Egy történelmi beszéd ürügyén

2016. június 16. 18:37

A június 16-i beszéd újraolvasása kapcsán az ötlik az ember eszébe: vajon a mostani Orbán mennyiben felel meg a huszonéves, szakállas Orbán elvárásainak?

2016. június 16. 18:37
Csontos János
Magyar Idők

„Egy emberöltő távlatából jól látszik: a rendszerváltozás kora (a küszöbig eljutó, de azt át nem lépő Pozsgay Imrén kívül) két államférfit termelt ki: a Varsói Szerződést bedöntő Antall Józsefet és a Hősök terén elmondott szónoklatot kormányzati gyakorlattá transzformáló Orbánt. (Göncz-féle kreatív pótszerekkel e helyütt nem foglalkoznék.)

A 2010-es fordulatot megelőző kétosztatú politikai berendezkedés (»váltógazdálkodás«) sajátos módon két beszéd köré szerveződött: az »ellenbeszéd« Gyurcsány Ferenc őszödi kifakadása lett. Ennyire futotta az ellenlábas oldalnak: nemhiába próbálják a trágár, zártkörű hazugságbeszédet azóta is marxista dialektikával »igazságbeszéddé« maszkírozni. A két retorikai teljesítmény minőségi különbsége jól mutatja az alkotmányozó többség kialakulásának indokoltságát is. Orbán az idők során számottevő vetélytárs nélkül maradt a politikai szcénában, és ez hosszabb távon nem tesz jót egy harcos, radikális államférfiúi alkatnak. 

A június 16-i beszéd újraolvasása kapcsán épp ezért leginkább az ötlik az ember eszébe: vajon a mostani Orbán mennyiben felel meg a huszonéves, szakállas Orbán elvárásainak? Ugyanis nem a víkendező Christian Lengauer számít, hanem az a belső mérce, amit sem elbagatellizálni, sem legyűrni nem lehet. Számottevő politikai kontroll híján tesz-e engedményeket ama vakmerő morális radikalizmusból? A kérdés nem magánérdekű: egy ország sorsa múlik rajta. Hogy szűkszavúan kiposztolhassuk a közösségi oldalra: »Győzelem«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2016. június 17. 09:06
Engem sokkal inkább érdekelne, hogy a volt nagyon erősen kommunisták és balliberálisok mennyire felelnek meg egy úgynevezett demokráciában, és hogyhogy annyira hülye a magyar nép egy része, hogy még mindig beválasztja őket a Parlamentbe. Ez jelenleg legalább olyan fontos kérdés..Orbán egyébként megfelel az akkori elvárásoknak. Mikor rájött, kik is vannak az szdsz-ben és milyen gátlástalan hatalomvágyók és hazugok, ott hagyta őket..ennél bátrabb cselekedetre egyelőre nem került sor a rendszerváltás után..Ezzel igazolt mindent.
belga
2016. június 16. 20:27
"Orbán az idők során számottevő vetélytárs nélkül maradt a politikai szcénában, és ez hosszabb távon nem tesz jót egy harcos, radikális államférfiúi alkatnak." Ez semmilyen alkatnak nem tesz jót. Az országnak pedig végkép nem.
avmanster
2016. június 16. 19:42
"Nem ígérhetek mást csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket" - Sir Winston Churchill 1940. a háború megnyerése után elvesztette a választásokat. de 1951-ben visszatért, megnyerve a választást újra miniszterelnök lett. nyilvánvalóan akkor már nem mondta volna el a korábbi nevezetes mondatát, mert 1951-ben már nem volt aktuális. megváltoztak a körülmények. ettől még a korábbi beszéd teljesen vállalható. az aktualitás változott.
mokány
2016. június 16. 19:29
1989-ben (27 éve), az űjratemetés is a porhintés része volt. A háttérben folyt az ország szétlopása. A népet azzal csitították, hogy ha nyugton marad, akkor hamarab érjük utól a NYugateurópai életszínvonalat. Nem "tetszettünk" forradalmat csinálni. Napjainkban a bevándoroltatásnak vagyunk tehetetlen szemlélői.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!