Park- és médiaismeret − a városligeti küzdelemről

2016. július 15. 15:34

Ha ez az egész borzadály megépül, a Városligetből alig marad valami, ez azonban nem a fák számán múlik.

2016. július 15. 15:34
Lányi András
Mandiner

ligetbp.jpg

Vendégszerzőnk, Lányi András egyetemi docens, környezetvédő aktivista írása

 

Niklas Luhmannak sajna, igaza van: a média olyan zárt rendszer, amelybe a külvilágból érkező értelmetlen zörej – a néhai valóság, ha tetszenek rá emlékezni – nem hatolhat be addig, amíg a rendszer át nem kódolta a műsor logikája szerint. Lenni annyi, mint közvetítve lenni, márpedig a hazai média számára ez idő szerint csak az létezik,
- ami „baloldaliként” vagy „jobboldaliként” besorolható,
- ami derék fickók (a mieink) vagy undorító férgek (a túloldaliak) történeteként eladható,
- és amivel már foglalkozott a média (hiszen a médiumok kizárólag egymásra reflektálnak).

Megértük tehát, hogy a Városliget szimbolikus politikai tér lett (György Péter) – bizony isten, eddig azt hittem, közpark. Megértettük, hogy Ligetvédők veszedelmes anarcho-kommunisták, akik titokban az osztályellenség elnyomására és a sajtosmetélt betiltására készülnek (Stumpf András). Szerencsére nemcsak hogy elzavarták őket, de már el is érték, amit akartak, mert a Zrt illetékese (Sághi Attila) közölte, egyetlen egészséges fát se vágnak ki többé. Bár igazság szerint nem lehet tudni, hogy mit akarnak, talán maguk se tudják, az elvakult Orbán-gyűlöleten kívül (Zsuppán András és mások).

Lebuktunk, minden kiderült, kár is tagadni. Semmi jelentősége annak, hogy hány cikkben, tanulmánykötetben, konferencián és tüntetésen mondtuk el, mit szeretnénk: a Liget felújítását parkként, a Kádár-kori romok helyére szánt épület-monstrumok nélkül. Mert a légszomjtól fuldokló főváros közepén erre volna szükség. Mert a magyar zenének van már háza elég. Mert a Nemzeti Galéria jó helyen van a Várban. Mert a kultúra pénzén nem új épületeket kellene felhúzni, s főleg nem egy közpark kellős közepén. Múzeumnak való műemlék-épület pedig akad a városban épp elég. Mert a Városligetet az elviselhetetlenségig túlterhelné az új létesítményekkel járó forgalom.

S hogy kiknek a nevében beszélünk: a megismételt közvélemény-kutatások tanúsága szerint a fővárosiak több mint 80%-a nevében. Az aláírási kampányokhoz csatlakozó tízezrek nevében. Elsősorban persze a saját magunk nevében: urbanisták, tájépítészek, művészettörténészek, környezetvédők s más egyebek, akik a maguk területén vitték valamire, és soha se voltak politikai pártok szekértolói. (Ismerjük, persze, az ilyeneket is: örök ellenzékiek, akiknek semmi se elég jó. Horn Gyula vízlépcsőire, Gyurcsány Ferenc bezárt kórházaira, kisiskoláira is csak nemet tudtak mondani. Igaz, akkoriban inkább a jobboldali sajtó rokonszenvezett velük.)

Tudom, hiába hajtogatjuk ezeket az unalmas dolgokat, mert „nem jön át” a médián, csak az, hogy melyik ellenzéki politikus fényképezkedett velünk, melyik balliberális megmondóember tolakodott oda a mikrofonhoz a demonstrációnkon. A képernyőikhez ragadt hírfogyasztók pedig az egészből azt jegyzik meg, amit naponta hallanak. A médiából „szakmai” érv gyanánt leginkább arról értesülnek, hogy hány fát vágnak ki, hányat ültetnek át.

