Kívül tágasabb

2016. június 01. 07:26

Úgy sejtem, Schiffernek nem abból lett elege, hogy a parlamentben leszavazzák – ez a mindenkori ellenzék sorsa –, hanem a viták színvonalának folyamatos süllyedéséből, az Országgyűlés alapfunkcióinak kiüresedéséből, formálissá válásából.

2016. június 01. 07:26
Szerető Szabolcs
Magyar Nemzet

„Schiffer András a rá nehezedő roppant nyomással dacolva tartotta távol pártját a legutóbbi választáson csúfos kudarcot vallott nagy balliberális összefogástól. Bármit gondoljunk is róla, üde színfolt volt a múlt vitáit újraélő politikai-értelmiségi szekértáborok uralta közéletben, aki görcsök, sanda szándékok nélkül tudott Trianonról, a határon túli magyarokról vagy akár a holokausztról beszélni. A hitelességét tehát megőrizte az LMP, ám hosszabb távon egyetlen párt sem kérhet felmentést a politika mindenkori alapkérdését megválaszoló küzdelemben való részvétel alól: kié a hatalom, ki kormányoz? Világos, hogy az LMP sem a 2010 előtt lejáratódott, általa álbaloldalinak nevezett neoliberálisokkal, sem a sarkos megfogalmazása szerint a nemzeti cinizmus rendszerét építő Fidesszel nem kíván szövetséget kötni. Csakhogy egyedül, ekkora támogatottsággal, ebben a választási rendszerben egy idő után öncélúvá válik a rendszerkritikus zöldpolitika parlamenti képviselete. Ami sokak számára lehet szimpatikus, de amire éles helyzetben, a választás pillanatában már jóval kevesebben húzzák be az ikszet.

Úgy sejtem, Schiffernek nem abból lett elege, hogy a parlamentben leszavazzák – ez a mindenkori ellenzék sorsa –, hanem a viták színvonalának folyamatos süllyedéséből, az Országgyűlés alapfunkcióinak kiüresedéséből, formálissá válásából. (Ezen a helyzeten a távozása csak tovább ront.) Talán ettől a béklyótól, a profi politikusi szerep kötelékétől szabadulva tágabb lehetőséget lát elvei képviseletére. Talán esélyesebbnek érzi a rendszerkritikus sokaság megszervezését úgy, ha kívül kerül a hivatalos intézményi kereteken. Talán ezzel a pártjának is többet segíthet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robinzon Kurzor
2016. június 01. 12:45
"a viták színvonalának folyamatos süllyedéséből, az Országgyűlés alapfunkcióinak kiüresedéséből, formálissá válásából." Szabikám, de milyen igényes lettél hirtelen ...
Türelem
2016. június 01. 09:23
A normális ember hányingert kap Tőled Szabolcs - személyesen ismerlek - , a gerinctelen pálfordulásodtól. Schiffer nevét csak tisztességes ember vegye a szájára, Te nem tartozol ez utóbbiak közé.
Peter8811
2016. június 01. 08:17
My Father, it is bigining.
Bolond Istók
2016. június 01. 08:16
Elképesztő, hogy az SZDSZ-ből semmit sem tanulva még mindig mennyien bedőlnek az alakoskodásnak. :D Mi függetlenek vagyon a kommunizmustól. Mások vagyunk. Lehetett más? Nem. Mi függetlenek az általános politikától. Mások vagyunk. Lehet más? Nem. Kizárólag saját érdekeket szem előtt tartva született döntéseket úgy eladni mintha azok az a mindenkori kizárólagos igazság mellé állva születtek volna. Ügyes. Az egész csak egy póz, egy sunyi trükk, hazugság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!