Politikai rendszerek a Halálcsillagon és a Dűnén

2016. június 16. 11:16

Gonoszok mindig voltak és lesznek, ezt el kell fogadni, az a kérdés, hogy a világ jó szereplői felveszik-e a harcot ellenük. Ha mindenkiben jedi ösztönök élnének, akkor nem lenne szükség politikai rendszerekre. Interjú.

2016. június 16. 11:16
Tóth Csaba
Nullahategy

Az biztos, hogy az emberek talán könnyebben vesznek le a polcról egy olyan könyvet, amelynek a borítóján a politológia szó mellett Darth Vader szerepel. Az egyetemi előadásokon is elhangzik idézet például Yodától?

Igen, gyakran. Egyrészt van egy ilyen órám, ahol kifejezetten a sci-fi és a fantasy világának a politikai folyamatival foglalkozunk, de az általános politológia órákon is sokszor előkerül egy-egy példa a jól ismert történetekből. Ma már a világban mindenütt használnak a politológusok hasonló példákat, mondjuk a Star Wars, vagy a Trónok harca epizódjait idézve. Ezek a science fiction alkotások mára az életünk és kultúránk részévé váltak, nagyon sokan ismerik és szeretik őket, ezért hozzájuk kapcsolódva talán a nehezebben érthető dolgokat is könnyebb elmagyarázni. Nagyon érdekes és hatásos különböző tudományágakat összekapcsolni. Bevonhatjuk a természettudományos példákat a társadalomtudományi magyarázatokba, de ugyanilyen izgalmas lehet irodalmi, képzőművészeti vagy akár a sci-fi formájában popkulturális példákkal illusztrálni a mondanivalónkat. Ahogy az ember a saját személyiségében sem választja ketté a tudományos és a filmrajongó „énjét” úgy nem kell ezt tenni a tudományos előadások során sem. Én egy sci fi rajongó politológus vagyok, így szeretek párhuzamot vonni a két, egyébként egymástól távol álló világ között. Főleg a Star Wars az, ami tele van áthallásokkal, értelmezésekkel, magyarázatokkal, csak észre kell venni és meg kell érteni őket.

Ha már a Star Warst említetted, nem tudom kihagyni a momentumot: a könyvet olvasva olyan, mintha te nem a jedi lovagok oldalán állnál, hanem inkább őket hibáztatnád azért, hogy nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogy kellett volna. Jól érzem ezt?

A Star Wars a felszínen egy nagyon egyszerű történet, ahol a jók és a rosszak harcolnak egymással, a jedik jók, a sithek rosszak, a végén pedig a jónak győzedelmeskednie kell. De ha az ember politológiai szemmel nézi meg az ember, a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen nem mindig a jók győznek és a rosszak veszítenek. A politika alapvetően nem egy erkölcsi tevékenység. Fontos persze, hogy az embernek legyenek erkölcsei, de az erkölcsi cél önmagában nem mindig vezet a politikai eredményhez. Ezért is hangsúlyozom azt a kritikámat a jedikkel szemben, hogy egy olyan jó szándékú, de inkompetens szervezet, mint az övék, néha nagyon sokat tud ártani és csak nagyon ritkán tud győzni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!