Schiffer mázlival még lehetett volna az Orbán-kormány minisztere

2016. május 31. 21:51

És nem feltétlenül örömteli fejlemény Schiffer távozása Orbánnak sem. Mert igaz ugyan, hogy az alternatívák tovább szűkültek, de előállhat olyan helyzet 2018-ban, amikor a kormányzás folytatásához jól jön egy 5-10%-os segéderő.

2016. május 31. 21:51
Zsuppán András
Válasz.hu

„Mire lett volna elég Schiffer András politikusi teljesítménye 2018-ban? Ha az LMP nagy nehezen bejut az Országgyűlésbe, és ha a Fidesznek nincs meg a kormányzáshoz szükséges többsége, akkor lehetett volna belőle kisebbik koalíciós párt. Ennyi. Schiffer nagy-nagy mázlival lehetett volna a negyedik Orbán-kormány környezetvédelmi minisztere.

Nem lehet azon csodálkozni, hogy egy becsvágyó embert ez a kilátás kevéssé motivál a politikában maradásra. Biztos nehéz volt a döntést meghozni, mert az ember általában nehezen néz szembe azzal, hogy a karrierje zsákutcába került. Schiffer András is megtehette volna, hogy évekig ücsörög a sikátor végében a fal előtt, és azt hazudja magának, jókedvéből piknikezik ebben a kietlen, kopár zugban. Ő - sokkakkal ellentétben - még azt is elmondhatta volna magáról, hogy tisztességes maradt, és fontos ügyeket következetesen képviselt.

De még nehezebb lesz az árváknak: a pártban maradtaknak, akik elvileg természetesen kaptak egy lehetőséget, hogy Schiffer árnyékától megszabadulva megmutassák, mire képesek, és akár politikai csodát is művelhetnek – bár ezt elég nehéz komolyan feltételezni. És nehéz lesz azoknak a választóknak, akik jobb híján, egyedül lehetséges alternatívaként szavaztak az LMP-re, vagy szerettek volna Orbán mellé küldeni egy koalíciós társat, aki visszafogja a miniszterelnököt a mostani kormányzati ciklusra egyre inkább jellemző túlkapásoktól, cinikus manőverektől. De tudjuk, hogy ezek a választók nincsenek sokan, a hagyományos nagy pártokból kiábrándultak tömegeit az LMP nem tudta megszólítani.

És nem feltétlenül örömteli fejlemény Schiffer távozása Orbánnak sem. Mert igaz ugyan, hogy az alternatívák tovább szűkültek, de előállhat olyan helyzet 2018-ban, amikor a kormányzás folytatásához jól jön egy 5-10%-os segéderő. Vonával nehezebb lesz dűlőre jutni, ha a parlamenti matematika úgy kívánja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2016. június 01. 10:00
akinek van gerince az nem lesz orbán minisztere.
Senye Péter
2016. június 01. 05:57
Nem tetszett neki, hogy pártjában a Sereglaki félék adják meg a hangot.
balbako_
2016. június 01. 05:09
Ha a nagymamának áramszedője volna, trolibusz volna...
Akitlosz
2016. június 01. 01:59
"de előállhat olyan helyzet 2018-ban, amikor a kormányzás folytatásához jól jön egy 5-10%-os segéderő." Minél kevesebb párt van versenyben, minél kevesebb a parlamenti párt, annál kevésbé állhat elő ilyen helyzet. Schiffer nélkül az LMP valószínűleg kiesik a parlamentből, így a helyeiket a többi párt szerzi meg, így nem lesz szükségük "segéderőre".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!