Masszázs lámpaolajjal

2016. június 06. 07:24

A diákok mélyrepüléséhez a tanáraiknak nyilván semmiféle közük nincs. A romló statisztikához a szakszervezet szerint az állami teljesítménykényszernek van köze, és ebben egy követ fúj a Magyar Liberális Párt nevű megélhetési klubbal.

2016. június 06. 07:24
Csontos János
Magyar Idők

Ha a közkeletű metafora szerint a tanító, a pedagógus a nemzet lámpása, akkor mindig az állam adta hozzá a lámpaolajat. Aztán ez a tudás valahogy elfelejtődött, és a Klik válságának apropóján a tanszabadosság hívei a gyűlölt központosítót, Klebelsberg Kunót is újfent kidobnák az ablakon. Hasztalan mondja az emberi erőforrások minisztere a jeles napon, hogy a pedagógus egyszerre játszik döntő szerepet a gyermekek, a családok, az egyes települések és az egész ország jövőjének alakulásában, meg hogy az iskola életre szóló találkozások színhelye; ha másoknak az oktatásügy csupán pártpolitikai buzogány. »Úton vagyunk: közös munkával, a kerekasztal mellett igyekszünk meghozni a pedagógusokat érintő döntéseket« – fogalmaz Balog Zoltán, de például a szakszervezeti vezető Galló Istvánné számára (akitől jómagam nemhogy használt autót, de használt teáskészletet se vennék) csakis az a kerekasztal kerek, ahol ő diktálja a fogalmazást. Hogy a lámpaolaj lehessen önkormányzati; hogy paragrafus írja elő, kivel egyeztessen kötelezően a kormány (természetesen vele); hogy 25 pontból 20-ban ne legyen vita. Elképesztőnek nevezte Lázár János indoklását is, aki szóba merészelte hozni az üzemeltetési vitában a romló tanulói teljesítményeket. A diákok mélyrepüléséhez a tanáraiknak nyilván semmiféle közük nincs.

A romló statisztikához a szakszervezet szerint az állami teljesítménykényszernek van köze, és ebben egy követ fúj a Magyar Liberális Párt nevű megélhetési klubbal. Bősz Anett szerint a Fidesz beültette az oktatási rendszert egy időgépbe és visszaröpítette az elmaradott XX. századba, amikor Bősz és Gallóné koptatta az iskolapadokat. Saját esetükből kiindulva alattvalóképzést vizionálnak; és hogy a kormány erőfeszítéseit végképp a múlt ködébe burkolják, lesz megint kicsit sem pártpolitikai ízű demonstráció, sőt szabadtéri »magyarórát« is tartanak a múltkori elblicceltnek a pótlására. (A magyar nyelv mindent elbír.) Próbálják a pedagógusagyakat is átmasszírozni – csak aztán meg ne égesse őket a lámpaolaj.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2016. június 06. 12:25
"Klebelsberg Kunót is újfent kidobnák az ablakon." Őt bizony már kidobták...fideszék! Klebelsberg Kunó: "Olyan tanítói karra van szükségünk, amely szereti a falut: ha egy fiatal tanító élete párjául derék, házias lányt választ, aki szeretõ szívvel osztja meg vele életét, akkor ez a tanító nem fogja magát elhagyatva érezni, mert a tanya népe, ha benne jóakaratú barátot fog találni, felkeresi és megbecsüli. Nem úgy képzelem, hogy csak a tankötelezetteket oktassa, hanem a népnek igazi barátja, lelke legyen a tanító." Nosza, NERtársak, lehet alkalmazni az elvet! Igaz, hogy ahhoz falu kéne, meg tanya népe... De Orbániában, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos alelnökének, Zászlós Tibornak a szűkebb pátriájában ez a helyzet: "Hantoson 3 (!) gyerek született 2015-ben... Mit gondoltok milyen jövője lesz ennek a falunak? És nem azért nem születik gyerek, mert nem akarnak szülni ezek a fránya fiatalok, hanem azért, mert nincs megélhetés! A földek többsége a német tulajdonú Mezőfalvai Zrt-hez tartozik 2051-ig 580 Ft/AK bérleti díjjal. Ezekből vásárolt meg a tulajdonos cég 70 év feletti vezérigazgatója családjával együtt 1,5 milliárd forint értékű földet - amit majd 100 egynéhány éves korában kezdhet művelni..." És hogy mi köze ennek a magyar tanárokhoz? Az ezer éves magyar átok, a nagybirtok uralmának lebontása lenne az egyik nagy feladatuk - Klebelsberg Kunó naiv álma szerint...
madarasi.abel
2016. június 06. 11:51
"A tanár a hibás az oktatás színvonaláért". Igen. Vedd a legjobb lakásfelújító mestert, kobozd el a munkaeszközeit, adj neki olcsó csempét és gyenge minőségű csemperagasztót, majd állítsd oda felújítani a fürdőszobádat. Biztos, hogy a mester lesz a hibás, ha szar lesz a felújítás?
madarasi.abel
2016. június 06. 11:48
Azt azért nem akarom állítani, hogy a tanártársadalom nem lehetne jobb. De igen, csak ahhoz a képzést kellene megváltoztatni, a tanárokat meg kellene fizetni (hogy ne azok menjenek tanítani, akik csinálni nem tudják), és a meglévő tanárokat folyamatosan továbbképzésekben kell részesíteni. Csinálja mindezeket a Klik?
madarasi.abel
2016. június 06. 11:46
Könyörgöm, használjátok néha az eszetek. Mióta a Kliket összedobták, a tanárgárda nem sokat változott. Annál inkább a tanítási körülmények. A diákok romló teljesítménye tehát azonos tanárok "segítségével" történik, nem lehet annak a "következménye".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!