Kollektív büntetés

2016. július 22. 08:56

A nemzetközi sport világa tehetetlen, amikor nem egy-egy versenyző, hanem egy állam dönt úgy, hogy csalni fog. Egész sportágakra nehezedik gyanú, miközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elkeseredetten harcol az egyre szkeptikusabb nézőkért és a szponzorokért.

2016. július 22. 08:56

„Nem tudom, nevessek vagy sírjak – mondta a gerelyhajító Vera Rebrik, aki a Krím megszállása után adta fel ukrán állampolgárságát és vette fel az oroszt. Most rá is érvényes a Nemzetközi Sportdöntőbíróság határozata, nem indulhat Rióban. Mivel vannak saját emlékeink, pontosan tudjuk, milyen szörnyű a sportolóknak lemaradni arról a versenyről, amelyre talán egész életükben készültek. Ki tudja, négy év múlva lesz-e alkalmuk bizonyítani tehetségüket? Lesz köztük, aki kiöregszik, megsérül vagy nem tud még egyszer csúcsformába kerülni, jönnek nála jobbak. Az olimpiai részvételt – nem beszélve egy éremről – semmi nem pótolhatja. Mély szimpátiával gondolunk hát azokra az orosz versenyzőkre, akiket most mások miatt sújt a büntetés. Arról a néhány orosz sportolóról, aki »semlegesként« mégis rajthoz állhat, mindenkinek újra és újra eszébe fog jutni ez az egész rémes történet.

A nemzetközi sport világa tehetetlen, amikor nem egy-egy versenyző, hanem egy állam dönt úgy, hogy csalni fog. Egész sportágakra nehezedik gyanú, miközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elkeseredetten harcol az egyre szkeptikusabb nézőkért és a szponzorokért. Mindig, de ebben a helyzetben különösen elfogadhatatlan, hogy direkt erre létesült állami struktúrák, titkosszolgálatok hamisítsák meg a doppingvizsgálatokat. Az orosz doppinglabor Amerikába szökött vezetőjét otthon most árulónak tartják, ami valójában önleleplező. Állításait­ ugyanis nem nagyon próbálják cáfolni. Két, különös módon éppen a botrány kirobbanásakor meghalt kollégája pedig már sem pró, sem kontra nem tud hozzászólni a kérdéshez. 

Az oroszok politikai üldöztetésről beszélnek. Szerintük már megint szándékosan rossz hírüket keltik, megalázzák őket, a Nyugat már megint vissza akarja őket szorítani. Ahogy az orosz külügyi szóvivő fogalmazott, Amerika egyeduralomra tör a sportban, el akarja szigetelni Oroszországot és csökkenteni akarja Putyin elnök hazai népszerűségét. Nyomják Krahácsot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csombor
2016. július 23. 23:34
Doppingol az, aki olyan szert szed, ami rajta van a doppinglistán. Tehát, amit az oroszok szednek, azt fel kell venni, amit az amerikaiak szednek azt meg nem. Ez van dddemokratikusan megszavazva! Hogy mit szednek az oroszok, azt tudják az amerikaiak, mert az orosz wada főnök adta be (whiskey ill. martinivel)majd "emigrált" Amerikába. Aztán leleplezett. Ha ezen nem látja valaki, hogy előre megrendezett és kifizetett akció, akkor forduljon elmeorvoshoz. Évtizedek óta minden olimpia, legyen az téli vagy nyári megy a hasonló politikai akció. Bojkott, kitiltás, meg kell vonni a rendezési jogot! Az olimpiának (jó, a többinek se) semmi köze sincs a sporthoz. Előbb cirkusz lett, üzlet, ma már csak a politika legalja.
hajduj
2016. július 23. 18:22
Furcsa, hogy vélekedés alapján lehet büntetni. Mert ugye az, hogy az orosz állam doppingol, azt semmi se bizonyítja, mindössze egy WADA(i) (Ágnes?) nevű terror szervezet amerikai pénzen tartott vezetésének állítása. A minap nyilatkozott egy a szervezethez tartozó magyar vezető, hogy pl a braziliai olimpia akreditált laboratóriumát likvidálták, mert, hogy nem volt hiteles. Úgy látom, hogy itt megint a szaros politikai hatalomvágy uralja a területet. És senkit se érdekel a sport, mert ez ugye üzlet, a hatalom kiterjesztése, mert ha mást nem is, de lehet ordítozni, hogy "enyém a vár, tied a szaros lekvár" Persze mindezt adópénzből.
Mich
2016. július 22. 13:15
A libsibolsináciknak is jogos lenne egy kis kollektív büntetés...?
1000bocs
2016. július 22. 11:07
Aki elhiszi hogy ma van olyan versenyző aki a szerekkel tömött igáslovak között tisztaként indul, s el képes jutni az olimpiára az gondoom az ufókban is hisz. Aki elhiszi hogy az oroszok tiszták naiv. Aki elhiszi hogy véletlenül viszik haza azok az országok a legtöbb érmet, ahol a legtbb pénzt tolják a laboratóriumokba az szintén naiv. Az amcsik és a kínaiak tiszták lennének? ugyan már. Az olimpia szervezőinek az olimpia a pénzről szól. Mindent ennek vetnek alál. Hagyományosan olimpia sportágakat dobnak ki és hoznak be réteg-szórakoztató műsorokat csak a nézettség miatt. Minden a pénz. Nos, a sportolónak is. Mivel ma kezdőként sem jut előre a megyéből anélkül hogy beállna a sorba és tolna valamit, ezért vagy nem érel eredményt és még idejében abbahagyja, vagy akar valamit és tolni fogja. Az eredmény és a pénz a minden. El lehet játszani a szende szüzet, de ebben a játékban mindenki kurva, és tudta hogy annak áll. Az edző, a sportoló, a sportvezető, az összes potyázó sportfunkci és az olimpia szervezői is, bizony. Tessék legalizálni az egészet. Ugyis mindenki ügyeskedik. Akkor lesznek valóban egyenlőek az esélyek, ha nem lehet kiválasztani embereket vagy akár egy ország összes sportolóját és szégyenpadra állítani, miközben a többiek sunnyognak. Legyen egy felfutása ennek a történetnek, haljanak bele sportók az eszetlen kémiai versenyfutásba és akkor, csakis a tragikus csúcs után lehet hogy eljön a józan ész kora, és az olimpia esetleg újra a tiszta versenyről fog szólni. Baromira nem szívügyem az orosz ember, de az olimpia az egy vicc. Vesztesként kullog haza az ember, de tíz év múlva kiderül hogy akik lelökték a dobogóról azok mind cuccoltak, ezért azoktól elveszik és nekiadják az érmet? Hozza a postás a panelba az érmet, hogy aranyat nyertél tíz éve az olimpián. Igaz hogy vesztesként senkinek sem kellettél, a szponzorok, edzők lemondtak rólad és segédedzőként örülsz ha munkád van, az életed lehetségei elszálltak, a befektetett munkádért semmit sem kaptál - de utólag kapsz egy érmet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!