A magyarországi zsidók egy része eltávolodott a gyökereitől

2016. május 13. 08:55

Az szja egy százalékának felajánlását az EMIH-nek identitásvállalásnak is veszi. Fontos lépés a visszataláláshoz. Interjú.

2016. május 13. 08:55
Köves Slomó
168 Óra

Az EMIH államilag kiemelten támogatott egyház...

Nem hiszem. Költségvetésünk nagy része ugyanis adományokból származik. Persze nem állítom, hogy az alacsony bérek és rengeteg járulékfizetési kötelezettség mellett nagy lenne az adakozási kedv. Uniós pályázatokon is indulunk, mint bárki más. Üzleti, elsősorban turisztikai tevékenységet is folytatunk. Amúgy az állami támogatás része örökjáradék is, amelyet a kárpótlás kiváltásaként kapnak a zsidó hitközségek. Ez a járadék nem része az egyházügyi törvénynek. Az 1,6 milliárd forintból körülbelül 200-200 milliót kap az EMIH és az ortodox hitközség, a többit a Mazsihisz. (...)

Olykor viszont úgy tűnik, mintha feszültség lenne az egyes zsidó közösségek között. 

Pedig a Mazsihisszel is sok téren együttműködünk: a látszat ellenére kiváló a viszonyunk. Sokféle zsidó identitás létezik, miért ne lehetne mindenkinek saját közössége? A feszültségek eredete teljesen más. A második világháború után a korábban sokszínű zsidó közösség felbomlott, sokan a teljes asszimilálódást választották. Az államhatalomnak azonban fontos volt egy kirakat zsidó szervezet. Csakhogy idővel a fiatalabb generáció kezdett visszatalálni a valós zsidóságához. Izraelbe mentek, héberül tanultak. A közösségek viszont nem tartották a lépést az újféle identitással. Az EMIH – vagy egyéb, a közelmúltban megjelent szervezetek – ennyiben nagy előrelépést jelentenek. Nálunk már nincs disszonancia a tagok, a szervezet és a közösség által vallott értékek között.

Hamarosan találkozik Erdő Péter bíborossal, prímás érsekkel. Az ön Facebook-oldalán ennek kapcsán valaki azt írta: tulajdonképpen kétezer év telt el úgy, hogy nem volt valódi párbeszéd keresztények és zsidók között.

Az elmúlt években valami mégis megváltozott. Számos középiskolában tartok előadást, nemcsak vallásról és hitéletről, de arról is, kik is vagyunk mi, zsidók. Pozitív a tapasztalatom. Nagy jelentőségű, hogy keresztény egyházi vezető leül beszélgetni egy rabbival. Az Élet menetén pedig néhány éve ott vannak a keresztény egyházfők is. Erre korábban nem volt példa.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2016. május 14. 01:10
"...kik is vagyunk mi, zsidók." Én tudom a választ, de olyan jó lenne már ha valaki a zsidók közül egyenesen, világosan elmondaná, hogy a magyarországi zsidóság egy külön faj, vagy egy vallás, mert lehet hallani tőlük, - volt, hogy egy beszélgetésben ugyan attól az embertől - azt is, hogy magyarországi zsidók és zsidó vallású magyarok. Mert az, hogy mikor az érdek úgy kívánja egyszer ez, aztán meg ha az érdek amúgy kívánja, akkor meg amaz, nem igazán kóser. :)
Morgen
2016. május 13. 19:10
"Hamarosan találkozik Erdő Péter bíborossal, prímás érsekkel. Az ön Facebook-oldalán ennek kapcsán valaki azt írta: tulajdonképpen kétezer év telt el úgy, hogy nem volt valódi párbeszéd keresztények és zsidók között." A kérdező nem nagyon tájékozott!! :))
kjkj945
2016. május 13. 19:09
http://www.or-zse.hu/kutat/publik/dobner_krisztushivozs.htm ""a krisztushívő zsidó mozgalmakról, vagy ahogyan önmagukat deklarálják, a Messiási zsidó mozgalmakról. ""
Mindjárt
2016. május 13. 13:11
"A magyarországi zsidók egy része eltávolodott a gyökereitől" Helyesen fogalmazott a slomó patkány. Helyesen nevezi a patkánytársait magyaroroszági zsidóknak és nem magyar zsidóknak mert a slomó patkány félék nem magyarok hanem magyarokon élősködő paraziták. Vannak magyar zsidók akik egyben magyarok és zsidók is. Remélem ezek vannak többségben és nem a slomó féle magyarországi zsidók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!