A rend kedvéért

2016. július 29. 12:08

Ami a városligeti rehabilitációt és az oda tervezett épületeket illeti, azt akkor is helyénvalónak látnám, ha csak a mostani egyensúlytalan helyzetet javítaná, egységes dramaturgiát adva a tényleg kivételes méretű park-intézmény-park együttesnek.

2016. július 29. 12:08
Janesch Péter
Építészfórum

„Arról, hogy az itthoni építészet-kritika ott tart, ahol tart - hogy egyrészt nincs, másrészt láthatóan jó szándékú közírók, tájépítészek, újságírók, egyiptológusok vagy korlátozottabb képességű városvédők és alulképzett építészek mondják el, ők mit és hova, vagy nem építenének - nem tudom eldönteni, hogy ez szomorú állapot-e, vagy éppen ez a modern.

Szóval, olyan tervezési program nincs, amiben ne lehetne vitathatót találni, amit ne lehetne máshol, másképp csinálni. Sőt, mindent csak máshol és másképp lehet csinálnia annak, aki nem került abba a helyzetbe, hogy ott és azt meghatározza. Aki odakerült - vagy szerencsével, vagy mert teljesített és megdolgozott érte - ő az, aki a saját döntéseivel a többieket képviseli, amikor a saját programját próbálja megvalósítani, azokkal együttműködve, akikkel azt jónak látja. Sajnos vagy nem, de most ilyen a szabály, sohasem fogjuk megtudni, hogy tudta-e volna valaki jobban.

Ami konkrétan a városligeti rehabilitációt és az oda tervezett épületeket illeti, azt akkor is helyénvalónak látnám, ha csak a mostani - a II. világháborús bombázások után kialakult - egyensúlytalan helyzetet javítaná a park északnyugati és a délkeleti fele között, egységes dramaturgiát adva a tényleg kivételes méretű park-intézmény-park együttesnek. A rehabilitáló művelet nem csak a zöldterületekre vonatkozik, hanem pontosan arra a ritka keverékre is - a lehatárolt területre sűrített sokféleségre - ami a Városliget maga, a több mint kétszáz éves történetével.

Egy valódi analóg hely készül tehát, egy sokrétű, sokfunkciójú, de egyenletes minőségű, körbefogott terület, rendszer a rendszerben - amit majd be kell szépen lakni. Megint csak fordítva: nem fosztogatnak, hanem osztogatnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2016. július 30. 11:44
Konkrétumok, az ellenvetők részéről, most sem hangoztak el. A mai világ-élet rendkívül stresszes, frusztráló, egy percig nem hagyja nyugton az emberek agyát. Nyilván, nem véletlenül van ez így kalibrálva. A Nagy Kalibrációt kézben tartók részéről... Ezért aztán, sok ember, pótcselekvésként, amikkel saját problémáit abszolúte nem oldja fel, rákattan mindenre, amit a média, sajtó, a szemük elé tol. (A lényeget viszont soha, vagy ritkán, szőrmentén, torzítva.) Szóval a Ligetek százaival megy a terelés. Ráadásul a kormányból is sokszor hiányzik a szerény, nem lekezelő magatartás, és máris kész a (hamis) tüntiprojekt... Pedig, lehetne valódi tüntetés, valódi tüntetőkkel, pl., hogy ne migránsáradattal tegyék tönkre Európát... "A szíriai magyar orvos megmondja a frankót az illegális népvándorlással kapcsolatban: Szíria népének sok ezer éves múltja van. Ha valaki olvassa a történelmet, az tudhatja, hogy a szírek találták fel az ABC-t, amelyet az egész világ átvett. Ez adta az írás, olvasás, gondolkozás alapját az emberiségnek. Szíria mindig is befogadó ország volt. Vendégeiket nem sátrakba, hanem egyenesen az otthonukba fogadta. Soha nem kérdezték meg tőlük, hogy meddig akarnak maradni. Szíriában nyertek menedéket az irakiak, libanoniak, palesztinok, örmények, amikor menekülniük kellett. Szíria virágzó gazdaságot épített, amíg le nem rombolták és meg nem teremtették benne azt a káoszt, ami most van. Most a szírek kényszerülnek menekülésre, akiknek azonban senki nem kegyelmez. A nagyhatalmak teljesen közömbösek a fennálló helyzetet illetően. Az állatvédők pedig a legközömbösebbek az embertársaik ellen elkövetett terrorral kapcsolatban. „Érdekes. Szintén érdekes a Nobel- békedíjasoknak a szótlansága, a világnak az érdektelensége. Tényleg menekültek, akik jönnek?” – vetette fel a kérdést Chanos doktor. A mondva csinált menekültek nem akarnak bekopogni az ajtón, hanem inkább áttörik azt! Fura a dologban az, hogy Európa befolyásos politikusai pedig ehhez az egészhez asszisztálnak. A doktor szerint jelenleg Európának az elfoglalása van folyamatban a XXI. században. A főorvos felhívja arra a figyelmet, hogy a menekültek csupán 10%-a szír, a többi nem, hanem hamis szír papírral rendelkeznek." A Ligetről megy a vita, de a kényszeres tüntizőknek eszükbe nem jut, végül is majdnem mindegy, milyen lesz a Liget, ha egy napon idegenek végigtapossák, letarolják, felégetik...
Nyest
2016. július 30. 00:02
Tudnék örülni a liget projektnek, ha beton helyett kő, acél helyett öntöttvas, üveg helyett pedig díszcserép és majolika várna majd az új ligetben, de ez is csak egy olyan felújítás lesz, mint az utóbbi évek valamennyi budapesti közterület-felújítása, vagyis betonkockák, acélívek és üveglapok szürke, sivár és embertelen falanszter-világává változik majd ez az egykor varázslatos park is. Kár érte, de legalább megszűnik a mostani méltatlan állapot.
Tintamin
2016. július 29. 20:49
A fideszeseket zavarja a fa, ki kell vágni. Miközben nyugaton telkeket vesz az önkormányzat, hogy közparkot csináljon belőle, nálunk meg zöld területté nyilvánítják a tavat, hogy lehessen menni fejszével a fáknak. Iidóta a magyar, komolyan.
puszika
2016. július 29. 19:06
Kedves Janesch! Ha eddig nem, most megismerhette a magyar baloldalt. Ennyi gyűlöletet,irigységet,személyes sértést nem okádott még ki magyar magából mint ahogyan azt nap nap után teszik. Csupán azért mert nem ők a hatalom birtokosai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!