Azért ha valaki idáig elolvassa, amit írok, azt emlékeztetném, hogy a Zrt. embere döbbenetesen alábecsüli az érintett fák számát (és az olvasó szellemi képességeit). Az átültetést pedig jó esetben is csak a fiatal egyedek szokták túlélni. A hatalmas földalatti építmények (mélyparkoló, Közlekedési Múzeum) ráadásul megváltoztatják a talajvíz-viszonyokat, ezért arrafelé idővel kiszáradnak a fák, és akkor már nem lesznek „egészségesek”. Egyébként az építkezések útjában álló fákról mindig kiderül, hogy betegek és életveszélyesek. Így lesz ezúttal is.

Ha ez az egész borzadály megépül, a Városligetből alig marad valami, ez azonban nem a fák számán múlik. Harminc év múlva, az új múzeum-épületekkel, zeneházzal, biodómmal és a hozzájuk tartozó kiszolgáló épületekkel telizsúfolt, kisebb facsoportokra szabdalt egykori Városliget látogatói nemigen fogják érteni az előttük járt nemzedéket. Megkérdezik majd: hogy tűrhettétek a város zöld tüdejének megcsonkítását? Akkor mutassátok meg nekik az elektronikus és nyomtatott sajtóban megjelent egykorú tudósításokat, a Városliget Zrt óriásplakátjait, a postaládáitokban elhelyezett színes reklámújságok képeit a megújult Ligetről, hogy megértsék. És inkább azon csodálkozzanak, hogy akadhattak egyáltalán ellenzői ennek a gyönyörű tervnek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 524 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. július 18. 08:07
Schollander [Hozzászóló kiszűrése] 2016. július 17. 19:30 Kérésére leírom: A Liget Budapest projektet, még a mostani módosított változatában is, ROSSZNAK, a Városligetre igen KÁROSNAK tartom." Rendben, eddig ez így, magánügy és nem érv. Azért tartom annak, "mert a Városliget Budapest fontos KÖZPARKja és mint közparknak az az ELSŐDLEGES feladata hogy "a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és testedzést szolgálja" (ld.: OTÉK)." és ez hol sérül ez a feladat? "Igaz, a története úgy alakult, hogy az elsődleges mellett Városligetnek egyéb funkciói is lettek, amelyek közül ma is megvan a kulturális (4 múzeum) és szórakoztatási (állatkert, cirkusz) funkció." így igaz, innen kell indulni. "Újabb 3 múzeum és 1 színház beépítésével a három közti jelenlegi arány az elsődleges funkció KÁRÁRA változna." Nocsak, pontosan melyik funkció változna, mennyivel, miért, és főleg mihez képest. "Az új épületekkel ugyanis a Városliget beépítettsége nemhogy javulna, de romlani fog. (A beépítettség az egyik fontos közparki mutató, 3% a kívánatos érték. A jelenlegi százalék ennél sajnos, több és a projekt megvalósulásával még több lesz.)" Mennyire fog romlani, és ez milyen funkciót ront és mennyire? "Az előbbinél sokkal többször emlegetik másik közparki mutatót, a zöldfelületi arányt. Ennek a kívánatos értéke 70%. A jelenlegi százalék ennél sajnos, jóval kevesebb. A projekt megvalósulásával ez javulni fog, de az új beépítések NÉLKÜL a javulás nagyobb lenne." Ja vagy úgy, szóval javulni fog, de javulhatna még jobban...hát igen ez tipikus liberális érvelés, nem jó a rezsicsökkentés, de ha már megvan lehetne nagyobb is. Szerintem "- NEM KELL újabb 3 múzeumot és 1 színházat építeni, - az átmenő autóforgalmat meg kell szüntetni, - a zöldfelületet meg kell újítani és növelni, - a fenti elsődleges közparki funkciónak sokkal jobban megfelelőre kell átalakítani a Városligetet. Ezeknek pl. szépen megfelel a tájépítészeti pályázat győztes tervezőinek (Garten Studio) 7.sz tervlapján bemutatott elképzelés, amely új épületek beépítése NÉLKÜL hozza ugyanazt a magas színvonalat." hát igen ők tájépítészek, milyen érdekes, hogy ezt képviselik.. Schollander, amit itt felvázolt, az jobb az átlagos hisztinél, de semmit nem bizonyít, semmit nem vezet le, egyszerűen összeszedte azokat az elemeket, amik alátámasztják a maga és általában az ellenzék céljait.
