A DK továbbra is elutasítja a Jobbikot

2016. május 05. 10:04

Mindaz, amit Magyarországról, emberi méltóságról, Európáról, szabadságról gondolunk, az tűz és víz. Hát hogy a csudába lehetne együttműködni? Interjú.

2016. május 05. 10:04
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Népszabadság

»A centrális erőtér fölött létrejöhet a bal- és jobboldali összefogás« – nyilatkozta a Sonline-nak. Jelöltállításról van itt szó vagy már a kormányzásról?

Egyikről sem. A Demokratikus Koalíció az egyetlen párt a magyar országgyűlésben, amely semmilyen együttműködésre nem hajlandó a Jobbikkal. Nem támogatunk semmilyen jobbikos kezdeményezést, nem megyünk el nyilvánosan vitatkozni velük, aminek egyébként ma már van gyakorlata a mi oldalunkon. A mi politikánk nem változott ebben a tekintetben. Arról a tényről beszéltem, hogy az ellenzéki szavazók lassan jobban kívánják a Fidesz bukását, mint saját pártjuk támogatását. Ezért történhetett meg, hogy fölényes győzelmet aratott Tapolcán a Jobbik jelöltje, sok ellenzéki, nem jobbikos is rá szavazott. Ezért ért el a vártnál jobb eredményt az MSZP és a DK közös jelöltje Salgótarjánban. Nem kétséges, hogy átszavaztak Jobbik-szimpatizánsok is. Arról beszéltem, hogyha ez továbbra is így marad, a választóknak ez a magatartása, ráadásul erős protest hangulat van, akkor a centrális erőtér nem fog működni. Mert ha a legerősebb kihívóra elkezdenek átszavazni a szavazók, akkor a Fidesz elveszíthet 70-75 egyéni képviselő helyet és akár relatív többségi támogatás mellett is kisebbségbe szorulhat. Erről a szituációról beszéltem, hogy előállhat egy olyan helyzet, ahol mindenkinek kisebbsége van. A DK továbbra is elutasítja a Jobbikot, választói magatartásról beszéltem, nem pártközi megállapodásról vagy szándékról.

Ez a választói magatartás vezethet oda, hogy a 2018-as választáson lesznek olyan körzetek, ahol nem indul jobbikos vagy baloldali jelölt, hogy egy kihívója maradjon a Fidesznek?

Én ezt kizárom. Határozottan elutasítom, hogy a DK bármilyen módon együttműködjön a Jobbikkal. Éppen arról beszélek, hogy az egyik oldalról van a pártoknak valamilyen szándéka, azonban az elmúlt időszakban a szavazók egy része ezt nem követi. Nagyon nehéz belátni, hogy ennek milyen következményei lesznek. Én a Jobbikot továbbra is újnáci eszméktől átitatott pártnak gondolom. (...)

Tehát a Fidesz feje fölött átnyúló baloldali-jobbikos nagykoalícióra nem lát esélyt?

Teljes mértékben kizárom. Mindaz, amit Magyarországról, emberi méltóságról, Európáról, szabadságról gondolunk, az tűz és víz. Hát hogy a csudába lehetne együttműködni? Nem hiszek Fidesz-baloldali koalíció lehetőségében sem. Amit Alaptörvénybe foglalt a Fidesz, az alapján teljesen világos, hogy nincs meg az együttműködéshez szükséges nemzeti vízió. Mert az, hogy egyébként két párt között apró kérdésekben itt-ott van vita, az természetes, akkor hogyha az ország alapvető, nagy történeti jelentőségű ügyeit azonosan látják és értékelik. De ez nem így van! Ahol van természetes átjárás, az kizárólag a Fidesz és a Jobbik. A Fideszt egyébként a Jobbik soft változatának látom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wodan
2016. május 06. 08:50
Azon túl Feri, hogy te egy büntetés vagy a magyar nemzetnek, már csak az a nagyobb baj, hogy meg is érdemlünk.
tothcsaba-XSV
2016. május 05. 22:44
Öszödi bö..me elutasít téged a nemzet 2/3-da, de legközelebb harmadszor is le fognak köpni mert bár te nem tudod mert nem vagy magyar , "három a magyar igazság".
Horpadt Bölény
2016. május 05. 22:02
Pöcs
h.kovacs
2016. május 05. 21:09
jól szórakoztok, fideszmajmok ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!