Mérsékelten radikális

2016. május 31. 07:21

Vona Gábor sokat köszönhet a baloldalnak. A Jobbik 2010-es parlamentbe kerüléséhez nemcsak tabudöntő témafelvetéseikre volt szükség, hanem arra a hisztériára is, amellyel ezeket a baloldali-liberális értelmiség fogadta.

2016. május 31. 07:21
Pápay György
Magyar Nemzet

A hét végi kongresszus megmutatta, hogy a pártelnök helyzete stabil, ez pedig nagyrészt annak köszönhető, hogy hálát ugyan a baloldalnak mondhat, de ha tanulni kell, nem tőlük, hanem – többé-kevésbé bevallottan – Orbán Viktortól tanul. S mint kiderült, azt már elsajátította a tananyagból, ami a politikában a legfontosabb. Ahogy a Fidesz elnöke is kemény kézzel építette fel pártját, úgy Vona is gondolkodás nélkül állította félre potenciális riválisait. Mert, félreértés ne essék, az alelnököket fájdalmasan érintő tisztáldozat nem a radikalizmus kézifékének behúzásáról szólt – akkor nem Toroczkai László ülne mostantól az elnökségben, vagy Sneider Tamás, aki maga is azzal viccelődött, hogy ahol egy volt szkinhedvezér nem számít radikálisnak, ott komoly baj van. Ami tehát a felszínen ideológiai mérséklődésnek látszik, az valójában a belső kockázatok mérséklését jelenti Vona számára: az »önjárók« leállítását.

Helyes felismerésnek tűnik az is, ami a frakcióvezetésről való lemondásának magyarázata: jelesül hogy Vona a pártépítésre kíván koncentrálni. Valóban, volna mit építeni, hiszen akárcsak a »cukisodás«, a karakteresebb figurák háttérbe szorítása is kétélű fegyver. A Jobbik fő problémája innentől ugyanis az lehet, hogy nem maradnak igazán arcai, vagy ha mégis, nem a legemlékezetesebbek. Vonáé meg kissé magányos lenne egyedül a plakáton. Nemcsak »talpasokra« van tehát szükség, de új frontemberekre is, akik közben annyira önállóak, amennyire kell – mérsékelten.

Hogy mit kezd Vona Gábor ezzel a feladattal, azon lemérhető lesz, hogyan tanulta meg az orbáni leckét. Addig is nyugtázhatjuk, hogy ma a Jobbikban is a hatalomtechnikusoknak áll a zászló, nem a meggyőződéses politikusoknak. Persze ha az elnökségből kiszorult »régi gárda« meggyőződésére gondolunk, ez talán nem is olyan nagy baj.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bűbájos Küsmödy
2016. június 01. 09:01
"Persze, ha az elnökségből kiszorult régi gárda meggyőződésére gondolunk, ez talán nem is olyan nagy baj!" DE! NAGYON NAGY BAJ!!!
Mich
2016. május 31. 12:35
Simicsicska, a libsibolsik a Fidesz elgáncsolására hozták létre a "nácikat" - és persze mindig (és külföldön is) a Fideszre céloztak, amikor a Jobbikot nácizták... Most azért kellenének a "náci" szavazatok is a Hatalom visszaszerzésére és a Szabadrablás újraindításához... a kapzsi Gazdád ebbe szállt bele...
kálmi
2016. május 31. 09:19
Vona befeküdt a liberálisok ágyába. Ennyi.Tudta, hogy saját erőből nem lesz képes nagyobb durranásra mint ameddig eljutottak, de a liberósokkal való kollaborálás hozzásegítheti ha nem is kormányzóképes pozícióhoz, de a kétharmad lebontásához igen.
Reggedieh
2016. május 31. 07:57
Gyurikám, hamarosan te is a Gyurcsány-Vona összefogás szekértolója leszel, illetve már ma is az vagy. Ennyit a nagy mérsékelt konziságról, ami magyarul: agybaj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!