tartarossz.blog
2016. július 17. 19:13
Amúgy meg, józan belátással rájöhetnének a kormányban is, hogy mindenki jobban jár a monstrum épületek nélkül, még ők is, a fákat meg csak a vérük árán adják oda a Ligetvédők és lehet értelmes kompromisszumot kötni úgy hogy kevesebb épületet emelnek, és az itt megtakarított összeget a műemlékvédelemhez átirányítják, ott van pl. a Hild-villa (Karczag-villa) a XII.kerület Diana utca 17/a, utoljára a 60-as években volt felújítva és lassan össze is fog omlani az egész, igaz magánkézben van, de attól még bizonyos, hogy államilag is lehet támogatni a felújítását. Bizonyára nem egy műemléképület van Budapesten, bár ilyen fekvésű villa csak egy.
pollip
2016. július 17. 15:04
Ez itt jó:-)) : Tereskova: Imádni fogom a múzeumnegyedet Origo2016.07.17. 14:2010 „A Liget egy elképesztő nagy trágyadomb" – mondta Tereskova a 888.hu-nak adott interjújában. Szerinte elképesztő, hogy az emberek a Városligetben leülnek a fűbe, ugyanis az - ahogy mondta – tele van rettenetes mennyiségű fekáliával, pisivel és más szeméttel. Tereskova szerint azok, aki ma leülnek a Ligetben a fűbe, önveszélyesek, ha pedig a gyerekeiket is leültetik, akkor rájuk is veszélyesek. „Azok, akik azt mondják, hogy azért ne legyen Liget-projekt, mert így jobb a levegő a Ligetben, azt mondom: tegyétek le a két autótokat – mert kettő van nekik -, és innentől fogva járjatok bkv-val vagy biciklivel. Így sokkal többet tesztek majd a Földért, mint az a nem tudom hány platánfa. Ne vegyetek többé karácsonyfát, ne folyassátok a vizet, ne használjatok hónaljsprayt és még egy csomó dolog van." – mondta Tereskova a rendhagyó beszélgetésben. „Én imádni fogom a múzeumnegyedet. Szerintem jó lesz, mert nem lesz benne kutyaszar." – mondta Tereskova, aki nem érti, hogy miért lett Budapest, ahogy fogalmaz, nyilvános vécé. A tüntetők sokszor azt modják, hogy emberléptékű épületeket akarnak – erre viszont Tereskova azt mondta: emberléptékűek-e a piramisok, a római templomok, a középkori katedrálisok, az Eiffel-torony vagy a Parlament? Nem. A 888.hu interjújában azt is elmondta, hogy a politika nem félelmetes, hanem inkább az a gond, hogy Magyarországon kialakult egy – ahogy mondta – beteg helyzet. Ha megkérdeznek valakit bármiről, akár a bevándorlókról, vagy arról, hogy kilépjünk-e az EU-ból, akkor nem meri elmondani szinte senki, hogy mit gondol valójában. Mert bármit mond az ember, gyűlölködés lesz belőle. „Azt mondanám, hogy liberális vagyok, de minekutána a liberálisok tök hülyék, ezért biztos, hogy nem vagyok liberális. Akik ma magukat liberálisoknak nevezik, azoknak elgurult a gyógyszerük. Lejáratják a forradalmat, a sztrájkot, a tüntetéseket. Bohózat az egész. Sajnos, ellenük van kedvem tüntetni" – hangsúlyozta Tereskova.
catalina9
2016. július 17. 09:37
Ph0ton [Hozzászóló kiszűrése] 2016. július 17. 08:40 Arra, hogy nem mersz egyenes lenni." Nocsak,Photon, legyen egyenes és fejtse ki, ha lehet példákkal. Rajta Photon!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!