Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

A gyávaságból sosem lesz kormányváltás

2016. május 10. 13:20

Az Együtt minden győzelemre törekvő párttal kész az együttműködésre, mert ez a kötelességünk. De a magunk útját járjuk, és egyre kevésbé hisszük, hogy az ellenzéki pártok valóban le akarják váltani Orbán rendszerét.

2016. május 10. 13:20
Szigetvári Viktor
Együtt

„A gyávaságból sosem lesz kormányváltás. Sajnos, ma erről újabb bizonyítékot szerezhettünk, amikor sem az LMP, sem az MSZP, sem a DK nem mert nemmel szavazni a Fidesz Európa-ellenes népszavazási kezdeményezése ügyében, amelyet Orbán Viktor kvóta-referendumnak hazudik.

Ha mindig attól félnek egyesek, hogy a magyar nép mit gondol róluk egy-egy bonyolultabb kérdésnél, akkor képtelenek arra, hogy Orbán elnyomó rezsimjét stabil kormánnyal leváltsák. A demagóg miniszterelnökkel szemben józan politikára van szükség, amely a békét és a gyarapodást hozza el minden magyar polgárnak. Ehhez felnőttnek tekintett választók és felnőtt politikusok kellenek. Aki ma, 2016-ban képtelen volt nemet mondani az orbáni népszavazásra, képtelen lesz 2018-ban arra az alkotmányos forradalomra mandátumot kérni a választáson, ami nélkül sem szolidáris, sem szabad nem lesz újra Magyarország.

Az MSZP és a DK távolmaradása különösen fájó. Egy demagóg kérdés leleplezése akkor is lehetséges, ha Hiller István – elhibázottan – kerítéspárti lett az elmúlt fél évben. Hogyan lesz képes e két párt szembeszállni Orbán rezsimjével egy választáson, és hogyan lesz képes hinni végre saját elvei igazában egy kemény kampányban, ha egy ilyen, valójában jogi tét nélküli össztársadalmi manipulációra sem képesek nemet mondani.

Az Együtt minden győzelemre törekvő párttal kész az együttműködésre, mert ez a kötelességünk. De a magunk útját járjuk, és egyre kevésbé hisszük, hogy az ellenzéki pártok valóban le akarják váltani Orbán rendszerét. És egyre kevésbé látjuk úgy, hogy a győzelemhez, az igazságtételhez és a békés gyarapodáshoz bátor partnerekre tudunk találni.

Az LMP kvóta-, migráns- és EU-ellenes fordulata az elmúlt hónapok fejleménye. Bár az LMP szavazói nem ilyen politikára vágynak, és Schiffer András egyedül akar győzni minden választáson, ez a mostani döntés akkor is szomorú. Emberi jogi alapokon álló párt nem támogathatja Orbán menekültellenes, embertelen politikáját. Az LMP Schiffer András eddigi nyilatkozatai alapján egyetért Orbán szándékával, és a Fideszével egyező választ kíván adni a referendumon feltett kérdésre.

Gyávaság és elvtelenség képtelennek mutatkozni arra, hogy ki-ki leleplezze, miért téved Orbán, amikor egy megváltozó Európa ellen hergeli a magyarokat a népszavazással. Holott célja világos: növelni a félelmet és dühöt, keserűséget a magyarok szívében, megosztani a magyar politikai közösséget, és közben egyre több emberrel megpróbálni elhitetni, hogy hazánk történelmi helye nem az EU centrumában van, hanem a lemaradó periférián.”

Töltődjön fel a Mandinerrel!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2016. május 11. 08:22
A Bajnau-Szigetvári tandem 2012-es nagyértekezéséből ideézet: "A gazdaság állapotát tekintve Magyarország "ma minden objektív mutató szerint súlyosabb helyzetben van, mint a 2008-as válság kitörését követő első hullámban" - teszi hozzá. "A kormány ma egyszerű választás előtt áll: IMF készenléti hitel, szigorú feltételekkel, vagy államcsőd, annak tragikus rövid és hosszú távú következményeivel. A válsághoz (vissza)vezető út legfontosabb előidézője a hatalmi szempontoknak alárendelt, inkompetens gazdaságpolitika volt." 1. 2008 és 2010 között maga Baynau kormányzott ( Fletó után) 2. 2012-ben és azóta sem kellett IMF készenléti hitel 3. Szigoróak lettek volna a feltételek, de a 2010- kormány lesöpörte azokat 4. államcsőd sincs 2012 óta. Azt Fletó-Baynau hozta, és ők kaptak egy IMF és egy EB papírkát aláírásra Hát ilyen premisszákból táplálkozott az Együtt..
néhai Ch.Pilot
2016. május 10. 22:23
"... megpróbálni elhitetni, hogy hazánk történelmi helye nem az EU centrumában van, hanem a lemaradó periférián." Az igazság ezzel szemben az, hogyha sikerül megúsznunk - nemcsak nekünk magyaroknak, hanem a V4-nek és a volt Jugoszlávia államainak - a muszlim megszállást, hamarosan fordul a trend és mi leszünk a centrum és a Nyugat a leszakadó periféria.
Akitlosz
2016. május 10. 22:17
Ez egy felesleges párt. Aki olyan politikára vágyik, mint amilyent ez a párt képvisel ő talál magának ennél komolyabb pártot is. Nem is egyet.
luisbathhelena
2016. május 10. 21:56
"Az Együtt minden győzelemre törekvő párttal kész az együttműködésre" Most akkor a Fideszhez vagy a Jobbikhoz csatlakoztok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!