EU-ból! Az én utam az, hogy Ausztria mint nettó befizető az EU pozitív fejlődésében részes legyen. Egy szubszidiárius fejlődésben. Ahol az ember átgondolja: mely témákat kell erősebben európai szinten szabályozni, és melyeket nem?

Az Österreich lapnak ön azt mondta a Brexit-szavazás után, hogy ha egy éven belül a központosítás útjára lép az EU, akkor meg kell kérdezni az osztrákokat, hogy továbbra is tagok akarnak-e maradni. És EU-s politikusok, mint Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, úgy nyilatkoztak, hogy több centralizációt szeretnének.

Abból indulok ki, hogy az Unió egy éven belül meg fog változni. Ha a szerződéseket úgy alakítják át hogy megfosztják a tagállamokat a hatalmuktól és elbukik az egyhangúsági elv, akkor meg kell kérdezni az osztrákokat. De nagyon remélem, hogy ezt senki nem tervezi. Azt sem hiszem, hogy Herr Juncker ne lenne képes a tanulásra. Jóllehet azt gondolom, hogy nem ő az optimális bizottsági elnök. Olyan Uniót szeretnék, ami pozitív irányba fejlődik tovább, amiben Ausztria fontos szerepet játszik. Azt gondolom, hogy ebből a krízisből megerősödve tudunk kikerülni.

Ez már valamivel szelídebben hangzik mint korábban. Van ennek valami köze ahhoz, hogy a felmérések szerint az osztrákok – a Brexit-referendum után – nem akarnak az EU-ból kilépni, és ez kisebbítené az esélyeit az elnökválasztáson?

Csak azt mondhatom: mindig ugyanazt az álláspontot képviseltem. Az elnökválasztás első és második fordulója alatti hónapokban is. A kilépés az EU-ból csak az ultima ratio lenne, ha Törökország belép, vagy új, jobban központosított szerződések lesznek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2016. július 11. 10:43
persze, angliának sem kellett volna kilépnie, nem is lépett volna ki, ha demokratikus vezetői vannak az eunak és nem diktatórikusan diktálnak az országoknak. A sulcijunkimutti triónak kellett volna távoznia. tegyetek ellenük, hogy megmaradjon az eu. Bár az osztrák böszmeség fénykorát kezdi élni a migrikkel kapcsolatban. lehet, ez adja majd meg a kilépést a tagállamoknak.
Tiszafa
2016. július 11. 09:15
Ha a Sógorok nem akarnak kilépni az Unióból, az csak egyet jelenthet: VAN MÉG MIT LOPNIUK!
balbako_
2016. július 11. 05:20
Nálunk is ezt teszi a ballib oldal. Hazudik!
áfonya
2016. július 11. 02:30
Euból a tőkés országok lépnek le legelőször ,nekünk ott hagyják trágyájukat adósságaikat ,a volt keleti blokkot 25 év alatt kiaknázták ,nehogy versenyképesek legyünk nyakunkra hozták a milliós élősködő terroristákat betolakodókat ,,már előre a sírunkat megásták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!